• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Vylyan ? mert megérdemlik

2008-09-05 ● Kántor Endre

A Vylyan Pincészet lett az Év Pincészete idén, a díjátadó ünnepséget a Gresham palotában, a Four Seasonsben tartották. A Borravaló szubjektív véleménye szerint is dukált a díj, sok jót kaptunk a Vylyantól éveken át, és nem csak magára a borra gondolunk: hozzáállásban, filozófiában, fejlődésben is utat mutatnak. Annak ellenére, hogy a magyar borok nem divatosak, divatos viszont mostanában Villányt szídni. Képek a díjátadásról, gondolatok Villányról és a Vylyanról ? egy fogorvosi székből.

Az Év Pincészete díjat a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége alapította 2002-ben, hogy elismerjék vele a a magyar borászatban irány- és mértékadó pincészetek munkáját. 2008-ban az első helyet, és így a díjat, a kisharsányi (de tulajdonképpen villányi) Vylyan szerezte meg, második a Tokaj Kereskedőház Zrt., harmadik a neszmélyi Szöllősi Pincészet lett.

A díjátadót a Four Seasons Hotelben, a Gresham palotában tartották, és bár Kántorbandi régóta ácsingózott arra, hogy személyesen is bemérje a FS kosztját, mellette pedig megszorongathassa Debrecezni Mónika birtokigazgató és Ipacs Szabó István főborász kezét, ehelyett inkább a fogorvosi széket választotta, a borok okozta édes zsibbadást felváltotta pár injekcióra, és cseppet sem édes, ámbátor igen hasznos zsibbadásra. Amíg tehát Kántorbandi, és különben kiváló fogorvosa gyökeret tömtek, addig a jónép a Greshamben tapsolt.

És milyen igazuk volt. Debrecezni Mónika és Ipacs Szabó István átvették a díjat Tornai Tamástól, a Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetségének elnökétől, mindenki gratulált, mosolyogtak, örültek. Ne értse félre senki az enyhén ironikus sorokat, tényleg van miért örülni, a Borravaló kis csapatának pedig régóta szimpatikus sok minden, amit a Vylyan csinál. Hanem Kántorbandi a fogorvosi székben közben azokon a mondatokon elmélkedett, melyeket Debrecezni Mónika fogalmazott meg nem is olyan régen, amikor kiderült, hogy ők nyerték a díjat. Azt mondta:

„A magyar borok ugyan egyre jobbak, de a világban nincsenek divatban. A nagyobb bortermelő országok jóval előttünk járnak. Hosszú és küzdelmes út lesz a magyar termelők számára, amíg bekerülünk a nemzetközi körforgásba.” Hmmm… Mintha csak azokat a gondolatokat zanzásítanánk, melyeket a nagy borversenyek, borkiállítások alatt fogalmazott meg a Borravaló csapata. Érti már a kedves olvasó, hogy Kántorbandinak miért nem volt felhőtlen az öröme (azon túl, hogy a kedves doktor az egyik ideget épp feltekerte egy vékony tűre, majd hirtelen mozdulattal kitépte)?

Debreczeni Mónika más szavai is eszébe jutottak Kántorbandinak: nyáron a média harsogott egy villányi borhamisítási ügyről, és hát persze, persze, hogy úgy tálalta este az összes csatorna, hogy abból egyértelműen azt lehetett levonni, hogy hamisítják a bort, pedig dehogy. Arról volt szó, hogy a borminősítők ellenőrzésén a termékek 40 százaléka valamilyen adminisztrációs hiba miatt lett elmarasztalva. Hamis bor nem volt. Debrecezni Mónika szerint azonban az egész ügy tálalása nem volt véletlen, szerinte mostanában trend, divat lett Villányt szídni. Szerinte komolyabb szintre lépett a hazai belső háború a régiók, borászatok között. Ha ez így van, elmélkedett a kipöckölt szájú Kántobandi, miközben a nyálelszívó halkan szörcsögött, akkor az imént említett út a nemzetközi elismerés felé még küzdelmesebb lesz, mint gondoljuk.

Na de elég a baljós gondolatokból, mégiscsak az öröm napja a mai, gondolta a lezsibbadt fejű Kántobandi, ahogy elhagyta a fogorvosi rendelőt. Hazatérve kipattintott egy üveg Montenuovo 2006-ot (Cabernet Franc, Merlot, Zweigelt), hogy emelhesse poharát ő is a Vylyanra. Debreczeni Mónikát egyébként meglepte, hogy ők kapták a díjat. Marha szimpatikusan azt nyilatkozta, hogy az ő értékelése szerint ők az út elején járnak, valaminek a kezdetén. Hát kezdetnek nem rossz.

Korábban:

A legjobb dél-dunántúli borok

Zene-bora XI: Ferenczi + Gere = 5 csillag

Kékflancos, a legvégére

Címkék: Debreczeni, Év Pincészete, Gresham, Ipacs Szabó, Montenuovo, Villány, Vylyan

← Pécsi Tudományos Bor Itt forgat a Travel Channel ? útinapló 1. rész →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!