• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Tíz könnyű, bubis nyári geműze

2009-08-19 ● borravalo.hu

Már a nyár derekán túl vagyunk, valahol a csípő és a mell között, ilyenkor könnyű, laza cuccokat szoktunk szopogatni: sört, fröccsöt, rozét, habzó holmikat. Nálunk is fejlődőben ez a műfaj, a bubis, könnyed, felületen szaladgáló nyári borok világa, bár nagy honi kultúrája nincs a habzóboroknak (sem).

A fröccsnek volt honi kultúrája a sörparadigma előtt, a gyöngyöző-habzó-pezsgő borok szezonális cuccok, nem igazán részei a hétköznapoknak. Alább laza kézzel összepakoltunk pár ilyesmi bort, leírásuk előtt nem árt tán, ha tisztázunk néhány fogalmat.

Ugye alapvetően a prosecco habzóbor, neve a prosecco nevű szőlőfajtából jön. Habzóbornak a magyarban jellemzően azt a szénsavas bort hívjuk, melybe kívülről nyomassák az anyagot, a cokettőt bele, míg az igazi pezsgőben a hosszas pezsgősítési folyamatban a (második) erjedés során, a palackban vagy tankban képződik-terem a szénsav, mely finomabb, mint a kintről bényomott CO2.

Mármost ne fulladjunk bele a részletekbe és riasszuk el a szomjas olvasót, de a prosecco-t habzóbornak fordítjuk ugyan, ámbátor valójában tankpezsgő, azaz saját bubija van. A prosecco lehet frizzante vagy spumante, gyöngyözőbor vagy habzóbor, azaz gyengén vagy qrwára habzó, alacsony vagy magasabb nyomású habzóbor.

Fontos még, hogy a fajta géncentruma térbelileg Veneto-ban található, ezen belül három klassz, és klasszifikált-regulált-eredetvédett termőhelyből fakasztott változata létezik: a Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene, a Prosecco di Conegliano és, meglepő módon, a Prosecco di Valdobbiadene.  Itt terem Velence pezsgőjének java. Ez a bor borította Itália ama északkeleti sarkát, ahol jellemzően nem túl bonyolult fehér borok teremnek észveszejtő mennyiségben (Venetóban az utsó három év átlaga 7,4 millió hl csak itt, az egész magyar lényeredék duplája).

Az egyre vidámabb zsűriben Gerenday Bars Ágnes (Klubrádió), Komoróczki Anna (ifdt), Kovács András István (Inforádió, Tonella), Vajda Róbert (Tornai Pincészet), Fater és Dr. Nemtudomka (Borravaló) csócsálták vakon az anyagot egy szép nyári estén, a teraszon. Pár nagy olasz ház mellett pár magyar versenyzőt is indítottunk, mindkét magyar tétel kilógott a habzóboros logikából diszharmonikus és nem stílusos mivoltával.

1. Cartizze Prosecco di Valdobbiadene Superiore dry, Bisol

Világos zöldes-fehér, szépen gyöngyöző spumante. Finom kekszes-élesztős-virágos-gyümölcsös illatok-zamatok: málna és alma. Koncentrált textúra, édes érintés, komplexitás és a legfontosabb: finesz! 93 pont, 10 800 Ft.

2. Garnéi Prosecco di Valdobbiadene dry, Bisol

Citromszín, zárt és elegáns illat, egyszerű szerkezet. Krémes, koncentrált textúra, édes effekt. Szép a sav-ásvány-édesség reláció, feminin karakter, értékes darab. 91 pont, 9000 Ft.

3. Tenuta Santa Anna Prosecco Spago frizzante

Citromszín, zárt illat, édes érintés, kiegyensúlyozott szerkezet. Zero bubi, elég koncentrált textúra, édes-keserű, grapefruit-os íz. Szájban szép pezsgős jelleg élesztősséggel, de talán nem annyira élénk a cucc. 87 pont, 2415 Ft.

4. Rosé De? Salici Vino spumante brut Col de Salici

Mély, intenzív narancssárgás szín, ugyancsak intenzív gyümölcsillat. Légies, olvadékony textúra, érzéki jelleg. Száraz, zamatában pezsgős, szép tétel. 86 pont, 4155 Ft.

5. Desiderio Jeio, Rosé Cuvée spumante, Bisol

Pink, intenzív eperillatú spumante, olvadékony, krémes textúrával. Nagyon értékes, de talán ő sem annyira intenzív és színes, mint az éllovasok. 86 pont, 3900 Ft.

6. Crede Prosecco di Valdobiaddene brut, Bisol

Világos zöldesfehér szín, zártabb illat, laza textúra, nincs az a jó kis fanyarsága, mint a Foie-nek. Rendezett, visszafogottabb, nem komplex, egyszerű képlet, más nézőpontból kifinomultabb és elegánsabb, mint a zöm. 86 pont, 5100 Ft.

7. Desiderio Jeio Foie Prosecco, Bisol

Világos citrom gyenge gyöngyözéssel, intenzív citrusos gyümiillat- és zamat kis florális felhanggal. Édes íz színezi a fanyar, savhangsúlyos ízképet, olvadékony, illanó, alapjában véve egyszerű, de jó kvalitású, nagyon ivós könnyű nyári bubis geműze. Jacuzzi-fíling, mondja egy elmés zsüror. 85 pont, 3450 Ft.

8. Valdobbiadene Vigneti Del Fol Prosecco extra dry, Bisol

Világos zöldesfehér itóka, illatban-ízben kiegyensúlyozott tétel illékony és csontszáraz karakterrel. 82 pont, 5700 Ft.

9. Sparkelina Zenit gyöngyöző Pfneiszl

Citromnál sárgább, hihetetlenül intenzív keksz és gyümölcsillatú  gyöngyözőbor, nem ez a könnyed nyári proseccós karakter. Vastag, érett, valahogy nem való a sorba, pala csillan benne és némi gumis felhang, összességében diszharmonikus, ő az egyik csalódás. 80 pont, 2000 Ft.

10. Fresco Gál Tibor

Ez a Pinot Noirból készített gyöngyözőbor volt a kóstoló másik nagy csalódása. Hagymahéj színű, furcsa, nem tetszetős gumis-füstös és dohos illatú, kesernyében végződő, nem kellemes palack volt. 75 pont, 1790 Ft.

Címkék: Bisol, Col de Salici, Gál Tibor, habzóbor, pezsgő, Pfneiszl, prosecco, spumante, Tenuta

← A legjobb rozé vételek Tucatnál több jó rozé, vételre →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink
Loading
00:00 / 36:22
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!