Kedd, Drop Shop, Pinot Noir

Amikor nem úgy alakul a kedd esti program, ahogy azt elterveztem, akkor sincs veszve semmi, mert még mindig be tudok ugrani a Drop Shop-ba egy-két pohár borra.

Mivel tart még a pinot noir tematika és bőven lehet válogatni burgundiai, német, elzászi, kaliforniai és új-zélandi tételekből, ezért most ebből kóstoltam meg kettőt. Két teljesen különböző bor, ami mindegyik tipikusan hozza a tőle elvárt jegyeket és karaktert. Tiszták, szépek, és más-más szempontból ugyan, de élvezet inni őket. Nem mondom, hogy olcsóak, de féldecizni is lehet és kifejezetten jó olyan borokhoz hozzájutni, amik nem jönnek szembe minden hiper polcon.

Domaine des Beaumont, Bourgogne Pinot Noir 2012

Ez a pincészet alap, belépő tétele. Visszafogott, de azért gyümölcsös illat, ribizli, cassis. Ízben ásvány, fűszerek, a klasszikus földes-avaros jegyek. Elegáns, laza szövésű bor, kellemes fanyarsággal. Kellően szikár és visszafogott, ahogy azt elvárjuk egy francia pinot-tól. Szép savszerkezet, jó egyensúly, kevés tannin, ami épphogy szárít, az alkohol tökéletesen passzol (12,5%). Szépen nyílik, később kis vaníliás, citromfüves jegyek jönnek. (88 pont)

foto 1

Murdoch James Estate, Blue Rock 2013 (Martinborough)

Már a színe is gyönyörű, mély bíbor, lila reflexekkel, szinte percekig nézegetném. Illatában intenzív, gyümölcsös, málna, málnadzsem. Behízelgő, édes tónusú illat. Ízben is hozza az intenzív, gyümölcsös, édesebb típust. A rengeteg málna mellett erdeibogyósok, gyógynövény, kis dohány, meszes-sáványosság, némi só és frissen gyalult fa. Nagyon lágy, selymes textúrájú bor, élénk savval, tannin alig van benne. Az alkohol kicsit melegít, de nem zavaró (13,5%). Amellett, hogy ez is egy klasszikus típusú új-zélandi tétel, van mögötte tartalom is, és hát nagyon-nagyon jó inni. (89 pont)

foto 2

Minden vélemény számít!