• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Vylyan ? mert megérdemlik

2008-09-05 ● Kántor Endre

A Vylyan Pincészet lett az Év Pincészete idén, a díjátadó ünnepséget a Gresham palotában, a Four Seasonsben tartották. A Borravaló szubjektív véleménye szerint is dukált a díj, sok jót kaptunk a Vylyantól éveken át, és nem csak magára a borra gondolunk: hozzáállásban, filozófiában, fejlődésben is utat mutatnak. Annak ellenére, hogy a magyar borok nem divatosak, divatos viszont mostanában Villányt szídni. Képek a díjátadásról, gondolatok Villányról és a Vylyanról ? egy fogorvosi székből.

Az Év Pincészete díjat a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége alapította 2002-ben, hogy elismerjék vele a a magyar borászatban irány- és mértékadó pincészetek munkáját. 2008-ban az első helyet, és így a díjat, a kisharsányi (de tulajdonképpen villányi) Vylyan szerezte meg, második a Tokaj Kereskedőház Zrt., harmadik a neszmélyi Szöllősi Pincészet lett.

A díjátadót a Four Seasons Hotelben, a Gresham palotában tartották, és bár Kántorbandi régóta ácsingózott arra, hogy személyesen is bemérje a FS kosztját, mellette pedig megszorongathassa Debrecezni Mónika birtokigazgató és Ipacs Szabó István főborász kezét, ehelyett inkább a fogorvosi széket választotta, a borok okozta édes zsibbadást felváltotta pár injekcióra, és cseppet sem édes, ámbátor igen hasznos zsibbadásra. Amíg tehát Kántorbandi, és különben kiváló fogorvosa gyökeret tömtek, addig a jónép a Greshamben tapsolt.

És milyen igazuk volt. Debrecezni Mónika és Ipacs Szabó István átvették a díjat Tornai Tamástól, a Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetségének elnökétől, mindenki gratulált, mosolyogtak, örültek. Ne értse félre senki az enyhén ironikus sorokat, tényleg van miért örülni, a Borravaló kis csapatának pedig régóta szimpatikus sok minden, amit a Vylyan csinál. Hanem Kántorbandi a fogorvosi székben közben azokon a mondatokon elmélkedett, melyeket Debrecezni Mónika fogalmazott meg nem is olyan régen, amikor kiderült, hogy ők nyerték a díjat. Azt mondta:

„A magyar borok ugyan egyre jobbak, de a világban nincsenek divatban. A nagyobb bortermelő országok jóval előttünk járnak. Hosszú és küzdelmes út lesz a magyar termelők számára, amíg bekerülünk a nemzetközi körforgásba.” Hmmm… Mintha csak azokat a gondolatokat zanzásítanánk, melyeket a nagy borversenyek, borkiállítások alatt fogalmazott meg a Borravaló csapata. Érti már a kedves olvasó, hogy Kántorbandinak miért nem volt felhőtlen az öröme (azon túl, hogy a kedves doktor az egyik ideget épp feltekerte egy vékony tűre, majd hirtelen mozdulattal kitépte)?

Debreczeni Mónika más szavai is eszébe jutottak Kántorbandinak: nyáron a média harsogott egy villányi borhamisítási ügyről, és hát persze, persze, hogy úgy tálalta este az összes csatorna, hogy abból egyértelműen azt lehetett levonni, hogy hamisítják a bort, pedig dehogy. Arról volt szó, hogy a borminősítők ellenőrzésén a termékek 40 százaléka valamilyen adminisztrációs hiba miatt lett elmarasztalva. Hamis bor nem volt. Debrecezni Mónika szerint azonban az egész ügy tálalása nem volt véletlen, szerinte mostanában trend, divat lett Villányt szídni. Szerinte komolyabb szintre lépett a hazai belső háború a régiók, borászatok között. Ha ez így van, elmélkedett a kipöckölt szájú Kántobandi, miközben a nyálelszívó halkan szörcsögött, akkor az imént említett út a nemzetközi elismerés felé még küzdelmesebb lesz, mint gondoljuk.

Na de elég a baljós gondolatokból, mégiscsak az öröm napja a mai, gondolta a lezsibbadt fejű Kántobandi, ahogy elhagyta a fogorvosi rendelőt. Hazatérve kipattintott egy üveg Montenuovo 2006-ot (Cabernet Franc, Merlot, Zweigelt), hogy emelhesse poharát ő is a Vylyanra. Debreczeni Mónikát egyébként meglepte, hogy ők kapták a díjat. Marha szimpatikusan azt nyilatkozta, hogy az ő értékelése szerint ők az út elején járnak, valaminek a kezdetén. Hát kezdetnek nem rossz.

Korábban:

A legjobb dél-dunántúli borok

Zene-bora XI: Ferenczi + Gere = 5 csillag

Kékflancos, a legvégére

Címkék: Debreczeni, Év Pincészete, Gresham, Ipacs Szabó, Montenuovo, Villány, Vylyan

← Pécsi Tudományos Bor Itt forgat a Travel Channel ? útinapló 1. rész →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Aki meghalt a szegfűszegért: a Magellán-sztori 1.
Loading
00:00 / 34:11
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Aki meghalt a szegfűszegért: a Magellán-sztori 1.

    Aki meghalt a szegfűszegért: a Magellán-sztori 1.

    Nov 21, 2025 • 34:11

    Magellánról sokunknak az jut eszébe, hogy ő hajózta körbe a Földet. A története azonban sokkal több ennél, azzal együtt, hogy ő végül nem is hajózta körbe. Expedíciója azonban elképesztő változást hozott étkezési kultúránkban.

  • Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Nov 13, 2025 • 34:51

    „Megkérdezhetem, hogy mi volt a kedvenc gyerekkori kajád?” – ezzel a felütéssel főzi meg hírességek kedvenceit a Balint’s Pot rövid videóiban Németh Bálint privát séf.

  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

Facebook közösség

Instagram

Error: No data found, Try connecting an account first and make sure you have posts on your account.

Error: Error validating access token: Session has expired on Friday, 21-Nov-25 22:31:08 PST. The current time is Monday, 24-Nov-25 21:05:00 PST.

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!