• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Svejci Bicska lenyomja Burgenlandot

2007-07-19 ● borravalo.hu

Osztrákozzunk most egy kicsit, mert osztrákozni alapvetően jó dolog. Svejci Bicska ? aki a borravaló tesztkommandó nemzetközi tagja ?, Burgenlandban járt, és svájcias semlegességgel számolt be élményeiről. Magyar borászok, figyelem! Lehet, hogy az ingyenes kóstoló mégis kifizetődő?

?Jó csendes szalloda, valami wellness cuccnal, ahol estenkent ittunk pezsgő, Szigeti neve, osztrak, de magyar szarmazas van, nagyon finom? – Burgenlandban túrázott a Borravaló borkommandójának svájci erőssége, Svejci Bicska. Külön kérésünkre az elmélyült kóstolás mellett alapos jegyzeteket készített, mindenki okulására.

Labanc szigor

Namármost az osztrákozás, felette divatos dolog mostanában borújságírói körökben. Az általános hozzáállás ugye, hogy magasról lesajnáljuk a labancokat, mit tudnak ők a borról, meg egyáltalán. Szerencsésebb oldalára kerültek a vasfüggönynek, onnan könnyű ugrálni. Az osztrákozó borújságíró ezzel szemben megpróbálja meggyőzni a magyar borpotentátokat arról, hogy nézzenek egy kicsit a dolgok mélyére!

Az osztrák boripar a nyolcvanas években súlyos válságon ment keresztül. Néhány borász ugyanis rájött, hogy a költséges és időigényes hagyományos technikák helyett egyszerűbb, ha fagyállót önt a borához, amely így kap egy rendes, nagy löket glicerint, és egy kis cukor hozzáadásával rögtön kimagasló minőségű desszertbort tud készíteni. Az hogy a kiváló desszertbor vakságot okozó metilalkoholt tartalmaz, persze senkit sem zavart. Idáig a történet megeshetett volna a keceli pancsháromszögben is, hasonló dolgokat látott ? és valszeg lát ma is ? az a térség.

A jelentős különbség abból adódik, hogy amikor az osztrák hatóságok mindezt megneszelték, éktelen haragra gerjedtek, ennek eredményeként néhány osztrák ?borász? börtönben halt meg, mert túl idősek voltak ahhoz, hogy kibírják a tízéves börtönbüntetést. Hogy a későbbi generációk a vegyészetet ne alkalmazzák ilyen kreatív módon, Ausztria megalkotta az Unió legszigorúbb bortörvényét, amelyből a mai napig egy jottányit sem engedtek. A törvény csak az Európában oly divatos emberi jogi hablaty miatt nem szankcionál nyilvános akasztással? a lényeg a lényegben, hogy arrafelé borügyekben rend van, fegyelem és szigorú miheztartás.

Beerenauslese, Spätlese, Trockenbeerenauslese

Svejci Bicska, és csapata ? amelynek egyébként tagja Laci Sógor is, aki nagy chardonnay szakértő hírében áll ? három borászatot vizsgáltak be. Általános tapasztalat, hogy vörösből erősek, fehérből ?egy picit dízelolajjalos?. 

DrTudomka

Beerenauslese: osztrák és német terminológia, desszertbor típusra. Jelentése: válogatott szemek. Az egyik borklasszifikációs jelző, ha a címkén van, akkor az azt jelenti, hogy nemespenészes, kézzel válogatott szemekből készült borról van szó. A cukorfokot szüretkor 127 fokos minimumban határozzák meg. Legjobbak a rizlingből készült borok, a fajta savasságának köszönhetően. BA-nak is rövidítik.

Trockenbeerenauslese: az előzőhöz hasonlóan kézzel válogatott szemekből készülő bor, a különbség itt a száraz fajtákon, illetve a magasabb cukorfokon van ? ebben a borban a legmagasabb ez az érték. A rizling itt is a legjobb borokat eredményezi, de használnak ortegát, traminit és chardonnay-t is. TBA-ként szokás rövidíteni.

