Pezseg a pezseg a pezseg a

Öléggé pezseg az élet Champagne körül, hirtelenjében több olyan hír is napvilágot látott, amelyeket mindenképpen meg kell osztanom a közzel. Londonban hamis Bollingerek keringenek, jönnek a könnyebb pezsgős palackok, a Dom Perignon pedig új roséval áll elő.

Ami sok pénzbe kerül és kapós, azt kérem, hamisítják. Ez derült ki abból a londoni hírből, mely a minap látott napvilágot, és melyben a tisztelt ház felhívta a nemesajkú publikum figyelmét, hogy hamis Bollingerek százával kerültek elő Nyugat-Londonban, kereskedésekben és szórakozóhelyeken.

A Champagne Bollinger brit ügynöke, a Mentzendorff megerősítette, hogy szorosan együttműködött a kereskedelmi hatóságokkal karácsony óta, mikoron is az első hamis palackokra fény derült. Azt is közölték, hogy a márka rendszeres vásárlóit nem érheti kár, hiszen a hamisítványok silány minőségű fénymásolat címkével vannak ellátva, így aztán könnyen felismerhetők. A palackok pedig olcsó francia pezsgők, lemosva.

Állítólag a hamis pezsgőket nem a Holland Park körül lelték fel leggyakrabban, komoly kereskedésekbe és vendéglátóhelyekre nem jutottak be. Különben 30 fontért adják a hamisakat, közel a 36 fontos eredeti árhoz.

Könnyítenek

Ami viszont ennél sokkal érdekesebb, hogy két éven belül gyakorlatilag minden Champagne-ház átáll könnyebb pezsgős palackra. Ami azt illeti, a nagynevű Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne (CIVC) döntött így. Az új, 75 cl-es palackok 835 grammot nyomnak, a mai 900 grammosokhoz képest, ez 7,2 %-os könnyítés.

A bizottság szerint így is elég erősek ahhoz, hogy elviseljék a nyomást, árban pedig a könnyítés ellenére nem lesz változás. A CIVC bejelentése szerint egy-két éven belül a Champagne-ok 95%-át ilyen új palackba töltik majd, annak ellenére, hogy ez nem lesz kötelező. A palackokkal kevesebb szállítási díjjal számolnak, kevesebb fogyasztással és kibocsátással.

Új Dom Perignon rosé

Újabb rozéval rukkolt elő a Dom Perignon, az Oenotheque vonalban. Ez lesz az első rozé pezsgő ebben a termékcsaládban. Az 1990-es évjáratos Champagne 50-50% os Pinot noir Chardonnay házasítás, Az, Bouzy és Cramant grand cru területeiről származik, és 2007-ben degorzsálták. Az Oenotheque Rosé áprilisban kerül a polcokra (legalábbis Angliában) és 520 fontot kóstál majd.

Minden vélemény számít!