• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Szlovének a várban

2010-11-13 ● Kántor Endre

Nemrég volt egy szlovén kóstoló a várban, mostanra állt össze a kép a kóstoltakkal kapcsolatban. Bár harminc plusz pincével indult a dolog, sajnos a megnyitó után ez töredékére csökkent. Ennek ellenére jó a kezdeményezés, kevés a lehetőség itthon a szlovén borokkal való találkára.

Izgalmasan kezdődött a kóstoló beharangozása, mi is fentük a fogunkat arra a 30 + pincészetre, melyek jelezték a szándékukat. Sajnos, ehhez képest a megnyitó napján csak a fele volt ott a pincéknek, majd második napra ezeknek is jó része összecsomagolt, és hazament. Indoklásnak a szüretet és a közelgő ljubljanai borkiállítást hozták fel. A kiállítók száma így szombatra 7-re apadt, ezek között is volt, aki csak a borát hagyta ott, maga már nem vett részt az eseményen (San Tomas).

A szervező Királyi Borház és Pincemúzeumnak nyilván kellemetlen volt a dolog, mentség, hogy a fő szervező a szlovén-magyar üzletemberek társasága volt, akik kommunikációs vasfüggöny mögé kerültek az esemény előtt és közben.

Horkay András, A CEWI (Central European Wine Institute) igazgatója szerint ennek ellenére a rendezők kitettek magukért, mindenki kedves volt és előzékeny, próbálták orvosolni a kellemetlenséget, amiről nyílvánvalóan nem ők tehettek. A kiállítók (akik ott maradtak) is nagyon előzékenyek voltak, szívesen kóstoltattak, és magyarázták a borokat. Látogatók inkább borértő emberek voltak, mint sem ?egyszerű? borisszák, mondta András, aki szerint a kezdeményezés tök jó. András volt olyan jó, hogy megosztotta velünk jegyzeteit, melyeket most közlünk:

Stegovec Zelen 2008

Helyi fehérszőlő fajta. Fiatalos, virágos illat, enyhe citrusos-körtés jegyekkel. Szájban szép egyensúlyt mutat a közepes sav, alkohol és test. Ízében a kicsit kocsányos/nyers élesztős jegyek dominálnak a héjon áztatásnak köszönhetően, e mellett körtét, fehérhúsú grapefruitot és egy kis mandulás kesernyét érezhetünk. Jó minőség bár nem túl komplex bor.

Stegovec Pinela 2008

Helyi fehérszőlő fajta. Két napig áztatták héjon. Illata fiatalos, viszonylag visszafogott, fehérvirágos jegyeket mutat. Szájban közepes sav, enyhe CO2-vel, melyhez közepes alkohol és test párosul. Ízében a héjon áztatás jegyei a meghatározóak, szőlőhéj, egy kis kocsányos jelleg és zöld, vegetális aromák, melyek citrommal, zöldalmával és némi keserű utóízzel egészülnek ki. Kétségtelenül érdekes bor, sur lie tanulmány.

Stegovec Rebula 2006

Helyi fehérszőlő fajta. Négy napot áztatták héjon és egy évig volt akác hordóban. Illata közepesen intenzív, fejlődő. Mézes-virágos, érett őszibarackos, sárgabarackos, enyhén krémes jegyekkel. Szájban közepes sav, a közepesnél magasabb alkohol és test. Közepes aromaintenzitású komplex bor, érett barackos, sárgabarackos, mandarinos, fémes-minerális jegyekkel, melyekhez kis élesztős jelleg párosul, a héjon áztatásnak köszönhetően. Jó minőség, azonban az alkohol egy kicsit kilóg.

Cotar Vitovska 2007

Helyi fehérszőlő fajta. Egy hétig áztatták héjon. Közepesen intenzív fejlődő illat, élesztős jegyekkel, almahéj, fehér húsú alma és egy kis méz társaságában. Abszolút savhangsúlyos bor, közepesnél magasabb alkohollal, és közepes testtel. Közepes aromaintenzitás, az illatban már tapasztalt élesztős jegyek köszönnek vissza (élesztő, almahéj). Mindez némi citrusossággal és erős mineralitással párosul. Jó minőség, bár a sav egyértelműen uralkodik a boron.

