• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Tescós borok I.

2012-09-21 ● Kántor Endre

Kaptam az alkalmon, hogy minden magára valamit is adó hiper beindította őszi akcióját. Viszont nem az akciós borokat teszteltem, hanem azokat a külföldi konkurenseket, melyeknek árához a beakciózott magyarok most közel kerültek: azokat a borokat, melyek elvileg veszélyeztetik a hazai eladásokat.

Több társunk is beszámolt arról, hogy milyen jó árérték arányban lehet zsákolni a ? főleg magyar ? borokat a nagy láncok őszi akciói keretében. Az akciós kiadványok kézhezvétele, majd szemrevételezése után és is majdnem klaviatúrát ragadtam, hogy beszámoljak róla: milyen borokat kapni akár 1000 Ft alatti áron is. Mégsem tettem, két okból: egyrészt híradós szóval élve ölég szép a coverage a témáról (lehet olvasni itt és itt), másrészt meg mindenki töltsön már legalább tíz percet a borok közötti sorokban, és tájékozódjon maga: hátha talál más is, megjön az ihlete valamire.

Ahogy nekem. Mégpedig arra, hogy egyszer rááldozzak párezer forintot, hogy kiderüljön, valójában mennyire is fenyegeti az olcsóbb kategóriás magyar borokat az olcsóbb kategóriás Tesco Selection nemzetközi mezőny. Első körben ausztrál és új-zélandi bort vettem, abszolút impulzus vásárlás keretében kosaramba került, ami 1500 Ft körül vagy az alatt volt, és valami miatt imponált.

The Big Kahuna White 2011

Délkelet Ausztrália soha véget nem érő borpampáiról szüretelt, de az Egyesült Királyságban palackozott minden fehéret bele küvé. Nagyon kitalált, cool image. Ausztrália = szörfösök, a név a legjobbakat illetheti csak meg. Mindezt el is olvashatjuk a hátcímkén, nehogy valaki ne értse a központi motívum szörfdeszkát a címkén. Illatra nem túl intenzív fehérhúsú gyümölcsök, fanyarság, nyers egres, sárgadinnye. Szájban hersegő savak, friss zamatok, almásság, citrusok. Közepesen könnyed test, némi maradék cukor, 11,5%-os alkohol. Alapvetően chardonnay lehet, de érezhetően van benne más is, nem ez a lényeg. Semmi komoly, de kerek, tiszta, és az árnyalatnyi fémességtől eltekintve a korty végén rendben van. Csavarzár, strandbor. 819 forintért meg egyenesen jó.

Blaxland Estate Chardonnay 2011

Ez a bor is acéltartályban szelte át az óceánt, hogy palackot csak a briteknél lásson. Megint a végtelen délkeleti bormezők szülötte, most azonban egy fajtára koncentrálva. Intenzív érett almás és körteillattal nyit, melyhez ananász és trópusi gyümik sorakoznak fel, egyértelmű vaníliás, újfahordós beütésekkel. Azaz, ha logikusan átgondoljuk, eklatáns példáját kapjuk a betétdongás, barrikcsipszes megoldásnak: nem tudom elképzelni, hogy lefejtenek több százezer hektót hordóból, hogy aztán a fél világot átutazva Angliában palackozzák. A pohárban közepes arany szín, szájban a fent említett aromák, közepesnél nagyobb test, maradék cukor és vibráló savak, kis szénsav,12%-os alkohol, citrusok zárják a kortyot. Nagyon populárisra hangolt bor, de tiszta, sima és harmonikus, 899 forintért mi kell ennél több?

Hardy?s Stamp of Australia 2010

Már nem is érdemes kihangsúlyozni: ismét a délkeleti tartomány bora, a Constellation szállítja be Angliába, ahol palackozzák. A címkén van koalamaci, szóval biztos befutó. Ezzel szemben ez a chardonnay semillon mix kevésbé gejl, mint az előző. Alma, és érett lédús fehérhúsú gyümölcsök jönnek illatra, emellett némi fanyarság és a tölgy (csipsz, csipsz, donga, vak wombatocska?) hatása a háttérben. Szájban édesség tör előre, aztán a fa. Sajnos a tölgyhatás erőteljesen jelen van, elnyomja a friss gyümölcsöket, de maradnak az édes barackos és trópusi aromák, mangó, dinnye. Citrusokkal ér véget, de a 12,5%-os alkohol ennek a bornak túlzás. Ezt leírva, közel tökéletesre hangolt techno-bor ez is, bulin nem lehet belekötni, 799 forintért meg pláne nem.

Wairau Cove Sauvignon Blanc 2011

Mélyen kellett a zsebbe nyúlni, 1574 forintért majd kettőt is lehetett volna venni a fentiekből? Na, de Marlborough, Új-Zéland? A savblanc hazája? Hát csak nem hagyok ki egy ilyen lehetőséget! Ez már az a kategória, ami palackban utazik, otthon, a pincénél töltik. Erőteljes és karakteres új-zélandi savblanc fajtajelleges illattal indít, ezt nagyon tudják arrafelé. Egres, vegetális illatok, vágott fű, friss szalmás illatok. A fehérhúsú gyümölcsök csak ezt követően bújnak elő. Szájban vibráló és friss, semmi gejlség. Jönnek a citrusok, elsősorban lime, majd friss, rózsaszínű cirmos húsú őszibarack, az a kissé fanyarkás fajta. Némi teásság, és egres ezerrel. Viszonylag hosszan tart a korty, a test közepesnél valamivel nagyobb, az alkohol 12%-os. Rendesen kerekre van csiszolva ez a bor, ilyen pénzért elég foolproof választás.

Első gondolatom: baj van. Találni ugyan már magyar vetélytársakat ilyen áron, de nem tömegével, vadászni kell rájuk, nem akciós időszakban meg pláne szűkül a kínálat. Másrészt hazai boroknál az ilyen árkategóriában, de főként az ez alattiban nem beszélhetünk a technológia ilyen tudatos használatáról, a borok harmonikusra, kerekre hangolásáról, arról, hogy minden palack azonos legyen, borhibák, nagy kilógások nélkül. Azaz arról, hogy egy komoly vásárlóréteget biztonsággal lehessen kiszolgálni, rászoktatni, a nagyobb minőség felé vezetni. Egy példa: minden fenti palackon fel volt tüntetve, hogy 6 hónappal ? 1 évvel a vásárlást követően a borokat el kell fogyasztani: nem akarnak mások lenni ezek a borok, amik, de abban a kategóriában a legjobbat akarják nyújtani, kiegyenlített színvonalon, és mindenhol elérhetően. Ezt nekünk is tudnunk kellene. Első körben tehát aggódni kezdtem.

(De ne csüggedjen senki: spoilerként elárulom, hogy a második kör korántsem zárult ilyen jó eredménnyel, az is lehet, hogy elsőre mázlim volt az impulzusvásárlással.)

Címkék: 1000 Ft, 2010, 2011, árérték, Ausztrália, Big Kahuna, Blaxland Estate, chardonnay, Hardy's, Marlborough, sauvignon blanc, semillon, Tesco, Uj-Zeland, Wairau Cove

← Brugal Ron Extra Viejo Riserva Familiar Gasztro, humor, Gere →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!