• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Tőzeglápok sétány 2.

2015-04-22 ● borravalo.hu

A földöntúlian zöldellő dombok lábánál terül el ez a kis utca, melynek ásóval vájt medrében fáradt víz ül. Évezredes történetet rejtenek falai, melyek a levegőtől elzárva, erősen vízzel átáztatva készültek egy rég eltűnt mesés táj megörökítéseként. Whisky japán és skót módra, sok füsttel. 

Lehetőségünk adódik eme vidék végtelenül elterülő moháinak és burjánzó növényeinek megízlelésére, hiszen éppenséggel ezt a „fotólenyomatot”, vagyis a tőzeget használjuk whiskynk füstösítésére.

Íme a péntek esti fotóalbum:

Tőzeglápok sétány 2. - borravalo.hu

Nikka Pure Malt Black (Japán)

Színe telt arany, illatában lágy tejkaramellás felhangok játszanak krémes fás jelleggel. Érdekes módon nem igazán tűnik füstösnek, de amikor belekortyolunk, azonnal jön az átható tőzegesség, amit kellemes vaníliakrém egészít ki. Selymesen tölti ki a szájat, bár egy picit csíp az alkohol, nagyon kerek és hosszú a korty.

Benromach Peat Smoke  (Speyside)

Sápadt citromos színe meglepően halvány, de illata sokkal határozottabb: zöldalma, erős dohányfüst, ami szájban is visszaköszön, bár ott inkább körtésebbnek hatnak a gyümölcsei. A korty közepe picit üresnek tűnik, nem tölti ki egészen a szájat, bár a lecsengése közepesnél hosszabb, viszont annál egyszerűbb.

Springbank 15 éves (Campbeltown)

Mély aranyszínű, rendkívül olajos tétel, legidősebb a sorban. Illatában határozott sós jegyek, picit halas ? szardíniára emlékeztető felhangokkal, ami mögé narancsos jegyek bújnak egy csöpp fenyővel. Ízében tőzegrobbanás, amit egy pillanat alatt elmúló alkoholos kaparás vezet le, hogy előbújhasson a végtelenségig tartó tengeri sós lebegés.

Longrow (Campbeltown)

Közepes arany színe nem túl lenyűgöző, illatában pici bakelit, füstölő, keleti fűszerek (főleg az édeskés jellegűek).  Érdekes, hogy az első korty kellemes gyümölcsei után lassan épül fel a füstössége, ami utána mindent elsöpör, csak egy pici sót hagy maga után.

Tomintoul Peaty Tang (Speyside)

Masszív aranyszínű párlat, és egy furcsa, de figyelemfelkeltő érdekesség: illatában tempera, festéklemosó, kifőzött konyharuha játszik a lehető legperverzebb módon. Ezután az ember azért elgondolkodik, hogy beleigyon-e, de érdemes, mert aromái más jellegűek: mézes hanga keveredik száraz füsttel, pici barack is előbújik a háttérben, egyáltalán nem tolakszik a furcsa füst, a korty lassan távozik a szájból.

Kilchoman Machir Bay 2014 (Islay)

Nem túl telt a színe, viszont sokkal több van mögötte: füst, hanga, mogyoró, tőzeg, Islay-szag, kerek ízvilága hozza ezeket az aromákat. Selymes a korty, de érződik az ereje, egy pici festékes-bőrös jelleg itt is megbújik. A sorban talán a legfüstösebb, viszont karakterében mégis a legarányosabb, egyértelműen a legkomplexebb ital az este folyamán.

Tőzeglápok sétány 2. - borravalo.hu

Ez a whisky sor szépen mutatja, hogy a tőzegnek ezer árnyalata van, nem érdemes gyorsan elszaladni mellette. Az is egyértelmű, hogy a precíz, megdöbbentően kerek japán whiskyk nem véletlenül hódítanak egyre nagyobb teret, de az is, hogy a füstösség királyai még mindig Islay szigetén születnek.

Címkék: benromach, campbeltown, füst, Islay, japán, Kilchoman, longrow, malt, nikka, peat, smoke, Speyside, springbank, tomintoul, whiskey, Whisky

← Kézműves Suntory kézműves jéggel Pálinka szerelmem, légy az enyém! →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Mit adott nekünk Gundel Károly?
Loading
00:00 / 32:13
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!