Somló őszintén

Új arcok, új borok. Ez volt a címe annak a kóstolónak, amit a Somlói Borok Boltja és mögötte felsorakozva maguk a somlói termelők szerveztek a Gellért Szállóba. Pozitív a “tolongás” Somlón, kapnak teret a kicsit is. Ahogy megszoktuk, vannak kiemelkedő borok, de akad még tanulnivaló is.

Somlo1

A szervezés igen profi volt; Balogh Zoltán – aki most nem a Somlói Apátsági Pincészetet képviselte, hanem egészében a somlói borászokat – valamint Cartwright Éva a Somlói Borok Boltjának megálmodója igazán kitettek magukért.

A Somlói Borok Boltja minden olyan helyi bort árul, ami palackba került. Nincs sem minőségi szűrés, sem válogatás a termelők között. Hogy ez jó vagy sem, azt döntse el mindenki, végső soron úgyis a fogyasztó dönt, hogy megveszi-e még egyszer azt a bort vagy sem. Mára már 35 termelő bora található a polcokon, köztük olyan is, ami sehol máshol nem kapható. Ide a kisebb termelők is be tudnak kerülni, olyanok, akiknek nincs kapacitásuk marketingre költeni, nem jutnak el fesztiválokra, vagy hiperekbe termékeikkel.

A rendezvény azért kapta az “Új arcok, Új borok” címet, mert mind a 25 termelő – akik most csak egyetlen bort küldhettek -, vagy teljesen új a polcon, vagy a lepalackozott legújabb tételeik ezek. Öt olyan pincészet is küldött bort, akik 2013-ban mutatkoztak be először a piacon, köztük volt, aki csak azért palackozott, hogy a Somlói Borok Boltjának polcaira kerüljön. A többiek borai pedig nemrég, vagy még egyáltalán nem kerültek ki, de ebben az évben már megvásárolhatóak lesznek.

Somlo2

Mivel elsősorban építő kritikát kértek tőlünk, hogy ezzel is segítsük a termelőket, akik minden jel szerint készek a fejlődésre, megpróbáltam eszerint megírni a borok jellemzését, kóstolási sorrendben.

Bogdán Birtok, Primavera 2013 Tartályos Rizlingszilváni. Muskotályos, szőlős illat, kis zöldesség, citrus, méz, szép ásványos jelleg. Szép szerkezet, nem lóg kis semmi, könnyű, üde, szép bor. (12% alkohol, 6,2 g/l sav)

Várkapitány Pincészet, Rosé 2013 Cabernet Sauvignon a szőlőfajta, érezni is a jellegzetes fűszerpaprikás, fűszeres illatot, mellette pirosbogyós gyümölcsök, kis füst, némi sósság, a lecsengésben izgalmas rebarbarás savanykásság. (12,6% alkohol, 6,1 g/l sav)

Csetvei Pince, Kő-Papír-Olló Olaszrizling 2013 Szénsavasság a pohárban, barack, alma, mandula, fehérvirág, kis méz, kis kenyérhéj, sós-ásványosság. Jó az egyensúly, klasszik tartályos Olaszrizling. Szép. (12,5% alkohol, 6,4 g/l sav)

Barcza Bálint Pincéje, Furmint 2013 Almás, ásványos, édes hordófűszerek, eléggé kiugró citrusos, lime-os jegyek, kis füst és kesernye. Az élénk savak és a hordó még nem simult össze, de szép a szerkezete, hagyjuk kicsit pihenni még. (12,8% alkohol, 7,7 g/l sav)

Marton Pincészet, Királyfurmint 2013 Kifejezetten édes illat, diós, birsalmás, édesfűszeres, barack kompót, reszelt alma, méz, füst, ásvány. Szamorodnis stílus, oxidáltság van benne, az alkohol melegít, a sav közepes. (13,5% alkohol, 6 g/l sav)

Vándor Pince, Vándor Cuvée 2013 Hordófűszer, alma, ásványosság, ízben citrus frissíti, kap egy határozott vaníliás édességet a hordótól. Lendületesebb savat még elbírnék benne, az alkohol jó, nincs benne különösebb hiba, de nem is túl izgalmas tétel. (12,5% alkohol, 6,1 g/l sav)

St. Margit Pince, Juhfark 2013 Illót lehet benne érezni, almás, barackos, kis édesfűszer. Rövid lecsengés, édes, nincs teste. (11,8% alkohol, 8 g/l sav, 27,7 g/l cukor)

