Kékfrankos vagy Blaufränkisch?

„Annyira, de annyira szeretjük a kékfrankost, hogy most elővesszük az eddig rejtegetett ritka kékfrankosainkat és egy este megbontjuk mind.” – írta a Drop Shop a kóstolót hirdető eseményhez. Hát én annyira, de annyira azért nem szeretem, viszont a borsor egyes tételeit látva, tudtam, hogy ez egy most vagy soha alkalom.

És jól éreztem, mert a Drop Shop igazi ritkaságokat kínált Magyarországról és Ausztriából. A kékfrankos és én egy hosszú, még koránt sem véget ért történet részesei vagyunk. A kedvenc pinot noir-omat persze eddig egyik fajta sem tudta letaszítani a képzeletbeli dobogóm első fokáról és – ahogy még a Häagen-Dazs sem tudott eddig jobbat készíteni a Dulce de Leche jégkrémnél – ez biztosan így is marad egy jó darabig. De ahogy a borok és a borstílusok változnak, úgy változik az én ízlésem is, és pár éve pont osztrák kékfrankosokat kóstolva jöttem rá, hogy érdemes ennek a fajtának esélyt adni.

IMG_5286

Itthon hiába van rengeteg belőle, igazán jó csak elvétve akad. Sokáig ezért én is úgy néztem erre a fajtára, hogy oké, van ami iható de azért sokat nem várok tőle. És azt tapasztaltam, hogy sokszor vagy sokáig maguk a borászok is így voltak vele. Jól terem, eladható, az emberek megveszik, megisszák, még nagyon törni sem kell érte magukat. Kényelmes. Aztán, – gyanítom főleg osztrák palackokat kóstolva – néhányan rájöttek, hogy kicsit több odafigyelés, terméskorlátozás, korábbi szüret, kevesebb hordó…kinek, kinél hogy, és ezek a borok is képesek kiemelkedőek lenni. Ma már bátran mernék például egy-egy palackkal ajándékba adni, pedig mindenki emlékezhet, hogy pár éve még a bordó blend, syrah, cabernet sauvignon volt az egyetlen opció, amit bele mertél tenni az ajándék szatyorba.

A Drop Shop által bontott sor tanulsága – ha egyáltalán kell, hogy tanulsága legyen – egyrészt, hogy az osztrákok nagyon értenek hozzá, szóval tanuljunk tőlük, másrészt az, hogy a kékfrankos igenis eltartható, nem kell az azonnal iható kategóriába sorolni, mert az éréssel olyan komplexitást nyerhet, ami fantasztikus borélménnyel kecsegtet. Harmadrészt pedig az, hogy magyarországi kékfrankosoknak is van helyük egy ilyen sorban, fel tudunk nőni ehhez a feladathoz mi is, ha akarunk. Nem tudom, hogy lehet-e még bármelyiket kóstolni náluk – félek, hogy nem – de későbbi évjáratokat biztosan, szóval érdemes benézni és kísérletezni a kékfrankosokkal, igazán megéri. Nem is emlékszem, mikor adtam ennyi 90 feletti pontot…

Losonci Bálint, Gereg Kékfrankos 2008

Meggyes illat, feketecseresznye, kis vanília, fűszeresség, grillázs, füst, fás jegyek, szép az ásványosság. Egészében véve inkább fűszeres karakterű már, mint gyümölcsös, ott van még a sav, érett a tannin. Nem egy pengeéles kékfrankos már, de ezt nem is várom tőle, emellett fáradtnak sem érzem. Jó a szerkezete, egy kis alkoholos melegítés van benne, de összességében szépen tartja magát. (89 pont)

IMG_5265

Uwe Schiefer, Pala Blaufränkisch 2009

Szellőztetni kell, mert nem a legszebb illattal nyit, de meghálálja az időt. Bőr, kékvirág, meggy, cseresznye, kávé, dohány, narancshéj, ásványosság. Később intenzív áfonyás illat és íz. Szép egyensúly (12,5%), kevés, nem szárító tannin, élénk sav. Feszes, rétegzett bor, ami elsőre nem a legbehízelgőbb arcát mutatja, de megéri rászánni egy kis időt.  (90-91 pont)

