Boldog születésnapot Lumen!

Két éves lett az egyik kedvenc budapesti helyem, a Lumen, amit stílusosan egy születésnapi borkóstolóval ünnepeltünk meg.

A Lumen Kávézó 2008-ban nyílt meg, akkor még a mostani Kislumen helyén, ahol a vendéglátást kiegészítették a kiállítások. Vagy éppenséggel pont fordítva. Azóta átköltöztek a szomszédba, nagyobb a tér, több a vendég, több a lehetőség, hogy egy olyan hely maradjon, ami nemcsak kávézó vagy borbár, hanem egy igazi közösség.

Pont ezért nehéz konkréten meghatározni, hogy mi is a Lumen. Az biztos, hogy a kínálat több, mint kielégítő: szuper, saját pörkölésű kávé, kis pincészetek borai, kézműves sörök, különleges teák és finom ételek, koncertek, borkóstolók, faültetés a téren, közösségi bor projekt, beszélgetések. Reggeltől késő estig mindig találhatunk valamit, ami miatt érdemes ide benézni vagy éppen innen dolgozni.

foto 3 (3)

Nekem is sok jó élményem kötődik a helyhez, de maradjunk most a témánál, ami természetesen a bor. A születésnapi hét keretében rendezett – szokásosan jó hangulatú – borkóstolón sok olyan tétel volt, amit máshol nem nagyon lehet megtalálni. Többet egy téli pécsi-villányi bortúrán közösen találtunk, és természetesen sem Szekszárd, sem Tállya nem maradhatott ki az ünnepi sorból.

Szabó Zoltán, Cirfandli 2013 (Pécs, Hosszúhetény)

Citrus, sárgadinnye, körte, fehérvirág, kis méz, mandulás kesernye, fémesség. Friss, első kortyra éles savak, hozzá egy kissé olajos, koncentráltabb karakter (13%) a fajtából adódóan. Ahogy megszokom ezt a kis ellenmondást, egyből egy jó ivású, friss bort kapok, amiben a citrusok dominálnak. Lehet, hogy van, akit zavarnak majd a savak, nekem így ezzel együtt tetszik.

Bakonyi Péter, Hárslevelű 2014 (Villány)

Édes, mézes, birskörtés illattal nyit, ízben a sok és éles sav jön. Megmaradnak közben a behízelgő jegyek, mandarin, akác, gyógynövények, ásványosság. Kontrasztosnak érzem benne az édes illatot, az olajos karaktert, a melegítő alkoholt (13%) és a sok savat. A hordós, fás jegyek most előtérben vannak, mindenképpen adnék még időt a bornak. Idővel nyílik, kíváncsi vagyok, hogy később kóstolva milyen lesz.

Homoky Dorka, Nyergesek Furmint 2013 (Tokaj, Tállya)

Spontán erjedés után a fele harmadtöltésű nagyhordóban volt öt hónapig. Pici illót érzek az elején, de ez rögtön kiszellőzik. Körte, barack, virágméz, szőlő, zöldalma, kamilla, sósság, fehérvirágok, citrus, kis ananász, zöldfűszerek, ásványosság. Élénk, a 8,2 g/l savat a 13,3 g/l maradékcukor szépen kerekíti. Komplex, üdén behízelgő, elegáns és jól iható, szép egyensúllyal.

Halmosi József, Négykezes Kadarka Válogatás 2009 (Szekszárd)

Érett, fűszeres, édes illattal nyit, meggybefőtt, ribizlidzsem, édesfűszerek, dohány. Ízben ehhez még sósság, és egy kis füstös-animalitás társul. Szikárabb, rusztikus, fás jegyekkel, közepes tanninnal. Az alkohol melegíti és egy kis lendületesség nem ártana, de nyilván nem egy friss tétel, szép, érett komplexitást mutat.

Házler, Pinot Noir 2011 (Pécs, Bakóca)

Halvány, szinte téglás szín. A földes fűszeresség dominál benne, mellette cseresznye, áfonya, pirosbogyós gyümölcsök, ásvány, kis só, avarosság, visszakóstolva karamell. Visszafogott, az alkohol egy kicsit melegít (13,5%), kevés a tannin, jó hozzá a savszerkezet. Jól iható, szép pinot noir.

PicMonkey Collage

Tóth Lajos, Cinóber Cuvée 2012 (Szekszárd)

Merlot, cabernet franc és cabernet sauvignon házasítása. Nagyon szép, behízelgő, friss illattal nyit. Kékvirág, meggy, édesfűszer, ánizsos hűvösség, cassis, aszalt meggy, sós-ásványosság, földesség. Ízben inkább fanyarabb. Jó az egyensúlya, még élénknek hat a sav, érezni a tannint, de nem lóg ki, ahogy a 14% alkohol sem. Komplex és meglepően friss az évjárathoz képest. Szép és jól iható tétel.

Hárságyi Balázs, Birtokbor 2009 (Villány)

Ez az első évjárat, amikor a megvett területről mindent egybeszüreteltek, nem is lehet tudni, hogy milyen fajták vannak benne. Fűszeres, kicsit likőrös illat, meggy, ásvány, édesfűszerek. Az édesebb illathoz képest ízben kissé fanyarabb. Az alkohol (13%) teljesen jó, érezhető és kicsit szárító a tannin. Teljesen korrekt, szépen elkészített tétel.

Németh János, Merlot késői szüret 2012 (Szekszárd)

A Görögszó dűlőből szüretelték teljes érettségben. Maradékcukros tétel, meggybefőtt, édesfűszer, likőrösség, aszalt meggy, mazsola, pörkölt aromák. Gyümölcsös tétel, ízben és szerkezetben olyan, mint egy ruby port. Az alkohol 15%, tapadós tannin, max. közepes savak. Érdekes, hogy ez már a sokadik késű szüretelésű, maradékcukros vörösbor, amit idén kóstolok ebből az évjáratból. Érdekesnek mindenképpen érdekesek ezek a borok és a gasztróban szerintem jól lehet használni őket.

Minden vélemény számít!