• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Yirgacheffe Peaberry Natúr

2015-04-09 ● Kántor Endre

Apró szemű babok, már a csomag bontásakor izgalmas fűszeres, virágos illatot érezni. Élettel teli, intenzív zamatú, sima textúrájú kávét ad.

Yirgacheffe egy dél-etióp régió (egy ilyen nevű város is van), ahonnan kimondottan virágos, gyümölcsös kávék kerülnek ki. A kávé nevében lévő peaberry azt jelenti, hogy ez a bab olyan cserjéről származik, ahol a szokásos lapos oldalú dupla mag helyett csak egy, kerek mag van a gyümölcsben. A peaberry általában zamatosabb, intenzívebb aromákat produkál, mint a kétbabos cserjék.

Yirgacheffe Peaberry Natúr - borravalo.hu

A frissen lefőtt kávénak meglepetésre elég komoly (akár 2-3 millis) és tartósan megmaradó cremája van, tiszta arabicáknál ezt ritkábban tapasztalom. Illatában azonnal gyümölcsösséget (áfonya?) és keleti fűszerességet, kardamomos, currys jegyeket érezni, ezt tetézi az étcsokoládé és a fehérvirágok mögött megbújó enyhe pörkölt mogyorós illat.

Szájban sokkal kevésbé markánsan jelentkeznek a fűszerek, itt inkább a florális és gyümölcsös tónusok jönnek elő. Utóbbinál elsősorban aszalt pirosbogyósok és kakó, egészen hasonlít a cascarához, és egy végig jelenlévő intenzív citrusosság, amely azonban nem párosul tolakodó csersavakkal.

Yirgacheffe Peaberry Natúr - borravalo.hu

Summázva: izgalmas, játékos, nagyon zamatos, közben nem tolakodóan erős kávéról van szó. Otthoni főzéssel, nem presszó sűrűségre készítettem el. Többszöri főzés után kialakult véleményem: tökéletesen alkalmas lehet hosszabb kávék, akár jeges kávé fogyasztására (és itt természetesen nem a fagyis, tejszínhabos verzióra gondoltam).

Az alapanyagot a Monterosa kávémanufaktúrától szereztem be.

Címkék: Etiópia, kávé, Monterosa, peaberry, Yirgacheffe

← A fekete leves élvezete II. Hatot mutat? Igyon kávét! →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Áprilisban kékfrankos

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!