• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Strekov 1075 ? Mikor újra rácsodálkozom a borra

2015-11-17 ● Kodela Mia

Mitiszol fesztivál volt szombaton, én pedig nagyon is határozottan feleltem Szilárdnak arra a kérdésére, hogy mit szeretnék először kóstolni: Strekovot.

Igen, engem is befolyásolnak a hírek, a dán mániám pedig csak rátesz egy lapáttal, ha egy bor bent van a Nomában és meg tudom itthon kóstolni, akkor azt nem hagyom ki. Ráadásul egy szép ötös sort hoztak ki, így egy kicsivel szélesebb merítésből kaphattam képet a pincészetről, akiktől ráadásul valamiért most kóstoltam először.

foto 21

Sokszor felmerül baráti körben is a kénmentes, bio, biodinamikus, természetes stb. borok kérdése, hogy vajon jók-e, elég tiszták-e, hol tudjuk elhelyezni ezeket egy wset-es skálán. Van, aki szerint ez a legjobb, ami a borokkal történhet, ? hogy tudniillik nem történik velük semmi ? más szerint ihatatlanok és semmi keresnivalójuk a ?rendes? borok között. Én azt gondolom, hogy mindegyik kell, a technós, csinált borok ugyanúgy, mint természethű kénmentesek és azok is, amik fajélesztővel, szépen megtervezetten készülnek. Széles a paletta, lehet válogatni, hogy ki minek a mentén képzeli el a saját borait. A lényeg, hogy legyen koncepció és ne rakjuk ki büszkén a fogyasztó elé a tényleg hibás bort, mondván, hogy ez természetes meg kézműves. Mert számos példa van rá, hogy attól még igazán lenyűgözhet egy bor, hogy nincs szűrve, vagy alig van benne kén, vagy úgy és addig erjed, amíg akar. Néha üdítő változatosság lehet egy-egy ilyen tétel és jó ha nyitottak vagyunk rá és legyünk is, mert itthon is egyre többen kísérleteznek és ez nagyon szuper.

Rendkívül izgalmasnak találtam a Strekov borokat, és amellett, hogy a szerkezetbeli vagy egyensúlyi hiányosságok itt is hiányosságnak számítanak, a kísérletezések a héjon áztatással, a hordókkal, a flor alatt érleléssel, mindez nagy hatással volt rám. A Porta pedig tényleg egy fantasztikus bor, Mads Kleppe sommelier-nek igaza volt.

Veltlin 2014

Kénmentes zöldveltelini. Friss bor, egres, ringló, élénk sav, menta, ásványosság, kis termálos beütés, fehérbors, citrus. Jó egyensúlyú (11%), szép savszerkezettel. Nagyon tetszik, hogy ilyen egy ?mindenmentes? zöldveltelini. Tetszik a címke és a koronazár, bármikor szívesen innám.

Porta

Négy évjárat és négy szőlőfajta házasítása, van benne élesztőhártya (flor) alatt érlelt zöldveltelini és héjon áztatott olaszrizling, és ? ha igaz, amit az interneten találtam – devín (gewurztraminer+roter veltliner) illetve aurelius (neuburger+riesling). Kézzel szüretelt, spontán erjedt tételek, nem volt szűrve, sem derítve, a kéntartalma 48 mg/l. Opálos narancsbor, aminek pillanatról pillanatra változik az íze és az illata. Dió, füst, calvados, naspolya, vanília, szegfűbors, meszesség, kis méz, barack, gyalult fa, aszalt barack, kis kesernye. Kerek sav, a 14% alkoholt azért lehet érezni, nagyon izgalmas, rendkívül egyedi bor. Kár, hogy nem volt még több időm rá, ezzel akár órákat el lehet lenni.

Rizling Vlassky 2009

Nagyjából két hétig volt héjon áztatva, addig, hogy szárazra kierjedjen. Először egy édes, mazsolás-fügés illat és íz jön, majd csatlakoznak a kissé fanyarabb aromák is, fehérhúsú gyümölcsök, körte, alma, almahéj, konyak, ásvány, édesfűszerek. Érezhető a cseresség, de egyáltalán nem bántó, csupán tömörséget ad a bornak. A 14,5% alkohol kilóg sajnos, viszont az is igaz, hogy semmiképpen nem egy könnyed bor. Azt meg nem mondanám meg kapásból, hogy 2009-es, teljesen egyben van még.

FotorCreated

Primus Portugal 2015

Portugieser, amit pár napja palackoztak. Elképesztően – de nem rossz értelemben véve ? nyers és friss, mély lila színű bor. Vajkaramella, áfonya, feketecseresznye, fémesség. Fanyar aromák uralják, könnyed bor. 12% alkohol, nyers tannin, a leginkább a sav hiánya zavar benne, amitől meglepően lágy lesz, hiányzik az összhang az aromákkal.

Vavrinec 2014

St. Laurent itt a szőlőfajta. 4 hónapot volt flor alatt, utána anélkül még 3 hónapot hordóban, majd tartályba került a palackozás előtt. Áttetsző szín, füst, bőr, ribizli, meggy, keleti fűszerek, mézes sült zöldségek, némi sósság. Alacsony alkohol 10%, jó savak, az illat most még többet hoz, mint az íz, de egyelőre nagyon fiatal.

Címkék: Kürt, mitiszol, Mitiszol Fesztivál, narancsbor, Porta, Strekov, Strekov 1075, Terra Hungarica

← Petrányi gyorskóstoló Beaujolais …2014 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!