Érdekes és jól átgondolt koncepcióval rendelkező pince a Vayi. Nem is csoda, hiszen egy történész, Ungváry Krisztián áll a palackok mögött: ez meg is látszik a címkéken: a szecessziós design címer-részlettel egészül ki, hol a páncélos kar tartotta kard nem törökfejet, hanem azt helyettesítő körtét döf át.
A palackok minden igényt kielégítően kifinomultak, a hátcímkéken minden hasznos infó meglelhető, összes letöltött palackszámmal (1484 db) és sorszámmal: tudjuk meg, ebből korlátozottan áll rendelkezésre.
Nyitást követően azonnal érezni a későn szedett sárgamuskotály minden báját: illatban sok virág, parfümösség és birsalma. Szájba véve szénsav csiklandja a nyelvet, majd barack és körtebefőtt jön erőteljesen, annak minden velejárójával, halványan érezhető szegfűszeggel is. A maradék cukor 110 gramm / liter, ehhez nekem árnyalatnyival több sav jobban esne. A test közepesnél nagyobb, a bor kedves, a korty mérsékelten hosszú. Csak 10% alkohol van benne, jól behűtve észrevétlenül be lehet cuppantani egy palackkal is. 3,5 csillag. Konklúzió: a Vayi pincére is érdemes odafigyelni.
Ez a bor is ott lesz augusztus 17-én, az erdőbényei kóstolón. Utána Bohemian Betyars koncert!