Malatinszkyt ajánl Spurrier

A brit Decanter decemberi számában Steven Spurrier a Spurrier’s world nevű rovatban Malatinszky Csaba egyik borát ajánlja. Méghozzá a legjobb óvilági fehérbor kitüntetett kategóriájában. Azért ez nem mindegy.

Steven Spurrier nagy befolyású brit szaki, végül is ő hozta össze a Párizsi kóstolót, egyebek mellett. Azon kívül vagy 60 éve iszik rendesen, amivel elég nagy empirikus tudásanyagra tett szert. Oda is figyelnek rá.

Nem kimondottan arra épített Malatinszky Csaba, hogy éppen vele fog összefutni Londonban, de nagy tanulság ezután is, amit minden valamirevaló borász már így is tudott: személyesen, arcként kell elmenni minden döntéshozó helyre, Opitz és néhai Alois Kracher is fogta a diplomatatáskát, irány New York. Ez is ilyesmi, hogy veszi a borász a fáradságot és két napot személyesen standol, és akkor ilyesmi is történhet. Azelőtt, mondta egyszer Egon Müller egyszer rég, az apukája ki se mozdult a Saar partjáról (vagy honnan), akinek kellett, eljött a borér. Ma pedig egy Antinorinak is el kell mennie Tokyoba, hogy arca legyen a bornak és eladja.

Egy szó, mint száz, Malatinszky Csaba kiment a Wine Fairre, a Spurrier megkóstálta, aztán kért még, most meg ez lett belőle, az óvilág legjobb fehérbora, na. Hogy miből? Ja, hát a 2009-es Serenából, ebből a villányi-siklósi házasításból. 55% chardonnay, 40% Rajnai rizling és 5% Muscat ottonel.

Spurrier szerint a bor halvány ezüst, fehérszirmú virágokat és friss gyümölcsöket áraszt, sokrétű, frissítő és izgalmasan új. Kint 11,95 fontért vesztegetik a Noblesse sorozat debütáló borát, itthon 3500 Ft. Na, hamar beszerzünk egyet mi is, ha már.

Minden vélemény számít!