• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Burgundia, Lajosék szerint

2010-03-23 ● borravalo.hu

Nagy dög burgundi palack sárga kapszulával, cirkalmas írással, mi az? Stevie Kraft Louis Latour kóstolón járt, ahol felről le, meg leről fel is végigkóstolta a fehérborokat. Chardonnay őrjöngés Marsannay és Santennay között, Montrachet-alsó és felső érintésével.

Azt mondhatjuk, hogy íme, itt az egyik legpatinásabb burgundi ház, ez azért mégiscsak frankó; Az van a palackra írva, hogy 1797-ben alapították. Azt azonban ne feledjük el, hogy a Lajáék alapvetően negocianok, vagyis kereskedők. Egyrészt szőlőt, másrészt bort vásárolnak fel, keverik, érlelik, aztán továbbadják. Ezért a szőlője közepén a rögöket egyenként kérges markába vevő, kissé borostás burgundi termelőt tessék elfelejteni.

Latourék alapvetően gyár, nagy borokkal a tetején, es átlagosokkal a piramis alján. A minőség azonban mindenhol konzisztens, megbízható palackok ezek. Ha nincs pofátlanul túlárazva, akkor érdemes rárepülni.

Burgundia meg olyan, amilyen. Minden domb oldalán, minden falú szélén van egy-egy Cru, ami kicsit más, es nagyon helyi. A szőlőfajta 100% Chardonnay, általában alsace-i vagy limousini tölgybe öltöztetve. Kicsit mindig más, annak való, aki szeret elmolyolni a részletekkel. Szikár jegyzetek, szűkmarkú csillagozással.

louislatour1

Marsannay 2007

Illatra sok citrus, meg zöldalma, kis ásványos krétás mellékzöngékkel. A sav közepes, a test könnyed, a tölgy valahogy kiáll az egészből, nem épült be. Az ízben leginkább érett, édes alma érezhető. Valszeg kis érlelés nem ártana neki, attól lenyugodna.***

St. Aubin 2007

Kerekebb bor, Illatra leginkább a tölgy érződik, meg utána sok-sok érett almás, citromnak nyoma sincs. A sav is jobban simul, nem lóg ki, pedig közepes ez is, csak rendesen körbe van pakolva anyaggal. A test közepes, a textúra krémes a hordótól, és sok friss alma ízét érezni, meg persze ott a vanília a hordóból. *** és fél.

Santenay 2004

Már a színén is látszik a plusz néhány év, így mélyebb citromsárga. Az illat már-már barnuló félben lévő, nagyon érett almát mutatta. Az a rohadt almaság amit annyira lehet szeretni a Santenay-ben. Nagyseggű chardonnay-val van dolgunk. A szájban kerek, nagy testű, a tölgy édessége már eltűnt, de a fűszerek még ott vannak, de itt is a túlérett alma vezet. Azt mondhatnánk, hogy túlérett, ha nem lenne mindeközben rendes savgerinc, amire az egész bort felhúzták. Nagyon szép, izgalmas bor, bár kétségkívül megosztja a közönséget. **** és fél (de Kraft mondjuk egy perverz állat.)

louislatour2

Meursault 2005

A legorrbavágóbb a dologban az, hogy itt nincs gyümölcs az illatban. Durva ásványosság van, amolyan meszes (mert, hát milyen volna errefele?), meg a hordó hoz rá valami édes illatot. A szájban aztán váratlanul vajas és krémes, az ásványos jegyek egyáltalán nem agresszívak, de jelen vannak. És  van itt már citrom is, meg alma. A sav közepesnél egy kicsit erősebb, de nem zavaró, van mire támasztani a vázat. **** és fél

Chassagne Montrachet 2006

Kevesebb az ásványos jegy, több a krémes, vajas jelleg. A tölgy teljesen simára csiszolódott, emellett érezhető az érett alma illata. A szájban egészen kerekded, krémes textúra. A nagy test egészen beburkolja a savat, de az nem tűnik el teljesen, érezhetően tartja a bort. A tölgy íze mutatkozik elsőnek, inkább a krémesség folytatásának érezni, nem tolakszik. Aztán jön a friss alma. Nagyon hosszú utóíz. *****

Meursault 1er Cru „Chateau de Blagny” 2005

Erős alma és tölgy birkózik az illatban, az egész valahogy masszívabbnak koncentráltabbnak tűnik, az ásványosság nem annyira agresszív. A sav itt is be van takarva, a test elég nagy. A tölgy viszont folyamatosan fölé kerekedik a gyümölcsöknek, igazából nincs nyugvópont. Az ásványosság itt egyáltalán nem érezhető olyan intenzíven. ****

