Quo vadis kadarka?

A kadarka a magyar gasztronómia megkerülhetetlen eleme. Ha kicsit érzelmesebb – búsongós – hangot ütünk meg, lerontott nemzeti kincsünk, szemünk kioltott fénye.

De ne búsongjunk. Kinek mi jelenik meg a kadarka szót hallva? Mgtsz, savanya rettenet, árokszéli másfél literes hangulat, vagy esetleg egy jó pörkölt, fűszerek, a nagyapa bora, sudár savak, gamza, domboldal és egy szép nyárest? Jó szívű és csiszolt nyelvű borisszának bizonyosan ez utóbbi. Sokan dolgoznak ma azon, hogy hamarosan mindenkinek csak ez jusson eszébe.

De, jó vagy rossz előítéleteinktől függetlenül a fajta más szempontból is megkerülhetetlen: a bikavérnek fontos eleme (kellene, hogy legyen – leginkább Szekszárdon), bár ez még inkább kettőssé teszi a képet. Bikavéreink is csak újólag kezdenek feltámadozni halottaikból és megtépázott hírnevükből, visszatérünk egyszer rájuk is.

Ha gasztronómia, akkor nyilván ételek. A magyar konyhához a kadarka abszolút jolly joker a kékfrankos mellett. Legyen az egy vastag halászlé, vagy bármilyen paprikás-fűszeres fogás, de úgy általában bármi magyaros, a kadar passzol.

Számtalanszor szembesültem már azzal, hogy pár üveg legyen belőle mindig a polcon, így nem kerülhetek zavarba a hétvégi főzésnél.

Magyarországon a XIX. században a szőlőültetvények kb. 60%-át tette ki a kadarka, ez a szám a XX. század hatvanas éveire már „csak” 47.000 ha volt (vessük össze azzal, hogy a teljes magyarországi szőlőültetvény jelenleg pesszimista becslések szerint nem éri el a 60.000 ha-t). A nagyüzemi termelésben inkább a kékfrankos és a cabernet kapott szerepet, a kadarka egyre jobban háttérbe szorult, ami talán előnyére is vált. Mára emiatt alig 700 hektáron találjuk.

Szerintem azonban minden lehetőség adott ahhoz, hogy teljes legyen a kadarka mostanában annyit hangoztatott reneszánsza. Bizonyosan inkább a vájttorkú borkedvelők fogják keresni, a hiperek polcain csak hírmondóba akad egy-két palack. Úgy tűnik, hogy a fajta szőlészetileg és borászatilag is kényes volta ellenére egyre többen karolják fel és foglalkoznak vele.

Ezen az estén alföldi, villányi, egri és szekszárdi kadarkákat teszteltünk, borvidékenként csoportba gyűjtve, vakon. Font Sándorné, Mészáros Pál és Dula Bence volt vendég a Borkápolnában, a kereskedés árait a leírás végén feltüntetem.

kadarkaquovadis470_2

Mészáros Pál Szekszárdi Fehér Kadarka 2008

Meglepetésbor, a listán nem szerepelt. Mészáros Pálon kívül kereskedelmi forgalomban csak Bősz Adrián fehér kadarkájával találkozni (arról a borról nagyon jó véleménnyel vagyok). Szép, szinte aranyba hajló reflexek a színben, némi meszesség az illatában. Egyszerű szerkezet, merész savak, de kissé lomha és pohos a vége. 80 pont.

Jekl Villányi Kadarka Siller 2007

Barnás-bordó, mintha idősödne. Illata elég lakkos, sok alkoholról árulkodik. Már túl van a csúcsán, ízben kis teafű, pici fűszer, rövidke. Többen még széndioxidot is kiáltottak. Akinek még akad, mihamarabb fogyassza el, mielőtt teljesen eltűnnek a savai. (1750 Ft) 75 pont.

Font Pincészet Kadarka Siller 2008

Szamóca illatú, áttetsző, szolidan fűszeres egyszerűség. Könnyen csúszik. (990 Ft) 72 pont.

Vass Bor Kadarka Siller 2006

Soltvadkert mellől származik ez a bor is, a pince neve számomra ismeretlenül csengett. Teljesen veresboros szín, talán Légli Pirosborához tudnám hasonlítani. A csipkebogyó és oxidációs jegyek már mutatják az öregedést, azonban ahogy nyílik, úgy mutatkozik meg benne egyre több fűszer. Szerintem nem tiszta kadarka, ezért nem is fajtajelleges, csak félve pontozok. (890 Ft) 77 pont.

Sümegi és Fiai Hajós-Bajai Kadarka 2007

Illatában kis hordózavar, hecsedli és lekvárosság, ízében édeskés, pemetefüves-gyógyfüves jegyeket mutat. Karcsú bor egyedi karakterrel. (2190 Ft) 79 pont.

Frittmann Soltvadkerti Kadarka 2007

Színében sok narancsos árnyalat, illatában alkohollal kísért cseresznye, ami ízben is visszaköszön egy jó fűszeres háttérrel. Igazi homoki arc? (1350 Ft) 76 pont.

