• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Barolo letámadás

2014-10-17 ● borravalo.hu

Ha Olaszországgal kapcsolatban a presztízsborok kerülnek szóba, a Brunello és a Barolo biztosan két megkerülhetetlen téma. Barolo fronton most egészpályás letámadás indult.

Brunellókról sokat beszéltünk már pl. itt és itt, valahogy a Barolók kissé háttérben voltak ? eddig. Ugyanis a finewines.hu oldalt üzemeltető dr. Tar Ferenc Barolo (és rizling) fronton egészpályás letámadást indított.

Ahogyan egyre inkább a messzeségbe és a múlt ködös homályába vész a rendszerváltás utáni időszak és a kilencvenes évek második felének rögös útkeresése a magyarországi bortörténelemben, úgy nyílik ki a hazai borissza horizontja ? és pénztárcája ? a külföldi komolyságok irányába. Ez nem gond szerintem, talán olyan árszegmensről beszélünk, ami a hétköznapoktól nem fogja elmarni a magyar ivóbort, viszont ünnepre tökéletes. De félre a merengést, nézzük a tényeket.

Barolo egy falucska az ország észak-nyugati részén, Piemontban. A meszes-agyagos talaj kedvez a nebbiolonak, mely fő szőlőfajtának tekinthető. Nagy borai fiatalon általában nehezen megközelíthetőek, viszont erejük teljében utánozhatatlan karakterrel és élvezeti értékkel rendelkeznek. Áruk is ehhez igazodik, nem alsópolcos kategóriáról beszélünk.

A borok, melyeket megkóstolhattam pár kollégával, fiatalnak minősülnek és részben minták. A Barolo nem a kapkodás bora: ha valaki a 2010-esekből vásárolna be egy hatos kartonnal, annak a kétévenkénti bontásokat javasolnám (2014-2016? 2024). 2010 egyébként Olaszországban is általában kicsit hűvösebb és csapadékosabb volt, akárcsak nálunk (bár itthon inkább a katasztrofális jelző illet rá). A szüreti időpont megválasztása ? közhely, de igaz ? nagy különbségeket eredményezett a végső minőségben. Nézzük a borokat.

Vajra Dolcetto d?Alba 2013

Dolcetto, vagyis ?édeske?. A szőlőfajta szintén jellemző a környéken a kvázi alacsonyabb árkategóriában. Ez érezhetően meleg évjárat bora. Az illat tele édesfűszerekkel, szilvával, szinte tüzes. Szájban csitulnak a lovak, közepes koncentrációhoz rapid savak társulnak. A tannin is letapad egy kicsit, de hozza az illat izgalmas jegyeit. Fektessük. 2600 Ft, 84-86 pont

Vajra Barbera d?Alba Superiore 2011

A barbera a harmadik legelterjedtebb vörös szőlő Olaszországban. Főleg savra hangolt, alacsony tanninú borokat szokott adni, Vajráék nem ilyen irányba hangolták. Buja illat animalitással, punccsal, intenzíven. A dolcettóhoz hasonló tűz mutatkozik. A kortyban lakkos gyümölcsösség, vilmoskörte, szeder. Édes textúrájú, nehéz anyag, hedonista, amolyan Villány-replacement. A komplexitást hiányolom, inkább pöröly-szerű. 5900 Ft 84-86 pont

Vajra Freisa Kyé Langhe DOC 2011

Az illat mutat némi alkoholos többletet, de mögötte egy csomó egzotikus fűszer, erdei gyümölcs, ibolya és menta is mutatja magát. Izgalmas, szép. A korty vastag, de rétegzett: fiatalos tannin, feszes savak, sok érett gyümölcs és keleti fűszeresség. Az utóíz kissé tapadós, szinte rágható, neki is kell még pár év a pince hűvösében. 5900 Ft 88-90 pont, megéri az árát.

Ascheri Barolo Pisapola 2010

Meglepően hűvös karakterű illat piros bogyósokkal, némi dzsemességgel. Szájban elegáns, nem tolakodó, kerek savakkal. Itt is főleg a gyümölcsösség, földesség és pici virág mutatja magát. Kissé idősebbnek tűnik a koránál, ez disszonáns a lendületességével. Főleg ?Barolo-mércével mérve? már fogyasztható, de a tanninnak idő kell a simuláshoz. 7000 Ft 87-89 pont

Ascheri Barolo Sorano 2010

Serralunga. Gyógyszer, gyógyfű (faringosept!), erdei gomba, föld, őrölt kávé. Komplex, szaglászni, fejteni való. Szájba véve friss, piros cseresznyés, hecsedlis, talán a jó savgerinc is rájátszik. A tannin még itt is érhet, de ez nem meglepő. Egy kicsit lehetne hosszabb a lecsengés, ha a vibrálás nem hagyna alább, akkor gondolkodás nélkül 90 fölé tenném, így valahol a 89-91 pont határán inog. 7500 Ft

Vajra Barolo Ravera 2010

Az első évjárat erről a frissen átvett területről (2001 óta művelik Vajráék, eddig nem sok bor került innen forgalomba). Az illat megint nagyon Piemont: fekete gyümölcsök, sült hús, puncs és barack (!). Egészen perverz, egészen lenyűgöz. A kortyban talán itt ütnek ki leginkább a cserek, fedik is kicsit a gyümölcsös-földes/fűszeres aromákat, ettől függetlenül 87-89 pont és 8500 Ft

Vajra Barolo Bricco delle Viole 2010

A legmagasabban fekvő, déli kitettségű dűlők anyaga, fogalom a Barolók között is. Friss gyümölcsösséget mutat rengeteg kék szirmú virággal, érintésnyi animalitással, amit nagyon szeretek. Elegáns, összetett. Beváltja az illat ígéretét a korty: koncentrált, de nem nehézkes. Friss, lendületes savú. Fűszer-gyümölcs-virág vonalon mozog, pici füstösséggel, hosszú lecsengéssel. Letaglózóan szép és biztosan hosszan érlelhető. 13.900 Ft és 91-93 pont

Luigi Baudana Barolo 2010

Ezt a pincét is a Vajrák ?viszik? 2009 óta. Mentásan hűvös illatú, mély, piros gyümölcsös, kissé egyszerűbb az előzőeknél. A Viole után kissé üresebb és cseresebbnek hat. A piros meggyes-cserkós vonalat szépen hozza. A test és a lecsengés tekintélyt parancsolnak, talán a tercier aromák kialakulása hoz majd még bele némi életet. 87-89 pont

Aki szeretne kicsit elrugaszkodni a Bordeaux-Toscana-California tengelyről, annak gyógyírként javasolnék egy palack Barolót. Akár most, hogy a borok még ilyen fiatalok is: egy komoly bélszínnel megtámogatva a bőséges tanninok sem olyan harciasak. Aki nem áldozna egy Barolo-egységnyi forintot, annak pedig ezt ajánlom, nem fogja megbánni.

Címkék: 2010, 2011, 2013, Ascheri, barolo, Dolcetto, Luigi Baudana, Olaszország, Piemont, Vajra

← Schieber Cabernet Franc Selection 2011 Két Rosso di Montalcino →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!