• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Környezetvédelem, palackhiány, a nőket fiatalítja a bor

2008-02-22 ● Kántor Endre

Eheti hírszüretünkben: a héten tartották Barcelonában a klímaváltozás és bor konferenciát, ahol arra kerestek választ, hogyan lehet az iparág emissziós szintjét csökkenteni ? még az Al Gore is ott volt. Palackhiány van a franciáknál, ami szintén környezetvédelmi kérdést is felvet: a drágább, nehezebb palackok előállítása ugyanis jobban szennyez. Rekordnövekedés volt a francia boreladásokban, nem utolsósorban a kínai fogyasztóknak köszönhetően, Új-Zélandon is rekord szüretre számítanak. Végül, úgy néz ki a nőket fiatalítja a bor. Ha péntek, akkor hírszüret.

Kína most sem hiányzik, vélhetően a jövőben egyre többet beszélünk a Kínáról bor kapcsán is. Rekordok dőltek meg, a végére meg egy igazán érdekes összefogásról adunk számot, amely eredménye férfiaknak, nőknek egyaránt kedvez.

Palackhiány a franciáknál

Palackhiányban szenvednek a francia bortermelők, ami igazán meglepőnek tűnhet, tekintve, hogy pár éve még a fel nem vásárolt bort borítgatták ki hordószám. Most azonban más a helyzet: ahogy kéőbbi hírekben is látni fogjuk, az eladások rekordokat döntenek, a gond pedig az, hogy a könnyebb, környezetkímélőbb üvegekből egyszerűen nincs elég. Több termelő egyszerűen elkezdte sötét üvegekbe palackozni a rozékat is, a cikkből kiderül, hogy nem készültek fel ilyen eshetőségre. Az egyik leginkább érintett régió Languedoc, az eladások itt 2000 óta folyamatosan nőnek, a helyzet azonban csak mostanra lett kritikus. Nehogy azt higgyük, hogy a környezetkímélőbb palack csupán úri passzió: a nagy brit kiskereskedelmi láncok szóba sem állnak olyannak, aki nem ilyet használ ? fő az environmental policy ? mondja Jean-Claude Mas, a Domaines Paul Mas igazgatója. Ők tavaly 9 millió palack languedoc-it adtak el.

Tovább: AFP via Yahoo News

Al Gore zárta a második ?klímaváltozás és bor? csúcsot

Barcelonában tartották a második ?klímaváltozás ás bor? elnevezésű konferenciát, melyet a volt amerikai alelnök, Al Gore beszéde zárt. A 16-án véget ért konferencia fő témája az volt, hogyan tudnak a világ borászatai hozzájárulni az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez. A konferencián jelen volt a világ legkörnyezetkímélőbb pincészete, az ausztrál Banrock Station. A borászat vezetője, Tony Sharley elmondta, mennyit fektetnek környezetvédelmi kutatásokba, melynek eredményeképpen csökkentik vízhasználatot, a szállítási költségeket, újrahasznosított csomagolást használnak. A konferencián a spanyol termelők csupán 5 százaléka vett részt.

Tovább: South African Wine News

Hódított tavaly a francia bor

145 százalékkal nőtt tavaly a francia borértékesítés, a francia bor és párlat exportőrök szervezetének adatai szerint. A tömény szeszek, konyakok eladása 162 százalékkal nőtt. A legnagyobb piacok az Egyesült Államok, Szingapúr és Kína, ahol egyre több középosztálybéli fedezi fel magénak a francia borokat: csak Kínában tavaly háromszámjegyű növekedést regisztráltak, értékben közel 250 eurót értek el.

Tovább: China Daily

A pezsgő sem maradt le

A rekord évből a pezsgő sem maradhatott ki, az összesen 10 milliárd eurós francia bor és töményital exportból a pezsgő 2,4 milliárd eurót tett ki. A francia pezsgőeladások egyébként 5 százalékkal 147 millió palackra nőttek. 2008-ra azonban ennél rosszabb évet prognosztizálnak mind pezsgő, mind bor tekintetében. 

Tovább: Beverage World

Rekordszüret lesz Új-Zélandon

A várakozások szerint minden eddigit felülmúló szüret lesz Új-Zélandon idén: a bortermelők szövetségének adatai szerint 20 százalékkal több szőlőt szüretelnek majd a tavalyinál. 2007-ben 205 ezer tonnát szedtek le a szigetországban. A 45 ezer plusz tonnától a szövetség rekord értékesítést is vár: tavaly az Új-Zélandi borászatok 36 százalékkal, 560 millió dollárra növelték eladásaikat világszerte.

Tovább: Bloomberg

Fiatalítja a nőket a bor

Na persze nem arról van szó, hogy ha a férfiak többet isznak, szebbnek látják a gyengébbik nemet, de még arról sem, hogy megfiatalodnak azok a nők, akik bort isznak, ha lélekben mégis így van. A csodát ezúttal is egy kozmetikum ígéri, méghozzá egy igen patinás francia pincétől. A Dior új krémje, a L?Or de Vie szemkrém egy prémium desszertborból, a Chateau d?Yquemből készül, annak magas antioxidáns tartalma miatt. Csak reménykedni tudunk, hogy itthon is összeáll egy gyógyszergyár és egy pincészet, hogy kihozzanak valamit a tokajiból: tippünk lenne rá, kinek érné meg igazán?

Tovább: CBS Broadcasting

Korábban:

Túl drága borok, jót is tehet a globális felmelegedés, borkeresővel könnyebb

Turbánosok, kiwik, virtuális sommelier

Kínaiak Bordeaux-ban, Schwarzi borkampánya, itt a katbor

Hírszüret: megatranzakciók, rejtett gyöngyszemek, borfilmek

Címkék: bor, borhírek, Champagne, Chateu d'Yquem, export, Hírek, hírszüret, Kína, Klíma, klímaváltozás, palack, pezsgő, Uj-Zeland

← Túl drága borok, jót is tehet a globális felmelegedés, borkeresővel könnyebb Hong Kong, Napa, arabok és megoldások →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!