• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Rozé riposzt, magyar sikerek Cannes-ban

2008-05-08 ● Kántor Endre

Történt vala, hogy azt halljuk csicseregni a madaraktól, hogy így, meg úgy nem írunk jókat erről meg arról. Ahogy ez Magyarhonban lenni szokott persze név nélkül, úgy a biztos. Álljon itt hát a kételkedőknek némi magyar érmekkel tarkított bizonyíték, egy kis rozé riposzt, Poirot és a szabadkőművesek bölcsességével átitatva.

 

Egy szép tavaszi reggelen kapjuk az infót egy rádiós kollégától, hogy bizonyos körökben komoly indulatokat váltott ki egy írásunk, mely a Bormarketing Kht.-vel való együttműködésünk jegye alatt született a Pesti Est általunk vezetett, hetente jelentkező boros rovatában. Nos, ahogy errefelé peremvilág szélsőországában mennek a dolgok, név nélkül illettek minket kritikával a Tavaszi stresszoldás rozéval című írásunk miatt.

 

Ebben a következőket írjuk:

?Amellett persze, hogy rendkívül sok nagyon jó minőségű rozé van a piacon, melyeket nagy kedvvel fogyasztunk, egyet ? na jó, valóban kettőt ? ki tudunk emelni a sorból. Ezek az Ostoros egri rozéi, a Pinot-Merlot és a Kékfrankos ? Ostorosék a régi nagy vállaltból privatizálódtak, a Bükk lábánál, az egri történelmi borvidéken, a várostól 4 km-re vannak szőleik, a legjobb, vulkanikus eredetű területeken. A Pinot-Merlot kicsit fifikásabb, be is gyűjtött egy országos aranyat a hazai rozémezőnyből, de megállta a helyét külhonban is, nemrég hozott haza egy Gran Menzionét a veronai Vinitalyról. Közben itthon az Egri Borvidékért Alapítvány első Országos Rozé Kóstoló rendezvényének igen neves mezőnyében az ötödik helyen végzett. A másik rozéjuk a borvidékre jellemzőbb kékfrankosból készül, a fajta gyors feldolgozásával. Könnyen érthető, barátságos bor ez, nagyon intenzív illattal és zamattal, dől belőle a málna és a szamóca. Külön dicséretre méltó, hogy alacsony, nem bántó a sav és az alkohol (11,5 %), szóval lehet nyugodtan nyakalni 8 Celsius fokon. Adjuk ehhez hozzá, hogy rengeteg helyen kapható (Spar, Interspar, Kaisers, Penny Market, Metro, Tesco, Auchan, Cora, Match, Interfruct, Coop, stb.), mindössze 400 forint körüli áron, ami bőven a vetélytársak alatt van. Árérték arányban is kedvencünk, tessék csak belegondolni: egy karton annyi, mint egy palack máshol. Futás megvenni.?

 

Értjük mi, mi nem tetszik drága bortermelő kritikusaink egyikének-másikának, hát persze. Hogy nem szakboltban kell venni, meg nem 1500 forint fölött. Sajnos azonban nálunk nem az ár határozza meg a minőséget, az összképnek csupán egy fontos összetevője, mely a végén, a mérlegelésnél ugyanolyan fontos szerepet kap, mint a többi. Végül is, snoblesse oblige, hogy tiltakozzanak az ilysemi ellen, de, ahogy Poirot mondta, a tények makacs dolgok.

 

 

Apropó, Ostoros, apropó, rozé. Április végén (27-29) tartották Cannes-ban a szokásos nagy rozéversenyt, az idén 5. alkalommal megrendezett Mondial du Rosé versenyt. Összesen 20 magyar bort neveztek be, ami a teljes 787 nevezett tételből (24 országból) elenyésző, ami azonban fontosabb, hogy a magyar tételek 7 érmet ? 2 aranyat és 5 ezüstöt ? hoztak haza.

 

Arany érmesek:

 

Thummerer – Egri Kékfrankos-Merlot Rosé 2007
Dúzsi Tamás – Szekszárdi Pinot noir rosé selection 2007

Ezüst érmesek:

Dúzsi Tamás – Szekszárdi Merlot Rosé selection 2007
Dúzsi Tamás – Szekszárdi Kék Medoc Rosé 2007
Ostoros – Egri Merlot-Pinot Noir Rosé 2007
Gál Szőlőbirtok és Pincészet – Szigetszentmártoni Kékfrankos Rosé 2007
Frittmann – Kékfrankos Rosé 2007

 

(Külön gratula a szekszárdi borszakinak, Dúzsi mesternek.)

 

Nos, szerény, de makacs véleményünk szerint igen fontos, hogy egy ilyen nemzetközi megmérettetésen igen jól szereplő tétel kiemelkedően jó ár-érték aránnyal kapható legyen nagyon frekventált helyeken, és lehet fanyalogni, de a magyar bor ügyét a piramis közepe is előbbre viszi, főleg, ha az a közép erős, jó minőségű kövekből van kirakva. Arra lehet zárókövet építeni, ahogy jól tudták azt a szabadkőművesek is, mert az nem omlik össze. Mi továbbra is rengeteg (és rengeteg féle) rozét nyakalunk majd, főként, ha 20 fok fölé megy a hőmérő szála, és egyelőre marad kedvencünk az Ostoros.

Címkék: arany, Cannes, Duzsi, érem, ezüst, Frittmann, Gál, magyar, Mondial de Rosé, Ostoros, Rosé, Rozé, Thummerer

← Multicégnél a fiatalság széruma Jobb lesz a zenétől a bor íze →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink
Loading
00:00 / 36:22
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!