Meursault 1er Cru „Goutte d’Or” 2001

Sötétebb mélyebb citromszín (na ja, hiszen ez egy közel tíz  éves bor, de ne öregítsük – 9,25 éves). Érett, nagyon érett almák, és sok krémes tölgyfa, és még ezek mögül is kikandikál a krétás ásványos jelleg. Nofene. A szájban kerek, a sarkok símára csiszolva, sav integrálódott, amint a tölgy is. Ez a bor meg van nyugodva. Az alma kezd kicsit barnulni, de ez csak izgalmasabbá teszi (lásd =>MILF) és továbbra is erős ásványosság érződik. Ez hát a terroir? Ez hát… *****

Chassagne Montrachet 1er Cru „Morgeots” 2002

Orrban finom és nagyon részletgazdag citrus – főleg olajos citrom, meg alma érződik. A sav közepes, a bor nagytestű. A tölgy szépen beépült az ízek közzé, de csak a háttérben ad egy  kis fűszeres aromát – itt valszeg leginkább lágyítani kellett a tölgyfa. A legerősebb íz a szájban is a gyümölcsösség, jó hosszan tartó almás-citrusos ízek, egyértelműen a gyümölcs uralja a bort. **** és fél

louislatour3

Puligny Montrachet 1er Cru 2006

Erős mészköves jegyek rögvest az első szippantáskor. Ez a szikárság érezhető a szájban is. Elsőre jó sok citrus köszön be, majd jön a meszes ásványos jelleg, itt a tölgy csak másodhegedűs lehet, akármekkora is, ennyi citrussal-kővel nem bír (kő-papír-hordó/ezderossz). Arra viszont elég volt a fa, hogy simára egyengesse a bort, lecsiszolja a kiálló savakat. Nagyon kerek, nagyon egyben van, és masszívan tart is még jó darabig. Hosszasan frissen ér véget a szájban. *****

Corton Charlemagne Grand Cru 2005

A krémesség tökéletes ellentéte. A bor ütősen ásványos, ezt követi a tölgy, de semmi vajasság-krémesség nem érezhető. A test nagy, de szikár, a savak jól érezhetőek. És micsoda savak… Az ásványossággal nyit be, aztán jön a tölgy fűszeressége, és mindenféle citrus, úgyismint citrom és grapefruit, meg a citromhéj olajos keserűsége. Mindez persze irgalmatlanul hosszan tart. ***** megérdemelten, meg mi más lenne?

Batard Montrachet Grand Cru 2004

Majdnem acélos ásványosság, a mészkő érződik az illatban elsőre, aztán a tölgy csitítja valamennyire az ázottmészkő-szagot. A test nagy és robosztus, de kerek, nem akad meg sehol, egyben vonul végig. Sok a tölgy aztán érett alma érezhető, és az egészet az ásványos alapzörej viszi végig. Nagy bor. *****

Batard Montrachet Grand Cru 2002 (Magnum palackból)

Sok alma, és ásvány, de leginkább kerekítő tölgy érződik az illatban. Aztán a bor azt a mutatványt csinálja meg, hogy közepes sav, és kiemelkedően magas ásványos jegyek mellett a textúra mégis krémes, és bársonyos, tökéletesen csiszolt. Van tölgy, van mészkő, van alma talán egy kis citrus is akad, de a tomorkányi sánta ördög akarja ezt ízekre szedni, amikor ennyire tökéletesen egyben van a bor. ***** (ez egy jó bor válasza a közepesplusszozásra…)

Összességében az egybefüggőséget, a nagy összhangot veszi észre az ember, meg azt, hogy a helyi jellegzetességek is szépen ki vannak kerekítve. Ha nagyban is lehet ilyen bort csinálni, akkor hajra, van hova fejlődni. Aki finnyáskodni akar, annak az ár/érték arányt emelném ki, meg a hozzáférhetőséget. Jól iható, szép, tipikus borok, jó áron. Nagyjából ennyi a tanulság, de ez éppen elég is.

Címkék: burgundia, chardonnay, Chassagne Montrachet, Chateau de Blagny, Corton Charlemagne, cru, Goutte d'Or, grand cru, Louis Latour, Marsannay, Meursault, Montrachet, Morgeots, Puligny Montrachet, Santenay, St. Aubin

← Ridge, Santa Cruz Mountains Cabernet 2006 A bolgár kalauz – Villányi Chardonnay 2008, Ruppert Szőlőbirtok →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!