Borigo jubileum

10 éves fennállását ünnepelte nemrég a Borigo magazin. A Bálna Budapestben megtartott jubileumi kóstolóra ennek a tíz évnek a negyven legjobb pincészetét hívták meg, hogy egy sétáló kóstoló keretében bemutassák a boraikat.

Aki szeretett volna jobban elmélyülni a lap tesztjein legmagasabb pontszámokat elért borok között, az részt vehetett egy mesterkurzuson is, stílusosan a tíz legjobb tételt kóstolva, Bányai Gábor Botond főszerkesztő tolmácsolásában. Ezek: Demeter Zoltán Veres 2012 (93 pont), Szeremley Birtok Rajnai Rizling 1998 (92 pont), Schieber Pincészet Szekszárdi Kadarka 2011 (91 pont), St. Andrea Merengő Bikavér 2009 (91 pont), Takler Pince Bartina 2007 (93 pont), Gere Attila Kopár 2007 (92 pont), Bock Pince Magnifico 2006 (94 pont), Royal Tokaji 6 puttonyos Aszú Nyulászó (97 pont), Tokaj Oremus 6 puttonyos Aszú 1999 (95 pont), Szepsy István 6 puttonyos Aszú 2006 (100 pont).

Borigo jubileum

Díjazták a legjobb pincészeteket, volt tombola és születésnapi torta is a Zila cukrászda jóvoltából, úgyhogy minden adott volt egy igazi születésnapi ünnepléshez. A helyszínt is remekül választották meg, akinek már unalmasnak tűnnek az elegáns hotelek rendezvénytermei, az itt gyönyörködhette ki magát a bravúros építészeti megoldásokban. Jól esett ebben a kánikulában a hűvös teremben sétálgatni és mikor lement a nap, akkor felnyitották a spalettákat, a budai oldal és a Duna kilátását tárva elénk.

Mivel amúgy is minden a 10 évről és a tízes számról szólt, ezért most az estén az általam kóstolt, nem feltétlenül az este legjobb – mert ahhoz végig kellett volna kóstolnom mindent, és ez a borok számát tekintve túl nagy kihívás lett volna –, de a számomra tíz legérdekesebb bor leírását adom közre.

Chateau Pajzos-Megyer, Hárslevelű 2012 Noha két Furmintot is hoztak, most ez a hárslevelű lett a kedvencem. Almás, mézes, édesfűszeres, meszes-ásványossággal, kamilla, zöldtea, citrus és gyógynövények. Behízelgő, de szerencsére nem túlzó édességgel, szép savszerkezet támasztja alá, az alkohol 13%, tökéletesen passzol hozzá.

Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet, Szent Tamás Furmint 2011 Nyilván nem maradhat ki nálam egy tízes listánál a furmint, pláne ha ilyen szép. Birs, édesfűszerek, kis vanília, selyemcukor, só, grapefruit, szép ásványosság. Élénk sav, az alkohol 13,5%, kicsit melegít, de nem lóg ki. Egyszerre szikár és légies, nagyon szép tétel.

Benedek Pince, Öreg Tőkék Hárslevelű 2012 Volt néhány alkalom, amikor Benedek Peti boraiban túlzónak éreztem az alkoholt, de azért nyilván tettem most is egy próbát, és nem hiába. Alma, aszalt alma, méz, gyógynövény, feketetea, citrus, ásványosság, kis várakozás után egy érdekes kávés aroma jön belőle. 45 éves tőkékről szüretelt szőlő, ami 6 hónapig volt hordóban, és finomseprőn hagyva. Még egy kicsit lendületesebb savat szerintem elbírt volna, de az évjárat az évjárat, az alkohol 13,5%, melegít, de bírja.

Konyári Pincészet, Páva 2009 60% cabernet sauvignon, 25% cabernet franc, 10% petit verdot és 5% merlot házasítása, az első vörösbor az este, amiben animalitást érzek. Van itt még feketeribizli, égetett cukor, fűszeresség, konyakos meggy, szantál, egy kis ásványosság is. Az alkohol 15%, ami fűt rendesen, de hát ez egy ilyen bor. A sav szépen tartja, komplex, érett bor.