Heinrich, Alter Berg Blaufränkisch 2007

Vajas-gyümölcsös, behízelgő illattal nyit. Ribizli dzsem, áfonya, meggy, ásvány, fémesség, kis só, némi füst, édesfűszerek, gyógynövények, hibiszkusz. Élénk sav, a tannin kevés és jól illeszkedik, jó az egyensúly. Elegáns, komoly és komplex, hosszú lecsengésű bor. 18 hónapot volt 500 literes hordóban, nem ugrik ki, nem lesz fás, szép a hordóhasználat. Eszembe se jut közben, hogy ez egy 2007-es bor, annyira szépen tartja magát. Egészen fantasztikus bor.  (93-94 pont)

Pichler-Krutzler, Weinberg Blaufränkisch 2010

Intenzív feketeborsos illat és íz, mellette meggy, feketebogyós gyümölcsök, gyógynövény, kékvirág, édesgyökér, finom fűszeresség, ásvány, kis sósság. Fanyar, kevés, de picit szárító tanninnal, élénk savval. Nem a legkedvesebb bor, főleg a feketeborsos és gyógynövényes jegyek miatt, de ugyanakkor ezektől lesz izgalmas. Feszes szerkezetű, komplex tétel. (91-92 pont)

Velich-Schwarz, Panta Rhei Blaufränkisch 2008

Füst, fa, vanília, meggy, gránátalma, szeder, feketecseresznye, csokoládé, ásványosság, feketebors, némi animalitás, sós lecsengés. 24 hónapot volt hordóban, ennek a jegyei dominálnak a borban. Kis lekvárosság már megjelenik, kis édesség, közepes sav, az alkohol 13,5%. Érett bor, sűrű, közepes + test, kis alkoholos melegítés. Nem kékfrankos, már ami a karakterét illeti, de nem kékfrankos kékfrankosnak nagyon szép. (91 pont)

IMG_5274

Uwe Schiefer, Szapary Blaufränkisch 2011

Szép lédús, fanyar gyümölcsös illat, kis bőr, kékvirág, rooibos, meggy, ribizli, feketeribizli, bors, ásványosság, babér, idővel a fás jegyek kerülnek előtérbe, vanília. Élénk sav, kevés és jó tannin, fanyar ízek, szép lendület. Feszes szerkezetű, elegáns kékfrankos, ami komplex, szép a hordóhasználat és még bőven van benne potenciál. (13,5%) (91-92 pont)

Franz Weninger, Kirchholz Alte Reben Blaufränkisch 2013

Nagyon szép friss gyümölcsös illat, kékvirág, meggy, cseresznye, málna, ásványosság, fémesség, gyalult fa, só, borókabogyó, némi füst, eukaliptusz. Friss, lendületes, még fiatal, tele fanyar gyümölccsel. Kevés tannin, kicsit még nyers is, élénk sav, jó egyensúly (13%). Van benne bőven potenciál. (89-90 pont)

Weingut Moric, Lutzmannburg Alte Reben Blaufränkisch 2007

Pirosbogyós gyümölcsök, vörösáfonya, ásvány, gyógynövény, gránátalma, babér, földesség, avar, aszalt meggy, zöldfűszerek, feketetea. Könnyű test, kevés tannin, szép savszerkezet. Elegáns, komplex, még mindig eleven, burgundi stílusú bor. Hosszú lecsengés, jó egyensúly, a 20 hónap 500 literes hordóban szép fás aromákat ad hozzá. (92-93 pont)

IMG_5281

Franz Weninger, Spern Steiner Kékfrankos 2004

Meggy, konyakos meggy, cassis, gyógynövény, égetett cukor, eukaliptusz, narancshéj, fémes-ásványosság, édesfűszeres, szép hordós jegyekkel. Még tart a sav, érett tannin, jó az egyensúly, de érezni, hogy már túl van a csúcsán. Szépen rétegzett, komplex, koncentrált bor, intenzív ízekkel és hosszú lecsengéssel. Ha van még valakinél, akkor igya meg most, nagy élményben lesz része. (90-91 pont)

Minden vélemény számít!