Hőségnap

A napokban pontosan azt éljük, mint 2003 nyarán: aszályos, forró periódusok váltják a gyenge záporokkal tarkított, de még így is igen meleg időszakokat.

2014 után ránk fér a napsütés, de talán ez már kicsit túlzás (a szobámban jelenleg 31,7 C-t mutat a hőmérő, ha a nyitott ablakokon keresztül nem járna a levegő, valószínűleg elbújnék a pincébe). A szőlőnek sem tesz jót ez a típusú hőség, a fejlődés lefékez, a növény a túlélésre rendezkedik be. Reggel a nagy meleg miatt berobogtam egy ALDIba, mert emlékeztem, hogy az ezer alatti ársávban, a “halálzónában” lehet Danubiana borokat kapni és azt hiszem ebben a melegben egy reduktív fehér, vagy reduktív fehérből készült fröccs életmentő lehet. A Danubiana feldolgozójában jártam is tavaly, főborászukkal, Vikkné Makk Violával pedig kóstoltam együtt bírálatokon. Nagyon pengén, pontosan és gyorsan értékel, főleg a szőlészeti-borászai gondokra tudja hibamentesen felhívni a figyelmet. Boraik nagyrészt exportra, vagy  más címkék alá futnak be, emlékeimben tiszta, egyszerű és rendkívül jó árérték arányú borok élnek.

Hőségnap  - borravalo.hu

Danubiana Tolnai Sauvignon Blanc 2014

Primer aromák az illatban, főleg bodza. Semmi füst vagy macskapisi, szimpla, fajélesztős, tiszta. A korty
ropogós, nem vizes és nem is túl savas. Igen zöld az összkép, de vegetálisnak nem mondanám. A lecsengés rövid, a test vékony. Tökéletes bargain hőségbor. Fröccs: nem dobott rajta, ráerősít a zöldes karakterre, ha adunk is hozzá szódát, csak keveset! 599 Ft-ért az árérték aránya vaskos négy csillag.
Amit octopus megmorgott a Gál Rozéval kapcsolatban ezerötért (szép szín, harsány és ropogós, de arctalan) az majd’ harmadáron a perfekció maga.

Danubiana Tolnai Irsai Olivér 2014

Illatban főleg muskotályos-kandíros jegyek, édesnek hat. Szájban is ezt adja, mint a narancsos aromix italpor borkiadásban. Tiszta ez is, de zavaróan művi és valahogy kissé lomhább is, mint a savblanc. Fröccs: nem javít rajta, gejl lesz tőle. 599 Ft ez is, ennyiért nem vállalhatatlan, de csak szűk három csillag az árérték arány. (Miután leírtam fordítottam meg a palackot, a címke is muskotályos jegyekre hivatkozik, vajh miért?)

Danubiana Tolnai Cabernet Sauvignon Rozé 2014 Selected by Dúzsi Tamás

Na ez a borcelebség, “selected by DT” és a “munkánkat segítette” a rozécsászár. Mostanában egyébként (talán a piac mennyiségi nyomása miatt) én a Dúzsi rozékban sem találom meg a régi finom karaktert és déli bájt, vagy csak elhangolódtak az érzékszerveim. A bor színe narancsba hajlik, az illata dohányos, paprikás, csak harmadik vonalban jön egy kis tuttifrutti. A korty ugyanezt hozza, a fűszerek dominálnak, szinte nyers, zöldes dohánylevelet érezni. Fröccsben sem változik. Ez nem az a pop-rozé, amit az egyszeri aldi vásárló keres. 899 Ft viszont baráti akármilyen iható borért, a három csillagos árérték arány itt is megvan.

A borok nagyjából hozták, amit vártam: mindhárom ajánlható, legjobb szívvel a sauvignon blanc (amiből ösztönösen két palackot is vettem, szóval ma vagy holnap akár ismétlek is, ennyiért vétek kihagyni).

Korábban már írtunk a Danubiana borairól (is), akkor kimondottan az Aldi választékára koncentráltunk. Itt olvasható.

Minden vélemény számít!