• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Vylyan ? mert megérdemlik

2008-09-05 ● Kántor Endre

A Vylyan Pincészet lett az Év Pincészete idén, a díjátadó ünnepséget a Gresham palotában, a Four Seasonsben tartották. A Borravaló szubjektív véleménye szerint is dukált a díj, sok jót kaptunk a Vylyantól éveken át, és nem csak magára a borra gondolunk: hozzáállásban, filozófiában, fejlődésben is utat mutatnak. Annak ellenére, hogy a magyar borok nem divatosak, divatos viszont mostanában Villányt szídni. Képek a díjátadásról, gondolatok Villányról és a Vylyanról ? egy fogorvosi székből.

Az Év Pincészete díjat a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége alapította 2002-ben, hogy elismerjék vele a a magyar borászatban irány- és mértékadó pincészetek munkáját. 2008-ban az első helyet, és így a díjat, a kisharsányi (de tulajdonképpen villányi) Vylyan szerezte meg, második a Tokaj Kereskedőház Zrt., harmadik a neszmélyi Szöllősi Pincészet lett.

A díjátadót a Four Seasons Hotelben, a Gresham palotában tartották, és bár Kántorbandi régóta ácsingózott arra, hogy személyesen is bemérje a FS kosztját, mellette pedig megszorongathassa Debrecezni Mónika birtokigazgató és Ipacs Szabó István főborász kezét, ehelyett inkább a fogorvosi széket választotta, a borok okozta édes zsibbadást felváltotta pár injekcióra, és cseppet sem édes, ámbátor igen hasznos zsibbadásra. Amíg tehát Kántorbandi, és különben kiváló fogorvosa gyökeret tömtek, addig a jónép a Greshamben tapsolt.

És milyen igazuk volt. Debrecezni Mónika és Ipacs Szabó István átvették a díjat Tornai Tamástól, a Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetségének elnökétől, mindenki gratulált, mosolyogtak, örültek. Ne értse félre senki az enyhén ironikus sorokat, tényleg van miért örülni, a Borravaló kis csapatának pedig régóta szimpatikus sok minden, amit a Vylyan csinál. Hanem Kántorbandi a fogorvosi székben közben azokon a mondatokon elmélkedett, melyeket Debrecezni Mónika fogalmazott meg nem is olyan régen, amikor kiderült, hogy ők nyerték a díjat. Azt mondta:

„A magyar borok ugyan egyre jobbak, de a világban nincsenek divatban. A nagyobb bortermelő országok jóval előttünk járnak. Hosszú és küzdelmes út lesz a magyar termelők számára, amíg bekerülünk a nemzetközi körforgásba.” Hmmm… Mintha csak azokat a gondolatokat zanzásítanánk, melyeket a nagy borversenyek, borkiállítások alatt fogalmazott meg a Borravaló csapata. Érti már a kedves olvasó, hogy Kántorbandinak miért nem volt felhőtlen az öröme (azon túl, hogy a kedves doktor az egyik ideget épp feltekerte egy vékony tűre, majd hirtelen mozdulattal kitépte)?

Debreczeni Mónika más szavai is eszébe jutottak Kántorbandinak: nyáron a média harsogott egy villányi borhamisítási ügyről, és hát persze, persze, hogy úgy tálalta este az összes csatorna, hogy abból egyértelműen azt lehetett levonni, hogy hamisítják a bort, pedig dehogy. Arról volt szó, hogy a borminősítők ellenőrzésén a termékek 40 százaléka valamilyen adminisztrációs hiba miatt lett elmarasztalva. Hamis bor nem volt. Debrecezni Mónika szerint azonban az egész ügy tálalása nem volt véletlen, szerinte mostanában trend, divat lett Villányt szídni. Szerinte komolyabb szintre lépett a hazai belső háború a régiók, borászatok között. Ha ez így van, elmélkedett a kipöckölt szájú Kántobandi, miközben a nyálelszívó halkan szörcsögött, akkor az imént említett út a nemzetközi elismerés felé még küzdelmesebb lesz, mint gondoljuk.

Na de elég a baljós gondolatokból, mégiscsak az öröm napja a mai, gondolta a lezsibbadt fejű Kántobandi, ahogy elhagyta a fogorvosi rendelőt. Hazatérve kipattintott egy üveg Montenuovo 2006-ot (Cabernet Franc, Merlot, Zweigelt), hogy emelhesse poharát ő is a Vylyanra. Debreczeni Mónikát egyébként meglepte, hogy ők kapták a díjat. Marha szimpatikusan azt nyilatkozta, hogy az ő értékelése szerint ők az út elején járnak, valaminek a kezdetén. Hát kezdetnek nem rossz.

Korábban:

A legjobb dél-dunántúli borok

Zene-bora XI: Ferenczi + Gere = 5 csillag

Kékflancos, a legvégére

Címkék: Debreczeni, Év Pincészete, Gresham, Ipacs Szabó, Montenuovo, Villány, Vylyan

← Pécsi Tudományos Bor Itt forgat a Travel Channel ? útinapló 1. rész →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Whisky: a hagyomány él, de erősödik a koktél trend

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!