Franzi a Drop Shopban

Nagyon szeretem, ha már egy borkóstoló beharangozója felcsigáz, és alig várom, hogy részt vehessek rajta. Az email, amit a Drop Shoptól kaptam a Weninger borbemutatóról, pont ilyen volt.

A mail Franz Weninger osztrák részen készült boraival, amforában érlelt Grüner Veltlinerrel és Weissburgunderrel kecsegtetett. Abban biztos mindenki egyetért, hogy ezt nem lehetett kihagyni, ráadásul a soproni borvidékről is nagy kedvenceim Franz borai.

A pincészet Raimund Dickinger és Kriso Leinfellner építészek által 1998-ban tervezett és épített burgenlandi központja Horitschonban található. Franz Weninger itt is biodinamikus művelésmódot folytat 2006 óta, fontos számára a terroir hangsúlyozása mind a fajtaborokban, mind a házasításokban.

Az első etapban három narancsbort kóstoltunk össze, egyet a Weninger pincészettől, kettőt a szintén osztrák Preisinger Weinguttól. Mind szűretlen, derítetlen, amforában lett érlelve:

Weninger, Grüner Veltliner 2013

Még nagyon fiatal, van egy mézes-narancsos, barackos vonulata, szőlőlé, narancshéjas kesernye, viaszosság, ásványok, kis só. Idővel érdekes, mézes-fehérrépás ízek jönnek. Feltétlenül eltenném még egy kicsit, szerkezetre amúgy rendben van. Jó savszerkezet, kis cseresség, jó alkohol. Behízelgő és egyben gyümölcsös is.

Claus Preisinger, Weissburgunder (Pinot Blanc) 2013

4 hónapot volt héjon tartva, nulla kénnel dolgoztak. Előszörre egy eléggé barátságtalan gyógyvizes illattal nyit, ezt betudom annak, hogy pár napja palackozták. Idővel ez ki is szellőzik. Megmarad viszonylag szikár, az előzőhöz képest kevésbé gyümölcsös bornak. Körte, alma, fahéj, sok ásvány, herbás jegyek, széna. Az alkohol 14%, érződik is, de élénkek a savak, úgyhogy visszabillentik az egyensúlyt. Koncentrált, szikár és cseres. Idő kell neki.

Claus Preisinger, Weissburgunder (Pinot Blanc) 2012

A kedvünkért kinyitották ezt a 2012-es palackot is. Több citrus, leginkább mandarin, alma, édesfűszerek, fahéj, szőlő, gyanta, füge, kis méz, ásványosság. Idővel diós-grillázsos jegyek. Érezhető a cseresség, de simább az összhatás, mint az előzőben, jó savszerkezet, az alkohol 14%, itt is kiérezni belőle. Érettebb, behízelgőbb karakterű, valószínűleg a 2013-as is hasonlóan komplex lesz idővel.

A kóstoló második részében a birtok ausztriai részéről, Horitschonból származó vörösborok jöttek.

Franz 2012

Kékfrankos, merlot és zweigelt házasítás. Feketebogyós gyümölcsök, kakaó, pörkölt aromák, fahéjas kesernye, kömény, feketebors, ásvány. Nagyon tetszenek az aromák, egyszerre gyümölcsös, fanyar és fűszeres. Élénk sav, jó szerkezet, eléggé komplex hozzá. A tannin még érhet.

Veratina 2011

40% cabernet sauvignon és 60% merlot házasítása. Fűszerpaprika, szeder, szilva, kis só, ásványosság, zsálya, karamell. A fás jegyek egy kicsit eluralkodnak a borban, kissé tapadós tanninérzetet okozva. Az alkohol 13,5%, jó a savszerkezet.

Veratina 2004

50% kékfrankos, 20% zweigelt, 25% merlot, 5% cabernet sauvignon házasítása. Animalitással nyit, fűszerpaprika, sós-ásványos, édesfűszerek, feketebogyós gyümölcsök, kávé, kis dohány. Jó az egyensúly, sima tannin, 13,5% alkohol, ami pont jó. Jól tartják a savak, de szerintem most érdemes venni és inni.

Merlot 2009

Feketebogyós gyümölcsök, csokoládé, cédrus, dohány, szilvakompót, pörkölt aromák. Az alkohol 14,5%, érezni még úgy is, hogy van hozzá teste a bornak. Komoly tétel, érett, sima tanninnal és közepes savval. Eléggé komplex és koncentrált, jó lecsengéssel.

Blaufrankisch Horitschon 2013

Különböző dűlőkről szüretelt birtokbor. Friss, üde, gyümölcsös illatban és ízben is. Meggy, cseresznye, kis édesfűszer, cédrus, kis dohányos jegy, herba. Fiatal, jó ivású, élénk savval, kisség még nyers tanninnal. Jó az egyensúly, 12,5% az alkohol.

Blaufrankisch Saybritz 2012

Palás, grafitos talajról szüretelve, az eisenbergi részről. Kis bőrösség, cseresznye, áfonya, fanyarabb gyümölcsök, nagyon szép ásványossággal, földes jegyekkel. Nagyon elegáns, sima textúrájú, már-már Pinot Noir-os jegyeket felvonultató tétel. Nekem kétségkívül ez volt a kedvencem.

Blaufrankisch Klakofen 2012

Mészköves talajról szüretelték. Erdeibogyós gyümölcsök, meggy, kis kávé, pörkölt aromák, só, ásványosság, rebarbara, hecsedli, cédrus. Egyenes, kissé szikár tétel, jó egyensúllyal. Az alkohol 13%, élénk savak, a tannin érezhető és inkább poros. Hozza a hordós jegyeket és kellően komplex is.

Blaufrankisch Dürrau 2011

Ebben a dűlőben agyagos a talaj. Élénk meggy, kis konyakosság, keleti fűszerek, pörkölt mogyoró, fás jegyek, kis ánizs, bors, bőr, avarosság, herba, meszes-ásványosság. Az alkohol 14%, érezni, de nem túlzó. Krétás a tannin, az érhet még, élénk a savszerkezete. Folyamatosan nyílik, komplex aromákkal rendelkező bor, hosszú lecsengéssel.

Pont jókor voltam jó helyen, egy plusz tételt is nyitottak…

Frettner Syrah 2001

Opálos, téglás szín. Illatban és ízben hecsedli, konyakosság, szilva, aszalt szilva, füst, ásvány, avar, gomba, sósság, szederdzsem, datolya, medvecukor, fás jegyek. Nem győztem leírni a sokféle aromát. Igen komplex és koncentrált tétel, noha egyáltalán nem nehézkes és testesnek sem mondanám. Érett, de nem fáradt, a savak még most is szépen tartják, a 13,5% alkohol tökéletes hozzá. Jó egyensúlyú, nagyon szép bor, igazán szerencsés vagyok, hogy kóstolhattam.

Szóval Weninger, Sopron és Ausztria. Jó párosítás a határ mindkét oldalán ez nem is kétséges. Örök vesszőparipám a jó savszerkezetű, kisebb testtel és alkohollal bíró borok melletti kiállás, és Franz borai a jó példák arra, hogy miért is van ebben igazam. Valahogy csak egyszerűen szép, hogy a biodinamikus művelés, a kézművesség, a jó soproni és osztrák borok így összeállnak, ilyen szép egységben. Érdemes őket megkóstolni!

Minden vélemény számít!