Grillborok

Grillezni jó, a szezon itt is van bőven, dobjunk hát mindent a rácsra, amit csak lehet, és pattintsunk ki néhány jó palack bort hozzá. Így elviselhetőbb a meleg, főleg ha találunk egy jó árnyékos, széljárta helyet. Na, de milyen borokat? Kiderül ez is, mint az, hogy miért nem tartanak az olaszok grillpartikat.

Egy jó grillbor per definicio olyan könnyedebb cucc, melynek savszerkezete képes szétvágni a zsiradékot és aromavilága intenzitását nem nyomják el a grillfűszerek. Fontos még, hogy jó fröccs is készülhessen belőle. Ezen kívül egy jó grillbor nem tartozik a drága kategóriába, főleg akkor nem, ha az ember nem magának grillez. A grillezés arról szól, hogy csapatban vagyunk, a bor is mennyiségben fogy, fontos ezért árban is megtalálni azokat a palackokat, amik helyettesíthetik pl. a sört – ezért fontos a fröccskérdés is. Vagyis, több palack kell. Ilyen borokat gyűjtöttünk össze párat, méghozzá hiperből, hogy mindenki utánunk tudja csinálni bármikor.

Fateréknél gyűltünk össze a teraszon, árnyékban volt 34,5 fok, ezért adódott, hogy gyújtsuk be jól a grillt, nehogy fázni kezdjünk. Aztán a gyerekek szappanbuborékkal való szórakoztatása közben feldobáltuk az előre bepácolt csirkéket és grillkalbászokat a rácsra, majd azonnal nyitottuk az első bort. Aztán felmerült a kérdés: miért nem tartanak az olaszok grillpartikat?

Hilltop Fehér Cuvée 2010 (550 Ft)

Kántorbandi: Valószínűleg irsai vagy királyleányka alapú cucc (az: királyleányka-rizlingszilváni). Tisztán is iható, de fröccsben még jobb. Technológiai bor, hibátlan grillbor. A címke nagyon nem divatos, de 550 Ft alatt általában már csak a rettenetek vannak.

Fater: CO2 funky, parfümös traubisoda, aromás alapok. Fröccsként igazi könnyű, hőségnapra való, határozott savú ital. Simán elbír az étellel, közben hölgy és bornemissza-barát, mert szálazgatni nem kell, de jól esik inni.

Eszterbauer No Fiam Chardonnay 2010 (990 Ft)

Kántorbandi: A citrusos chardonnay-iskola. Na, ez már igazi grillbor, van sava bőven és vág is. Erőteljesen grapefruitos, citromhéjas ízű, még a grillkolbászt, vagy akár szalonnát is elkíséri. Fröccsben keserű húsú őszibarackra emlékeztet kesernyés lecsengéssel.

Fater: Vidám virágos-citrikus-selyemcukros illatok, meg egy kis fanyar gyümölcs. Szájban zöldalma és citrompótló, ételért kiált. Lendületes, reduktív karakter, de egy kis hordóhatás érezhető. Fröccsben – fura – valahogy gyümölcsösebbnek hat.

Itt egy ideig azzal a problémával küzdöttünk, hogy miért nem tudunk egy jó fotót csinálni a borospoháron keresztül, amin jól kivehetően, neadjisten művészien látszik egy kalbász is? Nem tudjuk, nem tudtunk.

Mediterrán Cuvée 2007 (Wunderlich pincétől, 699 Ft)

Cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, kadarka, portugieser házasítás.

Kántorbandi: Ennyi pénzt nagyon megér, de kicsit túlcsinált bor ez, megdöbbentő, hogy 2007-es. Populárisra hangolt, újvilági borokkal simán versenyképes csokis-meggy aromákkal. A savval-tanninnal sincs baj, túlburjánzik a kandisgyümölcs. Ezt el lehet iszogatni esténként is.

Fater: Meg akarták csinálni a „villányi sztenderdbort” olcsón. Sikerült. Meleg feketecseresznyés-túlérett-hordókrémes karakterű bor. Furcsa, hogy ez passzolt legkevésbé a grillekhez. Meg is tartottam egy pohárral inkább a Charlotte tortához.

Ami jött, méghozzá elég finom kivitelben, a háziasszonynak hála, el is fogyott egyhamar. Jól elnyújtottuk a dolgot, belazultunk, lassan ettünk, sokat ittunk, jókat beszélgettünk, néztük a gyerekeket. Grillezni máshogy nem szabad. Ja, igen. És a válasz a kezdéskor felmerült kérdésre: mert a spagetti átesik a rácson.

Minden vélemény számít!