• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Vili, mint a bogyó leve

2007-11-06 ● Kántor Endre

Az A38-as borvacsorák legutóbbi, október végi kiadása a Vylyan borok körül forgott, és nem csalódtunk sem a felhozott tételekben sem a hozzájuk illesztett étkekben. Új darab is került az asztalra, prömier volt kéremszépen, méghozzá a hetes rozéval. De van még Bogyolé is, ami bozsolé, címkepályázat meg miegymás, szóval forog a világ a Vylyannál.

Ha nem lenne pestnek forgalma unalmas lenne ez a város, így annyi szép percet adunk s kapunk a dugók kapcsán, hogy aztán együtt nevethessünk rajta jókat, mint a politikusokkal a megszorító csomagokon, persze nem csak akkor fáj ha nevetünk. Valami ilyesmi látszott Ipacs Szabó István, a Vylyan főborásza arcán, aki a Brüsszel-Budapest távot rövidebb idő alatt tette meg, mint az M1-M7 bevezető-A38 távot, de ne lepődjünk ezen meg, hisz a monarchiában rövidebb idő alatt ért a vonat Bécsbe mint ma, igaz csak pár perccel.

Az a lényeg, hogy megérkezett, rögtön el is mondta, hogy íme, itt a primőr rozé, két napja palackozták, kicsit sokkot kapott, de már enged, jó zamatos, könnyű, mindennapis, megidézi a tavaszt és nem fog elfogyni, de nem ám, mert tanultak a forró nyárból. Idén alapul Merlot és Kadarka szolgált, ami nagyon jópofa, a megszokott gyümölcsök mögül kinéz egy fél kávéskanál bors és paprika, juhéj. Az egész eseményről bővebben itt. Mi pedig maradjunk csak meg hirtelen a hetes újdonságoknál, Vylyanék háza tájáról.

Itt van például ez a Bogyolé-bozsolé, már a boltokban bőven (rendkívüli meleg időjárás, emberemlékezet óta nem látott korai szüret Villányban, bla, bla bla), vettük is kóstoltuk is, pont az, amit kínál, nem egy átverős bor, na. Miről is van itten nagyba szó, kéremszépen? Hát először is: van ugye frencshonban a Beaujolais Noveau hagyomány, különleges borkészítés, melynek lényege, hogy maga a bor a bogyón belül születik. Ezért aztán tök jó név az, hogy Bogyólé, pont olyan, mint a bor maga, nem rejteget semmit. (A két névadó, Iványi Emese, a Vylyan Pincészet munkatársa és Dr. Tándor Zoltán, debreceni orvos egymást nem ismerve, függetlenül találták ki a fantázianevet.)

Namost a különleges borkészítés lényege, hogy maga a bor a szőlőbogyón belül születik. A leszüretelt egész fürtök oxigéntől elzárva szénsavköpeny alá kerülnek, így a bor nem az élesztő, hanem a szőlőszemekben lévő enzimek hatására kezd erjedni. A préselést követően befejeződik az alkoholos erjedés és önmagától végbemegy az almasavbomlás. Gyors derítés, hideg kezelés, palackozás, utolsó pár előre fuss, mi lettünk az elsők, Vive La France, Vive L?amour, we die tugezör. Az eredmény friss, illatos, gyümölcsös, könnyed, jól behűtve (12-13 fokon) valóságos bulibor, jó ivású az uraknak, búgató a hölgyeknek: Madamme! Megtunkolhatom a croissant-omat a mayonaisse-ében!?

A Bogyolét könnyű megismerni, hisz címkéje merőben elüt a megszokottól. Írtunk arról már többször, hogy a borcímke tervezés olyan speciális területe a vizuális kultúrának, amelynek még nincsenek komoly hagyományai Magyarországon. Mármint sem a vizuális kultúrának, sem a címketervezésnek nincs, pl. zöldből lila menedzser öltöny, Napkelte-grafikák, Havas Henrik bora, hogy az extrém eseteket említsük.

A Vylyan most harmadik alkalommal írta ki a 2007-es évjárat első borának címkepályázatát, amelyre a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának művésznövendékei jelentkezhettek. Idén érkezett a legtöbb pályamű, az elbírálást a Vylyan és a PTE Művészeti Kar közös zsűrije végezte. Érdemes egy pillantást vetni a Vylyan honlapjára, ott vannak a döntősök. www.vylyan.hu

Ilyen gondolatokat ébresztett hát a Vylyan-est, kedden a borvacsora sorozatban a Légli lesz soron, előre nyaljuk a szánk szélét, mint bosnyák a bográcsot. És persze majd jól be is számolunk.

Kántorbandi

Korábban:

Úszik Tokaj is

Persze, hogy a kutyafáját!

Címkék: 2007, A38, Bogyólé, borvacsora, bozsolé, Rosé, Villány, Vylyan

← Farkasok társasága Lassan eltűnik a posztkádári stich →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Mit adott nekünk Gundel Károly?
Loading
00:00 / 32:13
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!