Stellenbosch hatos

Egy egészen különleges, Dél-Afrika borbemutatóval kezdte az In Vino Veritas borkereskedés az őszi szezont. Mindig külön öröm számomra, ha külföldi borokat kóstolhatok, és mivel Dél-Afrika nem túl gyakran szerepel a borboltok polcain, sem az éttermek kínálatában – pár kivételtől eltekintve, ami jobbára egy pincészetet takar mindenhol – jó volt kicsit felfedezni ezeket.

Mindig nagy félelmem, hogy az éghajlat miatt általánosságban, savszegények ezek a borok, de most egyre-másra cáfoltak rá erre a kóstolt tételek. A Dél-Afrikát képviselő pincészetek a Stellenbosch és Tulbagh régióból kerültek ki: Ken Forrester, Stellenrust, Saronsberg (ez a tulbagh-i) és Simonsig. Stellenbosch régió a tengerparttól kicsit távolabb található, ahol még óceáni a klíma, ami segít az optimális savtartalom megőrzésében és megvédi az ültetvényeket a rothadástól és a lisztharmat kialakulásától a csapadékosabb területeken.

Az alábbi hat volt a kedvencem a bemutatón, kiemelkedőek mind, de persze érdemes kísérletezni a további palackokkal is, ha már adott rá a lehetőség.

Ken Forrester, The FMC 2012 Chenin Blanc, idős ültetvényről készült, botritiszes szemek felhasználásával is. 400 literes új francia hordóban erjedt és érlelődött, seprőn tartva, 12 hónapig. Méz, narancs, narancshéj, barackos jegyek, vajasság, vanília, édesfűszerek. Komplex, jó egyensúlyban tartja a sav, hosszú lecsengés, nagyon szép bor. (92 pont)

Ken Forrester, Renegade 2010 54% Shiraz, 29% Mourvedre, 17% Grenache házasítása. 18 hónapig érlelték másod –és harmadtöltésű francia hordóban. Bogyós gyümölcsök, meggy, rum, édesfűszer, vanília, égetett cukor, gyanta. Behízelgő, kellemes édességgel, és gyümölcsös könnyedséggel. A jó savszerkezet egyensúlyban tartja, igazán jó ivású tétel, kellő tartalommal. (90 pont)

Ken Forrester, The Gypsy 2010 64% Grenache, 30% Syrah, 6% Mourvedre. 12 hónapot külön-külön, majd újabb 12 hónapot házasítva volt új francia hordóban. Halvány füst, égetett cukor kesernyéje, feketebogyós gyümölcsök, élénk fűszeresség, vanília, fás jegyek. Komplex, komoly, testes bor, jó egyensúllyal, de nem nehézkes. Érződik az alkohol, de elegáns marad, még bőven érhet is. (92 pont)

Stellenrust, JJ Handmade Picalot 2010 Pinotage, Cabernet Sauvignon, Merlot házasítása, a nevét is ezekről a fajtákról kapta. Kézműves tétel, a gépeket mellőzve, korabeli eszközökkel készítették. 18 hónapig mindegyik fajta külön érlelve francia hordóban, házasítás után még 6 hónapig együtt. Hecsedli, pirosbogyós gyümölcsök, kis füst és animalitás, dohánylevél, cseresznye, fűszeresség, kis gyógyszeres kesernye, fás jegyek. Nagyon érdekes aromákkal, elég sok de sima tanninnal, hosszú lecsengéssel. (89-90 pont)

Saronsberg, Full Circle 2011 80% Shiraz, 13% Grenache, 5% Mourvedre, 2% Viognier házasítása. Égetett cukor, feketebogyós gyümölcsök, áfonya, kékvirág, vanília, élénk fűszeresség, vajasság. Testes, egyszerre komoly mégis könnyed karakter a jó savszerkezetnek köszönhetően. Az alkohol 14,5%, érződik, de nem ugrik ki, hosszú lecsengés. (91 pont)

Saronsberg, Viognier 2012 Első -, másod – és harmadtöltésű francia nagyhordóban érlelték 14 hónapig, almasavbontás nélkül. Virágos, könnyed karakterű, grapefruit, körte, barack, kis trópusi jegyek, méz, finom fűszeresség, mandula. Kellemes, jó ivású tétel, közepes savval és közepesen hosszú lecsengéssel. (89-90 pont)

Minden vélemény számít!