Különleges, ritka fajták

A FineWines.hu biztosan nem ismeretlen az izgalmas külföldi borokat kedvelők és keresők körében. A Tar Ferenc szervezésében megtartott boresteken illetve borkóstolókon megismerhettük már egy-egy pincészet szortimentjét, oregoni és új-zélandi borokat, rajnai rizlingeket, nem is beszélve a piemonti tételekről. Ez alkalommal a kicsit különlegesebb, itthon ritkábban fellelhető fajták kerültek terítékre.

Ha valaki átverekszi magát a WSET tanfolyamain, vagy alapból érdekli a borok világa, akkor már legalább hallani hallott ezekről a szőlőfajtákról. Én a legtöbbet szerencsére kóstoltam is, noha például a rotgipflerrel most kerültem először közelebbi kapcsolatba. Aki borszerető, az nyilván nem is hagyhatja ki ezeket és bár értem, hogy az átlagfogyasztók miért mennek a biztosra és választják a megszokott és ismert fajtákat, borászatokat, néha azért érdemes egy-egy kísérletet tenni, kilépni a most divatos fajták mögül és megnézni, hogy mi van ezeken túl. Remélem, hogy a mostani borest leírása valamennyit segít ebben és kedvet csinál a felfedezéshez…

Ascheri Gavi di Gavi 2012

A Piemonti borrégió fehérszőlő fajtája a cortese, amiből ez a bor készül. Mérsékelten savas, üde és könnyű bort ad, ami remek gasztrobor is egyben.

Citrus, maracuja, fehérvirág, akácméz, herba, ásványosság. Friss és üde, élénk savval, jó egyensúllyal (12,5%). elegáns, tiszta és könnyed bor. Visszakóstolva grapefruit, fehértea és fehérborsos aromák jönnek még.

Stadlmann Rotgipfler Tagelsteiner 2011

A rotgipfler a tramini és roter veltliner keresztezése, ami Ausztria Thermen régiójában található meg, nagyjából 100 hektáron. Készítenek belőle száraz és késői szüretelésű félszáraz/édes bort is. A déli fekvésű, meszes talajt kedveli. Későn érik, megtartja a savait viszont az alkohol magasabb benne.

Vajasság, édesfűszer, kis birs, körtekompót, vanília, só, ásvány, mandarin. Markáns, édes karakterű tétel, illatban többet mutat, mint ízében. Az alkohol picit kilóg (13,5%), karakteres, a korty végén kesernyével zárul. Lehetne hosszabb a lecsengés.

Stadlmann Zierfandler Mandel-Höh 2011

A nálunk cirfandli néven ismert szőlőfajta szintén kis területen található meg Ausztriában, Thermen régióban, Bécstől délre. Gyakran házasítják a rotgipflerrel, egyaránt készül száraz és édes desszertbor belőle. Magas savak és hosszú eltarthatóság jellemzi.

Nem árt neki egy kis szellőztetés az elején. Alma, fehérhúsú gyümölcsök, édesfűszer, vanília, ásvány, a végén kesernye. Az alkohol 13,5%, ami még így is kilóg, élénk savak, még sincs harmóniában a bor.

Mosbacher Dornfelder 2012

A dornfeldert 1956-ben nemesítette August Herold a helfensteiner és a heroldrebe fajták keresztezésével. Németországban nagyon népszerű fajta, szinte mindegyik borvidéken termesztik, de főleg Pfalz és Rheinhessen területén található sok belőle, ott a szőlőterületek körülbelül 13%-át teszi ki. Sötét színű a héja, a belőle készülő borok is mély színűek, használják festőszőlőként is házasításokban. Viszonylag magasabb az alkoholszintje, mint általában a többi német fajtának. Jó savszerkezettel rendelkezik, előnyös a hordós érlelése. 

Meggy, szép vajasság, erdei bogyósgyümölcsök, vanília, édesfűszerek, meszesség. Ízben visszafogottabb mint illatban, de jó az egyensúlya (13%), max közepes tannin. Kellemes, jól iható, friss tétel.

Stadlmann St. Laurent 2011

Ausztriában leginkább Niederösterreich és Burgenland régióban található kékszőlő fajta, ezen kívül Németországban, Szlovákiában és Csehországban is találunk belőle ültetvényeket. Leginkább a pinot noirhoz szokták hasonlítani, alacsony hozamú, nehéz művelni, ezért sem terjedt el jobban a termesztése.

Erdei bogyós dzsem, likőrösség, hűvös mentásság, puncs, avar, kömény. Izgalmas aromák, jó lenne a szerkezete is, de ízben már fáradt, nincs hossza sem. Túl van a csúcsán.

Thibault Liger-Belair Moulin-a-Vent 2011

A gamay szőlőfajtából készül a Beaujolais, ami illatos, friss, gyümölcsös bort ad, alacsony tanninnal. A Beaujolais villages borok mellett 10 település kapta meg a cru besorolást, itt készülnek a legfigyelemreméltóbb borok. Köztük is Moulin-a-Vent a legjobb területnek számít.