Laposa, 4Hegy Olaszrizling 2013 Már a 2012-es évjáratot is szerettem, – és ez nagy szó nálam, ha olaszrizlingről van szó – ez pedig teljesen más típus. Elsőre tutti-frutti és citromos rágó, aztán megjelennek a hagyományosabb aromák, őszibarack, mandula, fehérvirág, méz, ásványosság, és a tipikus grapefruitos kesernye. Szép sav, jó alkohol (12,%), jóval behízelgőbb, mint az előző, nagyon kíváncsi vagyok, hogy hogyan fog fejlődni.

Kolonics Pincészet, Olaszrizling 2012 A különlegessége ennek a tételnek, hogy akáchordóban érlelték. Pont emiatt érdekelt, jó hogy vannak, akik kísérleteznek ilyen hordókkal is. Visszafogott, enyhén pörkölt aromák, fehérvirág, alma, mandula, körte, gyógynövény, kis aszalt jelleg, fémes-ásványos lecsengés. Neutrálisabb, mint az előtte kóstolt juhfark, de ez is nagyon somlói.

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet, Napbor 2012 Nagyon régen ittam már Napbort, ami a pincészet Egri Csillaga, ennél fogva nyolc szőlőfajtát házasítottak össze. Chardonnay, hárslevelű, olaszrizling, cserszegi fűszeres, pinot blanc, rajnai rizling, sauvignon blanc és leányka. 60% tartály, 40%-a hordós érlelést is kapott. Körte, fehérhúsú gyümölcsök, selyemcukor, édesfűszerek, szép ásványosság. Komolyabb test, de megőrizte a szép gyümölcsösséget, kicsivel több savat elbírna, az alkohol 13%, pont jó hozzá.

Szent Donát Pince, Kishegy Olaszrizling 2012 Nem mondom, hogy soha nem kóstoltam a boraikat, de jócskán van lemaradásom a Szent Donát borokból, amit most pótolhattam is, hiszen négy olaszrizlinget és egy furmint-olaszrizling házasítást is hoztak. Nekem a legjobban ez a Kishegy tetszett, kicsit édesebb karakterű, de szép szerkezetű, egyensúlyos tétel. Alma, barack, vanília, ásványosság, kis széna, jázmin, a végén a lecsengésben kesernye. 13,5% alkohol, élénk savak, szép aromák jellemzik.

Lenkey Géza, Tokaji 6 puttonyos Aszú, 1999 Noha Gézának szinte minden borát a „hű” kategóriába sorolhatnám, most az aszút választottam leírásra, mert arról talán kevesebbet lehet hallani és kevesebbszer is lehet kóstolni. Birs, aszalt gyümölcsök, mazsola, füge, feketetea, dohány, pörkölt aromák, édesfűszer, vanília, ásványosság, ánizs, kis só. Gyönyörű a savszerkezet, szépek az aromák, komplex és koncentrált.

Patricius Furmint 2007 Szinte a legvégén bukkantam rá erre a tételre, lehet, hogy ha egy kedves barátom nem hívja fel rá a figyelmemet akkor kihagytam volna, és azt bizony nagyon bánnám. Már csak ezért is, mert nincs forgalomban, az utolsó palackok közül hoztak el nekünk. Érett alma és citrus, mézesség, édesfűszerek, kis birskörte, épp csak egy leheletnyi petrolosság, nagyon ásványos, gyógynövényes karakter. Az alkohol ugyan 14%, de csak egy kicsit melegít, 5 g/l maradékcukor van benne, élén és határozott savak. Érett, szépen összesimult bor, nem feltétlenül tartanám még sokáig, ha valaki most veszi elő a pincéjéből, akkor jól jár vele.

Borigo jubileum

Az a tény, hogy tulajdonképpen csak két, nyomtatásban is megjelenő bormagazin maradt ma Magyarországon, már önmagában is beszédes, még inkább ünneplésért kiállt a Borigónak. 10 éven keresztül hozni ugyanazt a színvonalat szintén megünneplendő. A Borigo júniusi számában ennek a 10 évnek a krónikája is megtalálható, táblázatba szedve a legjobb borok, főszerkesztői előszó és főhajtás a kollégák előtt. A kicsit átalakult számból persze a szokásos rovatok sem maradtak el. A következőben már minden a régi kerékvágás szerint megy tovább, reméljük még sokszor 10 évig.

Minden vélemény számít!