• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Történelmi tokajik tesztje

2011-05-26 ● Kántor Endre

Nagyméretű plasztikázásba kezdett a Tokaj Kerház: szeretnék eltűntetni az avittas, dohos konotációkat és frissnek, fiatalosnak, minőséginek mutatkozni. A ráncfelvarrás részeként rendeztek egy muzeális aszúkóstolót, amit lehetetlen volt kihagyni: a legfiatalbb bor 1988-as, a legidősebb 1940-es volt.

Az ember sok mindent elvisel, ha olyan mézesmadzagot húznak el előtte, hogy megkóstolhat hat muzeális aszút. Igaz, a magyar bortörvény ebben igen engedékeny, a valódi muzeális borok, főleg az aszú kategóriában azért nem tíz évesnél kezdődnek.

A Tokaj Kereskedőház kapott hideget jócskán az elmúlt években, ugyan némi meleget is a közelmúltban, de dolgozni kell még rendesen azon, hogy az a negatív csengés elmúljon, amit hosszú évek kitartó munkájával sikerült kivívni. Ez a folyamat elindult, mondjon akárki akármit, és csakis a boroknak köszönhető, az első fecskéknek mondhatni. Találni ugyanis szép, korrekt tételeket mostanában a felhozatalban.

De vissza arra, amiért valójában itt vagyunk: a történelmi borokra. A Kerház pincéjében van miből válogatni, és míg egyesek szkeptikusak a borok valódi kora felől, ill. az újratöltési eljárásról (15 évente kidugóznak, az egy évjáratúak bemennek egy nagy tartályba, szűrés következik, majd új palack és új dugó. Van, aki szerint ez így nem igazi, közben a borok kapnak némi levegőt is.), a most kóstol borok nekem tanulságosak voltak. Persze nem csak nekem, ahogy a videónkon is kiderül:

A Ferihegynek (Tudom, tudom, hogy már hivatalosan nem az, de ha a google maps sem tudja még, én hogy álljak át ilyen gyorsan. Ráadásul a Feri a Ferenc becézése, úgyhogy ebben az esetben még maradhat is a név?) és a Heinemannak presztízskérdés az egész, nyilván nem azért vannak a különben rendes kínálattal rendelkező shopban a történelmi borok, mert zsákszámra viszik őket. De viszik. Eddig (március vége óta) 6 palackot sikerült eladni, ami egyáltalán nem rossz, sőt.

Nekem a walkthrough shop bejött, bár egyáltalán nem láttam karakán különbséget bármely más nemzetközi reptér sterilitásától. Viszont jó magyar borok vannak, bőven választék, az árak korrektek. Nem is kell ennél több. (Csak tokaji borokból 4600 palack ment el eddig nyitás óta.)

Miután mindent láttunk, és mindenki elmondta, hogy milyen jó, hogy itt vagyunk és mennyire örülnek, és milyen fontos mindez, és ez az egyetlen reptér, ahol benne maradtak a büdzsé keretében és még egy szót a vezérigazgatótól, aki szerint állati fontos, és mennyire örül és fordulópontnak érzi, vééééééééégre elénk került a lényeg.

1988 6 puttonyos

Összesen 265 ezer hektót palackoztak, egy elég jónak mondott évjáratból. Színében már borostyánosság, illatában gyógynövényes, aszalt gyümölcsös, diós és oxidáltság. Szájban aszalt fügés és datolyás, némi dohány és sok citrusosság a korty végéig.

1975 6 puttonyos Szarvas dűlő

Színe barna, illatában erőteljesen diós, ásványos, grillázsos, teás. Erőteljesen a savak, ez nagyon viszi a kortyot, ennek citrusosságára épül a kávé és dohány ill. a végig érezhető üstben főzött (füstös) szilvalekvár.

1972 5 puttonyos Gyopáros dűlő

Andezites tufa talajú dűlő, ezt érezni is. Fontos, hogy az évjárat itt az aszúbogyókét jelenti, akkoriban engedélyezett volt 2-3 éves alapborral felönteni az aszúkat. Nagyon ásványos füstös illat bukik elő először, ezt animalitás váltja fel, sonka páclé, majd vegetális fűszerpaprikás jegyek. Aztán rengeteg friss gomba és földesség. Kicsit diszkrétebb savak, ízben dió és kávé, majd egyre gyümölcsösebb, gesztenyeméz, végül füge.

1968 6 puttonyos Kincsem dűlő

Hűvösebb karakter, sokkal kevésbé földes-gombás, mint az előző, van viszont rengeteg gyógynövény, ásványosság és feketecsoki, amit füstösség kísér. A savak itt is domborítanak, teltebb, kerekebb, testesebb bor az előzőeknél. Szájban érezhető csersavak, méz, vanília és teás jegyek sorakoznak fel az aszalt gyümölcsök mellé, nagyon hosszú és intenzív bor szép citrusos, narancshéjas tónusokkal.

1956 5 puttyonos

Tokaj-hegyalja kijelölt vonulási terület volt, ez a szüretet is érintette, csupán 73 ezer hektó készült belőle. Nagyon ásványos, puskaporos illattal nyit, gyógynövényes, szilvalekváros jegyekkel, az illat és később az íz is sokkal karcsúbb, laposabb az előzőleg kóstoltaknál.

1940 Aszúeszencia

Színben itt van megint váltás, megjelenik a borostyánon túl a vörös. Szerintem mellé lehetne tenni egy régi pinot-t, és valahol találkoznának. (Ez egyébként az animális-földes jegyek miatt is igaz lenne.) Mézes-gombás illat, rengeteg propolisszal. Zöldfűszerek és hecsedli lekvár. Gyógynövények. Szájban nagyon sokáig tart, mézes-krémes capuccino, érett csereznye és konyak. 97 200 Ft egy deci?

Tanulságok: a legtöbbet a videóban elmondtuk. Én személy szerint örülök, amikor ilyesmire alkalom nyílik, és tanulok belőle. Nyilván elő lehet venni minden kis részletet és megvitatni, érdemes is. Lehet, hogy volt egysíkúság. Lehet, hogy a régi berögződés alapján készültek. De, ami a legfontosabb: a borok éltek, és nekem alapvetően tetszettek. Ittam már 1925-ös édes bort, ezek a Tokajik minimum egy szinten voltak vele.

Címkék: 1940, 1956, 1972, 1975, 1988, aszú, Gyopáros, Kincsem, muzeális, Szarvas, Tokaj, tokaj kereskedőház, tokaji, történelem

← Patricius Tokaji Aszú 6 puttonyos 2007 Etruszk csillagok →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!