Cotar Malvasia 2005

Fejlett illat, toastos, pörkölt magvas jegyekkel, enyhe gyümölcsök, inkább virágos jegyek egy kis mézzel és az oxidáció kezdeti jegyeivel. Szájban erőteljes sav, alkohol és testesség érezhető. Közepesen intenzív aromái között élesztő, ásványok, erős citrusok, almahéj, és egyértelmű pörkölési aromák érezhetők. Komplex bor, melyben a sav és az alkohol kicsit kilóg.

Joannes Protner Rhenski Rizling 2008

Fajtajelleges rajnai illat, virágos, citromos, barackos, enyhén petrolos jegyekkel. Szájban a magas sav mellé közepes alkohol és test társul. Aromáiban az erős citrusosság mellett, zöldalma, kissé éretlen zöld, vegetális jegyek, és ásványosság érezhető. Tipikus rajnai rizling kissé éretlen zöldes jegyekkel.

San Tomas Refosk 2009

Fiatal, közepesen intenzív, meleg-mediterrán illat, tele piros és lila virágokkal, ribizlivel, szilvával, fekete cseresznyével. Szájban erőteljes savak és alkohol, közepesen magas tanninnal és testtel. Ízében meggy, cseresznye, ribizli, egy kis fás jegy. Közepes enyhén kesernyés lecsengés.

San Tomas Antonius 2005 (Refosk, Sergasi)

Közepesen intenzív, fejlődő illat, szilvával, cseresznyével, a palackos érlelés-főtt zöldséges jegyeivel, egy kis medvecukorral és mentával. Kóstoláskor erőteljes karaktert mutat mind sav, tannin, alkohol és test tekintetében. Ízében csakúgy, mint illatában a palackos érlelés jegyei dominálnak, kissé lekváros-főtt gyümölcsök, főtt zöldségek, édes fűszerek és a fahordós érlelés jegyei.

Stegovec Barbera 2008

Közepesen intenzív, fejlődő illat, piros bogyós gyümölcsökkel, virágokkal, kis animális jelleggel, és enyhe vegetális aromákkal. Szájban erősen savkoncentrált, ízében meggy, az illatból visszaköszön a vegetalitás és animalitás, amit a fahordós érlelés jegyei egészítenek ki. Jó minőség.

A CEWI egyik fontos célkitűzése, hogy a régióban meghatározó tudásközponttá nője ki magát, ehhez egyértelműen hozzátartozik a közép-európai borok, fajták ismerete, az ezekkel való ismerkedés. András szerint a kóstoló érdekessége volt, és a szlovén fél hozzáállását mutatta, hogy, bár szlovén borokkal a magyar közönség nem nagyon találkozik, erre a kóstolóra széles spektrummal készültek a szlovén borászatok. Azaz voltak nagy, technológiai, tömegtermelő pincék, és olyan butik borászatok is, mint pl. a San Tomas, akik kimondottan a prémium szegmenset célozzák meg. A látogatók így teljes képet kaphattak (még teljesebbet is kaphattak volna, ha minden pince ott van) a szlovén borokról.

A CEWI-ről, és WSET-akkreditált tanfolyamairól bővebben itt.

Címkék: cewi, Királyi Borház és Pincemúzeum, malvasia, pinela, Rajnai Rizling, rebula, refosk, san tomas, sergasi, Stegovec, szlovén, Szlovénia, vitovska, WSET, Zelen

← Szászi Endre Bitang 2006 Mi is a rizling? (Lesson no. 1) →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Error: No data found, Try connecting an account first and make sure you have posts on your account.

Error: Error validating access token: Session has expired on Friday, 16-May-25 02:04:27 PDT. The current time is Sunday, 18-May-25 05:14:15 PDT.

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!