Szekszárd zamata simán

Nem sokszor lel az ember olyan borokra, melyek simán, erőlködés nélkül közvetítik egy borvidék zamatát. A szekszárdi Márkvárt pince borai ilyenek. Árérték arányban nézve pedig egyenesen őrület, hogy nem találkozom velük többet: ezen változtatni fogok.

Márkvárt János (ifjabbik, nekem Jani) családja régóta foglalkozik borokkal: a családi pincészetet a hagyományos szőlőtermesztésre és borkészítésre építették, a tudás apáról-fiúra szállt. A pince modernkori alapításának éve 1996 volt, ami az első vonalba tenné a pincészetet, kb. ekkor indultak meg a környéken, akik azóta naggyá lettek.

Márkvárték a megfontolt, lassú haladást választották, nem ugrottak fejest a barrik-őrületbe, sőt: fahordót ma is csínján használnak. Az első hordókat 2007-ben szerezték be, akkor is 10 hektósokat, a kisfahordó szóba sem jöhetett. A hetes évjárat egyes borai kerültek ezekbe, de palackozásnál már az acéltartályosokkal lettek házasítva, csak fahordós bor azóta sincs. A 2009-esek egy része került megint hordóba, ekkorra már másodtöltésűként.

Márkvárt Janiék a területet sem bővítették ész nélkül: jelenleg 10 hektáron gazdálkodnak, az ültetvények azonban pompás területeken, a Szekszárd történelmi borvidék legkiválóbb dűlőiben vannak:  Baranya-völgy, Faluhely, Cinka, Bödő, Bakta, Őcsényi-hegy. Szőlőt nem vásárolnak fel, saját termésből gazdálkodnak.

Boraik nemrég kaptak új címkét, az egységes arculat nagyon jót tett a megjelenésnek. Ráadásul, a címke hűen hozza azt, amit a pince képvisel: a tradíció és a modern, a letisztultság és a vibrálás, bujaság szimbiózisa.

Márkvárt Olaszrizling 2011

A Baranya-völgy dűlőben 50 éves ültetvényről termett szőlőből származik, olyan ültetvényről, ahonnan oltóvesszőt szoktak vinni. Október eleji és egy november eleji szüret házasítása. Piszok jó olaszrizling: tanítani való fajtajelleges illat, mandulás-marcipános-kammillás cucc, egyesek szerint ez a rezeda, de én még olyat nem kóstoltam. Lényeg, hogy virágos, fehérhúsú, érett gyümölcsös, de frissességet is mutat. A savak nagyon jók, a test közepes, citrusok, alma és édesség-kesernyésség a szájban. Csavarzárral kerül forgalomba, 1000 forintért, ami orbitális vétellé teszi. 4,5 csillag gond nélkül.

Márkvárt Kadarka 2011

Nagy részben bakművelésű öreg tőkékről szüretelt kadarkából készült, teljes beérést követően szüreteltek. Első gondolatom: Na, ezt tudja Szekszárd! Hogy a gyümölcsök érvényesüljenek. A napsütötte teraszok és a lösz, mely néhol agyagos, néhol meszes, de sosem túlzón azt eredményezi, hogy olyan kadarka szülessen, amilyennek a tőke azt tervezte. Illatra pirosbogyós gyümölcsök, főleg cseresznye és cseresznye dzsem, egy kis eper, édesfűszerek. A sav pont elég, az alkohol nem sok, közepes test és finis, leheletnyi bársonyos tannin, nagyon jó ivású bor. 1200 Ft, amivel 4 csillagot hoz.

Márkvárt Kékfrankos 2009

Október végén szüretelt, jól beérett szőlőből készült. A harmada másodtöltésű 10 hektós horódban érett másfél évig, a többi acéltartályban volt. Buja és meleg kékfrankos fajtajelleges illat, meggy és némi szilva, fahéj és süti, kis virágosság is fellelhető. Könnyed test vörösborhoz mérten. Szájban lecsiszolt tannin, szelíd sav és alkohol jellemzi. Valódi jó ivású szekszárdi bor, a finis lehetne hosszabb, de nem zavaró. Ellenben simán lecsúszik egy palackkal egy jó beszélgetés mellett. Kedves bor, 1800 Ft-ért 3,5 csillag.

Márkvárt Kadarka 2009

Már a 2011-es is nagyon tetszett, de ez igazán ütős. Buja, intenzív gyümölcskosárral nyit, olyan illata van, hogy alig lehet szétválasztani benne az egyes gyümölcsöket: van itt érett, ropogós cseresznye, mézédes meggy, ribizli, szamóca, némi szilva. Utóbbiból a fahéjjal együtt szilvalekváros jegyek lesznek, főként szájban. A fűszeresség tehát inkább az édes vonulatban jelentkezik. Szájban robbant: nem nagy test, nem is nagyon hosszú a bor, de így kerek. Nem véletlenül nyert ez a kadarka versenyt. Egyértelműen érződik rajta, hogy 60%-ban 70 éves bakművelésű (40%-ban 10 éves kordonos) szőlőkből készült, hordót sosem látott, a gyümölcsösség megőrzésére pedig már fél éves korában palackba került. Így érett ilyen szépre. 2200 Ft, de minden fillérje megéri, és 4,5 csillagot kap.

Szerintem a fentiekből kiderült, akinek nem, annak leírom: tessék feltenni Márkvártékat a szekszárdi térképre, keresni a boraikat. Tudnak.

Hozzászólások

Minden vélemény számít!