Borbély Pincészet, Juhfark 2012 Szinte mindent elnyomó gyöngyvirág illat, vegetalitás, kis dohosság, ázott széna. Kevés sav, rövid, sajnos nem találtam benne pozitívumot. (12% alkohol, 57 g/l sav)

Kreinbacher Birtok, Juhfark Selection 2012 Méz, pörkölt aromák, dió, kis vanília, ásványosság, orgona, alma, kis parfümösség. Évjárathatás a kevés sav, a hordóhasználat tetszik, nem zavaró a maradékcukor jelenléte sem. Lehetne komplexebb. (13% alkohol, 5,9 g/l sav, 2,2 g/l cukor)

Csordás-Fodor Borház, Olaszrizling Selection 2012 A hordós jegyek uralják, sok fa, füst, intenzív vanília. Elnyomja a gyümölcsösséget, még egy kis édesfűszer, vajasság van benne. Lapos a savhiány miatt, az alkohol ehhez képest melegít, rossz az egyensúly. (13,5% alkohol, 4,6 g/l sav)

Kolonics Családi Pincészet, Szt. Margit Olaszrizling 2012 Édesfűszer, sós-ásványosság, kis méz, körte, alma, gyógynövényesség, füst. Érződik a hordó, de nem bántóak benne a fás jegyek. Egyensúlyos, meglepően élénk savval, komoly testtel. (13,5% alkohol, 7,4 g/l sav)

Somló Kincse Kézműves Kispince, Furmint 2012 Illós aromával nyit, vegetalitás, alma, ringló, kis fanyarság, méz, élesztősség. Nincs komplexitás benne, lapos és sajnos nem tiszta. (12,5% alkohol, 5,9 g/l sav)

Somlo3

Hollóvár Pincészet, Furmint 2012 Vajas, édesfűszeres, mézeskalács, reszelt alma, sok vanília, édes tónusú. Annyira kevés benne a sav, és nincs test, hogy még a 13%-os alkohol is sok hozzá. Oxidáltságot mutat, nehézkes. (13% alkohol, 4,5 g/l sav, 2 g/l cukor)

Tóth Pince, Kőfejtő Cuvée 2012 Hárslevelű, Olaszrizling, Juhfark és Furmint házasítása. Almás, vajas, édesfűszeres, kis méz, selyemcukor, ásványosság, szegfűszeg, kis fa. Egészen jó az egyensúlya, közepes test, közepes lecsengés, szép ásványosság, a maradékcukor sem árt neki. Korrekt bor. (12,5% alkohol, 6,4 g/l sav, 1,5 g/l cukor)

Somlói Apátsági Pince, Hárslevelű 2012 Birsalmasajt, barack, pörkölt aromák, vanília, calvadosos jegyek, propolisz, sósság, ásvány, kis kesernye. Szerkezetében jól tükrözi a 2012-es évet, és nagyon jellemző a pincészetre. Jelentős maradékcukorral, közepes savval, érezhető alkohollal. (14% alkohol, 6 g/l sav, 6 g/l cukor)

Royal Somló, Juhfark 2011 Intenzív technokolos illósság, rossz a palack, nem értékelem.

Spiegelberg Kézműves Pince, Juhfark 2011 Édes, édesfűszeres, mézes, jelentős fával, alma, kis birs, ásványosság, só. Jó az alkohol, a sav kevés. (12,4% alkohol, 5,1 g/l sav, 1,4 g/l cukor)

Polgár-Mátyásfalvi Pince, Olaszrizling 2011 Parfümös, édes, kis virágosság, vaníliás sütemény. Nincs lecsengése, hiányzik belőle a lendület és a test. (12,5% alkohol, 5,8 g/l sav, 5,1 g/l cukor)

Barnabás Kézműves Pince, Hárslevelű 2011 Aszalt gyümölcsök, parfümösség, gyógynövény, ásvány, füst, ízben fémesség. Sok hozzá az alkohol, kár érte, mert egyébként rendben van. (13,7% alkohol, 6,1 g/l sav, 0,9 g/l cukor)

Fekete Béla, Hárslevelű 2011 Méz, gyógynövény, meszes ásványosság, füst, érett grapefruit. Sok az alkohol a savhoz és a testhez képest, a fás jegyek is előtérben vannak. (14,5% alkohol, 6,1 g/l sav, 1,4 g/l cukor)

