• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Tíz könnyű, bubis nyári geműze

2009-08-19 ● borravalo.hu

Már a nyár derekán túl vagyunk, valahol a csípő és a mell között, ilyenkor könnyű, laza cuccokat szoktunk szopogatni: sört, fröccsöt, rozét, habzó holmikat. Nálunk is fejlődőben ez a műfaj, a bubis, könnyed, felületen szaladgáló nyári borok világa, bár nagy honi kultúrája nincs a habzóboroknak (sem).

A fröccsnek volt honi kultúrája a sörparadigma előtt, a gyöngyöző-habzó-pezsgő borok szezonális cuccok, nem igazán részei a hétköznapoknak. Alább laza kézzel összepakoltunk pár ilyesmi bort, leírásuk előtt nem árt tán, ha tisztázunk néhány fogalmat.

Ugye alapvetően a prosecco habzóbor, neve a prosecco nevű szőlőfajtából jön. Habzóbornak a magyarban jellemzően azt a szénsavas bort hívjuk, melybe kívülről nyomassák az anyagot, a cokettőt bele, míg az igazi pezsgőben a hosszas pezsgősítési folyamatban a (második) erjedés során, a palackban vagy tankban képződik-terem a szénsav, mely finomabb, mint a kintről bényomott CO2.

Mármost ne fulladjunk bele a részletekbe és riasszuk el a szomjas olvasót, de a prosecco-t habzóbornak fordítjuk ugyan, ámbátor valójában tankpezsgő, azaz saját bubija van. A prosecco lehet frizzante vagy spumante, gyöngyözőbor vagy habzóbor, azaz gyengén vagy qrwára habzó, alacsony vagy magasabb nyomású habzóbor.

Fontos még, hogy a fajta géncentruma térbelileg Veneto-ban található, ezen belül három klassz, és klasszifikált-regulált-eredetvédett termőhelyből fakasztott változata létezik: a Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene, a Prosecco di Conegliano és, meglepő módon, a Prosecco di Valdobbiadene.  Itt terem Velence pezsgőjének java. Ez a bor borította Itália ama északkeleti sarkát, ahol jellemzően nem túl bonyolult fehér borok teremnek észveszejtő mennyiségben (Venetóban az utsó három év átlaga 7,4 millió hl csak itt, az egész magyar lényeredék duplája).

Az egyre vidámabb zsűriben Gerenday Bars Ágnes (Klubrádió), Komoróczki Anna (ifdt), Kovács András István (Inforádió, Tonella), Vajda Róbert (Tornai Pincészet), Fater és Dr. Nemtudomka (Borravaló) csócsálták vakon az anyagot egy szép nyári estén, a teraszon. Pár nagy olasz ház mellett pár magyar versenyzőt is indítottunk, mindkét magyar tétel kilógott a habzóboros logikából diszharmonikus és nem stílusos mivoltával.

1. Cartizze Prosecco di Valdobbiadene Superiore dry, Bisol

Világos zöldes-fehér, szépen gyöngyöző spumante. Finom kekszes-élesztős-virágos-gyümölcsös illatok-zamatok: málna és alma. Koncentrált textúra, édes érintés, komplexitás és a legfontosabb: finesz! 93 pont, 10 800 Ft.

2. Garnéi Prosecco di Valdobbiadene dry, Bisol

Citromszín, zárt és elegáns illat, egyszerű szerkezet. Krémes, koncentrált textúra, édes effekt. Szép a sav-ásvány-édesség reláció, feminin karakter, értékes darab. 91 pont, 9000 Ft.

3. Tenuta Santa Anna Prosecco Spago frizzante

Citromszín, zárt illat, édes érintés, kiegyensúlyozott szerkezet. Zero bubi, elég koncentrált textúra, édes-keserű, grapefruit-os íz. Szájban szép pezsgős jelleg élesztősséggel, de talán nem annyira élénk a cucc. 87 pont, 2415 Ft.

4. Rosé De? Salici Vino spumante brut Col de Salici

Mély, intenzív narancssárgás szín, ugyancsak intenzív gyümölcsillat. Légies, olvadékony textúra, érzéki jelleg. Száraz, zamatában pezsgős, szép tétel. 86 pont, 4155 Ft.

5. Desiderio Jeio, Rosé Cuvée spumante, Bisol

Pink, intenzív eperillatú spumante, olvadékony, krémes textúrával. Nagyon értékes, de talán ő sem annyira intenzív és színes, mint az éllovasok. 86 pont, 3900 Ft.

6. Crede Prosecco di Valdobiaddene brut, Bisol

Világos zöldesfehér szín, zártabb illat, laza textúra, nincs az a jó kis fanyarsága, mint a Foie-nek. Rendezett, visszafogottabb, nem komplex, egyszerű képlet, más nézőpontból kifinomultabb és elegánsabb, mint a zöm. 86 pont, 5100 Ft.

7. Desiderio Jeio Foie Prosecco, Bisol

Világos citrom gyenge gyöngyözéssel, intenzív citrusos gyümiillat- és zamat kis florális felhanggal. Édes íz színezi a fanyar, savhangsúlyos ízképet, olvadékony, illanó, alapjában véve egyszerű, de jó kvalitású, nagyon ivós könnyű nyári bubis geműze. Jacuzzi-fíling, mondja egy elmés zsüror. 85 pont, 3450 Ft.

8. Valdobbiadene Vigneti Del Fol Prosecco extra dry, Bisol

Világos zöldesfehér itóka, illatban-ízben kiegyensúlyozott tétel illékony és csontszáraz karakterrel. 82 pont, 5700 Ft.

9. Sparkelina Zenit gyöngyöző Pfneiszl

Citromnál sárgább, hihetetlenül intenzív keksz és gyümölcsillatú  gyöngyözőbor, nem ez a könnyed nyári proseccós karakter. Vastag, érett, valahogy nem való a sorba, pala csillan benne és némi gumis felhang, összességében diszharmonikus, ő az egyik csalódás. 80 pont, 2000 Ft.

10. Fresco Gál Tibor

Ez a Pinot Noirból készített gyöngyözőbor volt a kóstoló másik nagy csalódása. Hagymahéj színű, furcsa, nem tetszetős gumis-füstös és dohos illatú, kesernyében végződő, nem kellemes palack volt. 75 pont, 1790 Ft.

Címkék: Bisol, Col de Salici, Gál Tibor, habzóbor, pezsgő, Pfneiszl, prosecco, spumante, Tenuta

← A legjobb rozé vételek Tucatnál több jó rozé, vételre →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!