• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Tovább toszkán tájakon

2011-02-04 ● borravalo.hu

Folytatódik Kraft toszkán kalandja. Föl a hegyekbe vezetett az út, mentünk Rufinába. (ejtsd rúúfina, és semmi esetre sem ruffffííína), amely egy helyi nagy borászcég neve. A borászatlátogatás kimaradt és egyből a királyi palotát céloztuk meg, ahol a Consorzio tagjai várták a csapatot, nem limonádéval.

A Villa Poggio Reale egy ciprusfasorral szegélyezett földút végén áll, a dombtetőn. Nem nagy épület, de komoly méltósága van. Meg bájos is. (Mit szoktak még ilyenkor írni a provanszos-toszkánás szerzők?) Ez a Consorzio Chianti Rufina székhelye, és bár borászkodni sohasem borászkodtak benne, tele van bottikkal (szlavón nagy tölgyhordó), meg mindenféle régi romantikus szőlészeti-borászati eszközzel. Mint például a kapa.

A Consorzio rendszer remek (természetesen, mint minden Olaszországban ez is elég rapszodikusan működik, de ha jó, akkor nagyon). Ez, a borászok által választott helyi testület, amely egyrészt helyi szinten felügyeli a minőséget, másrészt tolja a marketinget, a rendezvényeket, mindent, amivel a régió több bort tud eladni. Ismerős? Igen, ez volna egy hegyközség feladatköre. Szigorral és kreativitással.

Tíz borászat fogadta a csapatot, egyszerű kóstoló volt, maximum három borral termelőnként. Egy alapbor, egy hosszabb érlelést kapott Riserva, és esetleg egy Vin Santo, nem kell ezt bonyolítani. Az első sztori rögvest a legelső kóstolt vörösborral villant be.

A Villa Travignoli 2009-es Chianti Rufinája egyszerűségében volt tökéletes. Tiszta, parfümös cseresznyeillat, középmagas sav és tannin tökéletes egyensúlyban, a borból ömlött a friss gyümölcs, semmi geilség. 1.0-ás meggy, semmi más. Friss, savas, jó ivású. Nagyon egyszerű, de nagyon jó bor volt, magasra tette a lécet, közvetlenül az elején.

Az I Veroni 2007-es Chianti Rufinájában nekem egy kicsit sok volt a fa, de hála az égnek nem a vaníliás kandírozott polipcsáp-pörkölésű hordókat használják, így a bor mindössze szegfűszeggel és fahéjjal volt megbolondítva a meggy és cseresznye fölött. Nem volt rossz, de ennyi maradt meg belőle.

És akkor jött a gyorsvonat, az öttonnás kamaz, meg az apokalipszis gördeszkásai. Fattoria di Grignano, Chianti Rufina Riserva Poggio Gualtieri 2003. Huh. Roger, huh. A Poggio Gualtieri kéthektáros dűlő, 350 méter magasan. 95% Sangiovese, a maradék meg Merlot és Cabernet Sauvignon. Két évet töltött barikkban, ennek negyede új, a többi 2-3-4 éves. Illatra először szárított cigánymeggy és aszalt szilva ugrik be, majd jön a friss gyümölcs, meg egy kis fűszeresség. Komplex érett, mély illat. Aztán az íz, és szerkezet. Közepesre érlelt tanninok, szépen lekerekítve, mellette közepesnél magasabb sav, amely friss gyümölcsös ízérzetet ad. Az alkohol 14 százalék, de egyáltalán nem tűnik magasnak. A bor mindezzel együtt feszes tud maradni. Sok meggy, cseresznye, és izgalmas fűszerek keveredne az ízben. Nagy bor, de se nem zsíros, se nem túlzó. Jó, ahogy van.

Frescobaldiéknak nagy területei vannak a környéken, de sem a Nipozzano sem a Montesodi nem gyakorolt túl mély hatást. Szép borok, de nagy márka mindenhol forgalmazott boraiként nem az eredetiségükkel tüntetnek. Sok volt a tölgy, mely ápol s eltakar. Az amerikai piacon ez valószínűleg még mindig sikeres irány, de nőjünk már fel. Róluk ennyit, nem tenném fel a borlapra, pláne, ha jobbról is, balról is izgalmasabb borok veszik körül.

A Fattoria Lavacchio Cedro Riservájába az ültetvény legöregebb tőkéiről szednek gyümölcsöt. Illatra kicsit zárt, főleg szilvás, mint meggyes, de a szerkezet odaver rendesen. Van benne tannin és sav rendesen, de tökéletesen érett gyümölccsel dolgoznak, ergo előbbi nem agresszív, utóbbi pedig könnyíti a nagyobb testet. Az ízben főleg a lágyabb szilva dominált, meg mindenféle fűszerek. Nagyon eredeti bor. A házasításba Ciliegolo nevű lokálmatadort is kevernek, nem tudom, ennek mit kellene hozzáadnia, de egy minta megkóstolása után azt mondanám, lágyít.

Bónusznak pedig itt egy kis maradék cukor: Grignano Vin Santo di Chianti Rufina DOC, Riserva 1994. 70% Trebbiano, 25% Mavasia, 5% Sangiovese. A borász saját bevallása szerint is őrültséget művelt, hogy ennyi ideig érlelte a bort, de lelke rajta, csodát tett. Illatra tea, friss dió, mandula és vanília keveredik. Az állag híg mézszerű, érzéki, hú-ha. Van benne vagy 12 gramm cukor, de ott a sav is, hogy támassza. Száradó naspolya, méz és mandula meg friss dió keveredik komoly oxidatív jelleg nélkül. Na, ez mindent vitt.

A borsor egységes tudott maradni, a többiek vagy nem voltak kiemelkedőek, vagy csak nem tetszettek akkor, engedtessék meg, hogy ne az egész Consorziót írjam le. A Chianti Rufina a tengerszint feletti magasságnak, és a folyamatos széljárásnak köszönheti azt, hogy a savak megmaradnak, és szikárságukban is gyönyörű borokat tudnak készíteni. Mivel az 1,3 millió hektónyi éves chianti termés mellett a 30 000 hektó Rufina egészen eltörpül, mondhatjuk, hogy emberi léptékű, feldolgozható borvidékről van szó.

Címkék: Chianti, ciliegolo, consorzio, Frescobaldi, grignano, il veroni, lavacchio, poggio reale, riserva, rufina, Toscana, toszkán, travignoli

← Tornai Nagy-somlói Furmint 2008 Alvaro Palacios Camins Del Priorat 2008 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!