Mindig öröm aszút nyitni, ráadásul 5 puttonyost, ami sokak szerint a legjobb maradékcukor arány szokott lenni ? bár ez pincészetenként jelentősen változik.
A pincészettel két évvel ezelőtt találkoztam először, testközelből, az akkori Bor, mámor? Bényén: az Olze-Vin Kft. kóstolóhelységét akkor eléggé lehangolónak éreztem. Ezt a kérdést orvosolták, teljesen át lett alakítva. Szerencsére, mert az embernek az volt az érzése, hogy a borok minősége és a környezet között összefüggés van.
Most ezt az aszút pattintottam ki, az üvegben már látszott, hogy hagyományosabb filozófia szerint készült, oxidáltabb aszúról lesz szó. Illatában dió, aszalt gyümölcsök, elsősorban mazsola, füge és datolya, de csokoládét, egy kis vaníliát és némi marmeládét. Ízében némi rumpuncsosság, aszalt barackosság, oxidált ízek, narancshéjasság. A teste aszúhoz képest könnyedebb, az alkohol nem lóg ki, pedig 12%-os, a savak jók. Alapvetően harmonikus, nem túl hosszú bor, sherry kedvelők előnyben, 3 csillag.
Ez a bor is ott lesz a péntek esti kóstolón, a Bor, mámor… Bénye fesztiválon, közvetlenül a Bohemian Betyars koncertje előtt.