Friss meggy, ribizlilevél, zöldfűszer, ribizli, keleti fűszerek, római kömény, ásványosság, kis bőrösség. Élénk savak, jó egyensúly (13%), szép szerkezet. Friss és elegáns bor, könnyed, szép lecsengéssel. A legjobbat hozta ki a fajtából.

Ascheri Dolcetto d’Alba San Rocco 2012

Piemont egyik jelentős kékszőlő fajtája. Könnyű termeszteni és korán érő, a mindennapok borát jelenti azon a borvidéken. Alacsony tannin és mérsékelt savtartalmú, ezért a legtöbbet érdemes fiatalon fogyasztani.

Cseresznye, meggy, édesfűszerek, ásvány, karamell, földesség. 2 hónapot volt nagyhordóban. Könnyed, vékony test, közepes, de még nyers és kissé tapadós tannin. A savszerkezet lendületes, nem túl komplex, de jól iható, gyümölcsös bor. A tanninnak még érnie kell.

Ascheri Barbera d’Alba Fontanelle 2011

A barbera a harmadik legnagyobb területen ültetett kékszőlőfajta Olaszországban. Mély színű, alacsony tannintartalmú, magas savú bor készül belőle, a legszebbek természetesen Piemontban. Fiatalon is fogyasztható, akkor gyümölcsös, friss bort ad, de érdemes hosszabb időre eltenni.

Meggy, konyakosság, cassis, édesfűszer, ásvány, vanília, bors, ánizs, füst, halványan animalitás, égetett cukor. 6 hónapot ért nagyhordóban. Illatban és ízben egyforma, jó a szerkezete. Van benne tannin, de érett, az alkohol 14% de nem lóg ki, megvan hozzá a test, max közepes sav. Érett, elegáns, jó lecsengéssel.

Vajra Langhe Nebbiolo 2011

A nebbiolo Piemont kékszőlőfajtája, neve a nebbia (köd) szóból ered. Vékony héjú, betegségekre hajlamos, alacsony hozamú, mégis kiváló borok készülnek belőle. Egyaránt savas és tanninos a belőle készült bor, a hosszú érlelésre alkalmas.

Meggy, feketecsersznye, eper, édesfűszer, vanília, ásvány, dohány, kis cédrus, akácméz, szép fás jegyek, propolisz. Gyümölcsös, érett bor, amit még lehetne érlelni. Sok, kissé még nyers tannin, közepes sav, 14,5% alkohol, amit azért megérezni. Lehengerlő és komoly bor, szép aromákkal, talán kevésbé elegáns kivitelben.

Vajra Freisa Kyé 2010

Piemontban őshonos kékszőlő fajta, készítenek belőle édes és száraz, csendes és habzó bort is. Két változata ismert, a freisa piccolo illetve a freisa grossa. Karakterében a nebbiolohoz hasonlít, de jóval kisebb területen termesztik, ezért különlegesebb nála.

Édesfűszerek, kis bőrösség, égetett cukor, hecsedli, érett meggy dzsem, csokoládé, ásvány, földesség, vanília, vörösáfonya, zsálya, gránátalma szirup. Egyszerre édes és fanyar ízek, élénk savak, izgalmas aromák. A 14,5% alkohol melegít, de nem lóg ki, sűrű tannin, hosszú lecsengés. Nagyon szép, elegáns bor már most, de még bőven el is lehet tenni.

Quinta de Carvalhosa Ardosino 2007

Portugáliában, a Duoro völgyében öt ajánlott szőlőfajta van, a tinta barocca, tinta roriz, touriga nacional, touriga franca és a tinta cao. Ezekből áll ez a cuvée. Elsősorban gyümölcsös, fűszeres, hordóban érlelt házasításokat jelentenek a Duoro-borok.

Kis animalitás, bőrösség, fanyar gyümölcsök, balzsamecet, keleti fűszerek, fás jegyek, vanília, dohány, meggy, cassis, áfonya, kis mazsola, kávé. Érett és integrált tannin, jó alkohol (13,5%), még élénk savak, jó szerkezet. Izgalmas az egész bor, nagyon egyben van, rendben van.

Weinrieder Eiswein St. Laurent 2011

Málnacukor, méz, édesfűszer, vanília, mazsola, füge, rooibos tea, cukrozott grapefruit héj, rózsa. Behízelgő, élénk savval, 210 g/l cukorral, 11% alkohollal. Izgalmas aromák, de még így is nagyon édes.

Stadlmann Zierfandler TBA 2009

Szép borostyán szín, narancs, cukrozott narancshéj, édesfűszer, virágméz, mangó, ananász, trópusi gyümölcsök, vanília, mazsola, dió, almakompót, fahéj. Van elég sav és citrusos jelleg is, 9% alkohol, hosszú lecsengés, a végén kis kesernyével.

A végén megszavaztuk a három legjobb tételt:

1. Thibault Liger-Belair Moulin-a-Vent 2011

2. Vajra Langhe Nebbiolo 2011

3. Vajra Freisa Kyé 2010 és Quinta de Carvalhosa Ardosino 2007 holtversenyben

Minden vélemény számít!