Csordás-Fodor Nagy-Somló Olaszrizling Selection 2012

Nem veterán bor, mégis már ereje teljében van ez a vastag, olajosan mozgó, de közben virgonc, ásványos, gyümölcsös és fűszeres olaszrizling a Csordás-Fodor pincészettől.

A pincétől korábban már ittam egy rizlinget, az is nagyon tetszett, itt írtam róla. Ez fiatalabb társa, de nekem már most überelte idősebb testvérét. Mi lesz ebből, ha még érik pár évet?

Csordás-Fodor Olaszrizling Selection 2012

A pohárban mély citrom színt mutat, a pohárba kitöltve ezen és mozgásán is látszik, hogy vastagabb cuccal van dolgunk. Illatban azonnal a mineralitás érződik, mellette finomra hangolt fűszeres vonal bontakozik ki, római köményes, keleti fűszeres vonalon, valami chutney-s éllel, de jelen vannak konyhai zöldfűszerek is. Ezt lengi körül az érett és aszalt/kandis gyümölcsös vonal, melyben almaszirom, aszalt kajszi érezhető.

Szájban is dominál a kő, sósság és a fenti gyümölcsök együtt, némi citrussal kiegészítve. A 13,5-es alkoholt meg sem érezni, van hozzá elég test, elég sav, elég komplexitás. Csócsálni való olaszrizling ez kedvenc hegyünkről. 2000 Ft körüli árával vastagon 4 csillag.

Minden vélemény számít!