Heimann sor a feszten

Nem akarom hosszan taglalni, hogy milyen kihívásokkal teli volt az idei Borfesztivál, aki fent volt az úgyis tudja, aki meg nem, az pont azért nem jött. Egy idő után már számolni sem számoltam, hogy hányszor áztam meg, hány pocsolyát kerülgettem… Igyekeztem azért kitartani, és nem fogok túlságosan panaszkodni, mert persze megint sikerült jó borokat kóstolni és sok borásszal beszélgetni.

A Heimann pince volt szinte az első, amit megnéztem szerdán. Nem volt ebben szándékosság, csak ha már odakeveredtem, nem akartam kihagyni. A Viognier-t szerettem volna elsősorban kóstolni, – mint a fajta nagy szerelmese – ebből lett aztán egy egész sor. Talán a legtöbbet már kóstoltam is, de jó volt most egymás után rakni a tételeket és megnézni a pincészet elmúlt pár évét ezeken a borokon keresztül. Egyértelműen kijelenthető, hogy Heimannék szinte mindig stabilan hozzák a minőséget, biztos kézzel készítik a bort. Itt már csak ízlésbeli különbségek maradnak – kinek a Kékfrankos, kinek a Kadarka tetszik jobban – de ez egy olyan hely, ahol fájó szívvel öntjük ki a bort… (Mert hát munka van!)

Rosé de Noir pezsgő 2011 Tradicionális eljárással készült pezsgő, 100% pinot noir. Gyümölcsös, enyhe élesztős jegyekkel, grapefruit, piros bogyós gyümölcsök, zöldfűszerek, kis rebarbara, málnacukor. Visszafogott, elegáns, kellemes buborékok és habzás. Szép a savszerkezet és jó az egyensúly is (12,5%).

Viognier 2013 A 2/3-ad része acéltartályban, 1/3-ad része fahordóban erjedt. Ízben citrusos, virágos, halvány mézzel, barackkal és mandulával. Nem a végletekig komplex, de nem is ez volt a cél. Gyümölcsös és könnyed, a kis maradékcukor igazán behízelgővé teszi, anélkül hogy túlzottan édes lenne. Élénk, de nem bántó savszerkezet, friss és üde tétel. Ár-érték arányban is nagyszerű, vétek nem inni belőle, amíg van.

Kadarka 2013 Teljesen friss tétel, a fajta minden remek tulajdonságát ötvözi. Szinte halványnak tűnik a pohárban, de annál erőteljesebb illattal nyit. Pirosbogyós gyümölcsök, cseresznye, ribizli, érett meggy, határozott fűszeres karakter, földesség. Intenzív, szép savval, jó szerkezettel. Remek, jó ivású tétel.

Alte Reben Kékfrankos 2012 Gyümölcsös, kis édesfűszerrel, fahéj, friss meggy, hecsedli, feketeribizli aromái. Közepes tannin, a sav megfelelően egyensúlyozza ki a 14% alkoholt, nem lesz nehézkes. A lecsengést is a gyümölcsök és fűszerek viszik. Most is ihatjuk, de van értelme eltenni is.

Bikavér 2012 Rögtön egy diós, pörkölt aromával nyit, feketebogyós gyümölcsök, erőteljes fűszeresség, kis fenyőgyanta, halványan már ott a csokoládé. Még érezhető a tannin, de az éréssel belesimul majd, a savszerkezet élénken tartja, szép az egyensúly.

Birtokbor 2011 50% cabernet franc, 28% merlot, 17% kékfrankos és 5% syrah házasítása. 20 hónapos át érlelték nagy tölgyfahordóban. Szilva, cassis, enyhe lekvárosság, édesfűszerek, medvecukor, dohánylevél, fás jegyek, Komplex, szép aromákkal bíró tétel, a 14,5% alkoholt ellensúlyozza a sav.

Barbár 2011 36% cabernet franc, 28% merlot, 18% tannat, 17% kékfrankos házasítása. Ez most a legújabb évjáratú Barbár, még fiatalnak is mondanám. Szeder, feketecseresznye, meggy, áfonya, édesfűszer, földesség, szép fás jegyek, kávé. Komplex már most, de abszolút eltevésre érdemes, ami szelídít majd a tanninon. Az alkohol 14,5%, érezhető, de egy ilyen bornál ez nem zavaró, a sav 5,5 g/l, jó egyensúlyt ad. Hosszú lecsengés, kiváló bor.

Franciscus 2009 50% cabernet franc, 50% sagrantino. Édesfűszerek és bőrösség, feketebogyós gyümölcsök, kis konyakmeggy, földesség, csokoládé, dohány, vanília, fás jegyek. Sűrű és komplex tétel, érezhető alkohollal (15%) és közepes savval, hosszú lecsengéssel. Tanninhangsúlyos, testes, komoly bor, ami még évekre eltehető.

A végére egy kis plusz. Aki nem tudná, mitől ilyen egyediek a Heimann-borok, annak némi segítség: maga a mester az egyik hordóban, szokásos helyén, a hátsó teraszon, rálátással az Ivánvölgyre…

Minden vélemény számít!