Spätlese: késői szüretelés bor. A német/osztrák klasszifikáció szerint azok a borok, amelyek a normál szüret után legalább 7 nappal később szedett szőlőből készülnek. Emiatt magasabb cukorfok és érettebb ízvilág jellemzi őket.

 

Borthytizált édes borokat is készítenek, gyakorlatilag szamorodni technológiával, vagyis a bothrytisszel fertőzött, töppedt szemeket nem válogatják külön, egyben préselik ki az egészséges szemekkel. Az osztrák desszertborokat három nagy kategóriába osztják: a Beerenauslese technikailag egy hagyományos szamorodni, legalább 30 százaléknyi bothrytizált szemet tartalmaz, a trockenbeerenauslese több töppedt szemmel dolgozik és hosszabb ideig hagyja kint a tőkén a termést. A Spätlese nem töppedt, későn szüretelt, magas cukortartalmú szőlőből készül. ?Meg frissebb mint az ujfajta Tokaj, nagyon jo volt ez a sav cukor jatek, nem olyan szörpös? ? összegezte Svejci Bicska az osztrák stílust.

 

Ingyen kóstolás

Svejci Bicska legfőbb tapasztalata az volt, hogy ezek az alattomos labanc borászok ingyen adják a kóstolót. Azaz a borász nem abból akar meggazdagodni, amit a vendégeivel helyben felitat, hanem abból, amit elad nekik. Ja és a kóstolóasztal mellett nem valami szerencsétlen untermann áll, hanem maga a borász. Mindenütt adnak kóstolólapot. ?Mindenhol kostoloterem, van nagyon szepen csinalva?.

Ugyanakkor egy Trockenbeerenauslese cukorilag felér egy hatputtonyos aszúval, mindez harmincöt euróért. (A tokaji borokról lásd írásunkat itt.) A helyi fajták 4-6 euróba kerülnek, és hihetetlenül konzisztens minőséget mutatnak. A jó minőség öt eurónál kezdődik, akkor, amikor Magyarországon ez az árkategória még igencsak zsákbamacska tud lenni. Az árskála nagyjából 35-40 eurónál fejeződik be, klasszis minőségű desszertborokkal. ?Amit ok produkalnak, az jobb, olcsobb, tanulni lehet szerintem, amit ok csinalnak? ? összegezte a tapasztaltakat Svejci Bicska.

?Ha Ausztriaban egy szuper minosegu bor, ami egy 30-35 euro arnak kategroiajaban van, akkor egy tiz hektar eleg, hogy egy jo elet elsz. Odamenjunk, veszunk tiz hektar! Itt ez a nagy botrany, hogy nalunk nem mukodik a piac?? ? dohogott a különbségeken Svejci Bicska.

Michelin Fickó

?Ami meg erdekes, ha nezel a Via Michelin, a Ferto to kornyeken hany etterem kap nem ezek a csillagok, hanem ez a michelin-ficko? ? összegezte a gasztronómiai különbségeket Svejci Bicska, immáron itthon, egy olyan országban, amelynek eddig egyetlen vendéglátó-ipari egysége sem került be az ínyenc utazók bibliájának számító Michelin-útikönyvekbe. ?Nagyon sok vannak es ott is olcso?.

StevieKraft/Svejci Bicska

Korábban:

Támad a ködös Albion

Tokaj-wars II.: Ausztrália előnyben

Kamocsay: Nem vagyunk eléggé figyelemfelketőek

A nagy londoni balhé 3.: mitől olyan szomjasak a britek?

A három testőr és a maradék cukor

Címkék: Ausztria, Beerenauslese, osztrák borok, Spätlese, Trockenbeerenauslese

← Bort. Húszezeré? Étterembe? Nemnormális-e? A francia kapcsolat →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!