Mit igyunk szilveszterkor?

Ilyenkor már csak a hagyomány miatt is valami bubis dukál, egy palack pezsgő ünnepélyessé teszi a hétvégét. Na, de milyen legyen az a pezsgő? Champagne? Cava? Spumante? Drága? Olcsó? Mindenki döntse el maga, mi adunk néhány tippet.

Jó szó a pezsgő. Bár legtöbben a Champagne-t értik alatta, mégsem kizárólagos, csak azt mondja, hogy az a bor pezseg. Még csak készítési metódusokra sem utal, lehet tank vagy palackos érlelés, lehet akár magyar, francia, olasz vagy spanyol. Hogy ne legyen olyan nehéz a választás 2010 elbúcsúztatására, összeszedtünk pár tippet.

Franciák

A hedonista apát óta illik a franciákkal kezdeni, mégiscsak ők alakították ennek az italnak a stílusát, hozták divatba, terjesztették el.  A Champagne-nál árban határ az a csillagos ég, melynek égitesteit Dom Pérignon annak idején érezni vélte szájában. Volt szerencsénk egyszer-kétszer végigkóstolni a műfaj krémjét, melyből személyes kedvencünk egyértelműen a Bolinger  Le Grande Anné lett. A Radovinnál kapni, és aki rászánja a pénzét, most 16%-al olcsóbban veheti meg.

Aki igazi hamisítatlan Champagne-t keres, de nem szeretne (vagy nem tud) félhavi fizetést rákölteni, annak érdemes körülnézni a 75cl-nél, a Sanger nekünk óriási élmény volt, tradicionális házról van szó minden tekintetben, árban pedig nagyon versenyképes.

Spanyolok

Minket egyszer rabul ejtett Barcelona, ahol érkezés után semmi mással nem szabad kezdeni, mint egy helyi kávéházban pár falatka mellett cavával koccintani. Barcelonába érkezve a tanult borissza a spanyol pezsgő, a Cava földjére lép. Az itthon kevésbé ismert italt 1870 körül kezdte el nagyban készíteni a Codorníu borászat vezetője, José Raventos, az első palackokat 1850 körül készítették, francia mintára. Az okosság az volt, hogy a katalán borászok használtak először kóracél tankot borkészítéshez. A Cordoníu tökéletes választás, de az Ifdt-nél kedvére válogathat mindenki 4000-11 000 Ft között.

Olaszok

A taljánok sem vetik meg a pezsgést, a műfajnak több szereplője is van, itt is lehet szép, egyszerű borokra akadni, ugyanúgy, mint kifinomultabb (és persze drágább darabokra is). A prosecco alapvetően habzóbor lenne, neve a szőlőfajtából jön, valójában inkább tankpezsgőről van szó, azaz saját buborékokkal rendelkezik. A prosecco lehet frizzante vagy spumante, gyöngyözőbor vagy habzóbor, azaz gyengén vagy nagyon habzó, alacsony vagy magasabb nyomású. Egyszer nyáron összeszedtünk 3000-10 000 Ft között jó néhány palackkal.

Magyarok

Szerencsére a műfaj szép számmal vonultat fel honi képviselőt, egészen széles spektrumban. Egy egyszerűbb palackért már alig ezer forint fölött is hozzá lehet jutni, míg igazi ínyencségek is akadnak. Ilyen például a nagyon gyümölcsös és krémes-kekszes Francois Nyerspezsgő Etyekről, megint csak a Radovinnél.

De, ott a közel teljes értékelhető magyar spektrum a Bortársaságnál, élen a sokat bíró és nem véletlenül populáris Hungária Extra Dry-jal (1970 Ft), vagy a fineszesebb Törley Chardonnay Nyerspezsgővel (3600 Ft), vagy az izgalmasabb Kreinbacher Syrah Rosé-val (2990 Ft).

Ezek közül valamelyiket, akár többet is érdemes felbontani 31-én. Aki szakszerűen szeretné csinálni, pontosan hatot tekerjen a kosárka fogantyúján, majd a dugót megmarkolva a palackot forgassa, mígnem enyhe szusszanással enged. Aki ennél drámaibban szereti, pukkogtasson kedvére, ahogy jólesik. Lényeg: búcsúztassuk jókedvvel ezt az évet, és nézzünk reménnyel telve 2011-re. Mást úgy sem nagyon tehetünk. Csin-csin!

Hozzászólások

  1. ldr mondta

    Először is: Boldog Új Évet kívánok a Borravaló szerzőinek és minden olvasójának!

    Jómagam idén is – mint az utóbbi közel 10 évben minden Szilveszterkor – a pécsi Cézár pezsgőgyár Fünfkirchen nevű pezsgőjével koccintottam. Sajnos idehaza nagyon kevés helyen lehet hozzájutni, mert tudomásom szerint a termelt mennyiség nagy részét külföldön értékesítik, de azért én igyekszem mindig hozzájutni a szükséges mennyiséghez. Nagyon kellemes aromájú, palackos erjesztésű száraz pezsgő, kellemesen simogató buborékokkal. Érdemes kipróbálni, ajánlom mindenkinek.

Minden vélemény számít!