Hagymási Egri Kadarka 2005

Mindenféle piros lekvárillatokra lehet asszociálni, no meg délceg savakkal támasztott borsos-fűszeres ízekre. Ennyi, nem több, nem kevesebb. (2350 Ft) 81 pont.

Gróf Buttler Egri Kadarka 2006

Ásványok, nagyszerű savak, rétegzett és mégis testes, aztán kecses, de izmos. Szikár, komoly és tüzes bor pici tanninnal. Vakon is azonnal felismerhető Bukolyiék keze munkája. Talán a 2005-ös jobban mutatta a fajta-terroir összhangot, de ez is egy kiváló bor. (5850 Ft) 86 pont.

Mezey-Mayer-Dula Egri „Tüzes” Kadarka 2006

Téglaszín, rőt és  áttetsző. Meleg tónusok, érett ribiszke az illatban. Fűszerei karakteresek, szépen adják magukat a tűz (illik rá az elnevezés) és magas alkohol ellenére (17-18% között volt a velem szemben ülő dr. Dula Bence elmondása szerint!). Mégis egyensúlyban találtatott. (3990 Ft) 85 pont.

Jekl Villányi Kadarka Selection 2006

Vaskos mediterrán jelleg sok tanninnal, az általam ideálisnak tartottnál jóval koncentráltabb bor, viszont megfelelő savai is vannak. Érett és mély gyümölcsösség, rumosdió (alkohol). Igazából inkább Villány, mint kadarka. (4890 Ft) 85 pont.

Malatinszky Kúria Le Sommelier Kadarka 2007

Silleres szín, zárkózott illat, ami lassan megnyílik, de sokat nem árul el. Magas alkohol, közepes test és közepes erejű gyümölcsök. Vidám és nem komolykodik, karcos-fickós nyári történet, fűszerei is vannak. Ez Villány ÉS kadarka. (2250 Ft) 84 pont.

Vylyan Villányi Kadarka 2007

Már illatában is a szilvás jegyek dominálnak. Meleg tónusok, kissé túlérett jegyek, magas savérzet (de nem túl sok sav), érezhetően jelen lévő tannin… valahogy nem áll össze érhető képpé. Azért erényei is akadnak szép számmal. Pár hete egy 2003-ast bontottam, az már pimpós meggyszörp volt, pedig az érlelhetőség is megérne egy misét. (2990 Ft) 81 pont.

Balla Géza Ménesi Kadarka 2000

A hivatalos soron kívül előrántott meglepetésbor ez is. Lekváros és még mindig nagyon-nagyon tanninos, szinte tintásan összehúzó. Túlzóan konkrét, hosszasan kell szellőztetni. Viszont nem öregszik vészesen, sőt, egyben van, kellemes édesfűszerei és közepesnél nagyobb teste nem teszik könnyen ihatóvá, de tetszetős.

Takler Szekszárdi Kadarka 2007

Egy amolyan „igazi” kadarka, ahogy azt Móricka elképzeli. Csipkebogyó és némi édesség, vidám édesfűszerek, glicerines-olajos, populáris anyag. Jó inni. (2990 Ft) 82 pont.

Vesztergombi Pince Szekszárdi Kadarka 2007

Hordózavar, zártság. Talán rossz formájában kaptuk el. Nem is feszegettem sokat. (3250 Ft)

Mészáros Pál Szekszárdi Kadarka 2007

Babérlevél, zöldfűszerek, cseresznye. Szinte rágható lecsengés. Semmi kiemelkedő extravagancia, de egy szép és érthető kép a kadarkáról. Egyenletesen jó teljesítmény, ez még talán nagyobb kereskedelmi hálózatban is elérhető. Emlékszem egy kóstolóra, ahol a 2005-ös egészen kiemelkedő volt (és lásd a Buttlert is… Vajon a nehéz év kedvezhetett egy ilyen rothadékony fajtának?) (1850 Ft) 83 pont.

Vida Péter Szekszárdi Kadarka 2006

Kis köptetős gyógyszeresség az illatban. Kesernye és szikárság. Karcsú bor, de nem győzött meg. (2650Ft) 79 pont.

Németh Gábor Szekszárdi Kadarka 2007

Meggyes-fűszeres vonalon mozog, vékony, de kellemes ivású. (1990 Ft) 81 pont.

Mészáros Pál  „Szt. Grál” Szekszárdi Kadarka Válogatás 2007

Szintén egy soron kívüli meglepetés. Nagyon koncentrált bor, de egyelőre nem kadarka. Fektetni kell. Egy-két év és nagyot fog szólni. Most kissé konyakos-édeskés, érdekes fűszerekkel, intenzív aromatikával. 85 pont.

A kóstoló végén elégedetten álltam fel az asztaltól: találkozunk többféle kadarka-eszménnyel is és a legtöbb bor hibátlan, fajtajelleges, egyedi volt. Bár elhangzott az est folyamán, hogy valaki egy franciát akart kadarkával itatni és az nem bírta, de szerintem ez nyugodtan lehet a mienk, nem kell senkire ráerőltetni. Magyarországon világhírű, búsongás nélkül. Ezúton kívánok több figyelmet a fajtának, több palackot a gyűjtők pincéjébe és töretlen lelkesedést a borászoktól, mert bizonyosan megéri.

Minden vélemény számít!