Tornai Pincészet, Top Selection Apátsági Furmint 2011 Méz, fűszerek, alma, szép ásványosság, égetett cukor, kis füst, a végén kesernye. Technológiailag rendben van, az alkohol kicsit melegít, a maradékcukor jól áll neki. (13,5% alkohol, 6 g/l sav, 1,3 g/l cukor)

Szabó Pincészet, Juhfark 2009 Sajnos nem tiszta, dugós dohosság van benne. Kis szellőztetés után intenzív hordós jegyek, égett cukor és füst, keserűség, méz, gyógynövény, sós-ásványosság. Koncentrált, jó a szerkezete. Sok a fa, ügyelni kéne a tisztaságra. (12,5% alkohol, 6,3 g/l sav, 0,2 g/l cukor)

Szabó Attila Pincéje, Juhfark 2009 Illatban édes, ízben citrusos, vegetális, kis pörkölt aromákkal. Eléggé neutrális, az alkohol jó, a sav hiányzik, vékony test. (12,5% alkohol, 5 g/l sav, 1 g/l cukor)

Pápa Családi Pince, Késői szüretelésű Juhfark 2009 Sárgabarack, lekvárosság, méz, édesfűszer, teafű, kamilla, füst. Nagyon érződik benne a fa, kesernyés lesz tőle, sok az alkohol. Egyensúlyi hibák. (15,5% alkohol, 7 g/l sav, 3,9 g/l cukor)

Dénes Hegybirtok, Olaszrizling 2008 Vaníliás, édesfűszeres, vajasság, széna, sósság, gyógynövény. A sav kevés, fáradt a tétel, ahhoz kevésnek bizonyult a sav, hogy ennyi ideig bírja. (12,5% alkohol, 5,6 g/l sav, 1,8 g/l cukor)

Somlo4

Nagyon vegyes visszajelzések születtek már a kóstolás közben is, bár az egyértelmű volt, hogy a legtöbben hasznosnak és megismétlendőnek tartják ezt a kezdeményezést, köztük én is. Sajnos nem mehetünk el szó nélkül a technológiai, tisztasági hibák mellett. Nem kell, hogy mindenki szőlész-borász végzettséggel vágjon neki a borkészítésnek, lehet ezt szerelemből is csinálni, de fejlődni muszáj, ha egyszer kiléptek a piacra. Meg kell tanulni a pince és a hordók tisztaságának a fontosságát, az évjárathatások kiküszöbölésének, de legalábbis mérséklésének a módjait. Emellett pedig a marketing és a turizmus fejlesztése is elengedhetetlen egy olyan borvidék számára, amely sikeressé akar válni.

Önmagában már az nagyon becsülendő, hogy a helyi versenyek kevésbé éles kritikai és szakmai megmérettetései után elénk rakták a tételeiket, és kikérték arról a szakma véleményét. Remélem, hogy eléri a rendezvény a célját, és ennek a közös párbeszédnek az eredményeként folytatódik a somlói megújulás.

Hozzászólások

 1. BZoltan mondta

  Köszönjük a beszámolót. Igazán alapos és precíz mindegyik leírás.

  A Somlói Borok Boltjáról még annyit, hogy bár valóban nincsen előszűrés a polcra kerüléshez, viszont lényegében a teljes kínálat kóstolható, helyben. Vagyis nem zsákbamacskát árul az Éva. A kedves vevő kér egy pohárral a borból és ha tetszik akkor eldönti, hogy vásárol-e belőle avagy sem. Ezt én nagyon sportszerű formátumnak tartom.

  A másik apróság, hogy a rendezvényre minden termelő 3 palack bort küldött. Ha palackhiba vagy dugósság lehetősége merült fel, akkor azonnal bontottuk a tartalék palackot. Egyetlen dugós bort fogtunk ki, minden más esetben a két kontrol palack tartalma megegyezett az első palackéval.

  Számunkra nagyon tanulságos volt a buli. A meghívott résztvevők nagyon szigorúak voltak a borokkal. Pont ahogy kértük őket.

 2. rszabi mondta

  A Royal Somló nem rossz palack volt, hanem rossz bor. Megnéztünk több palackot, mind ugyanolyan volt. 1 pontos bor. Ennyi. Nem szoktam ilyen végletesen fogalmazni, de ebben most egészen biztos vagyok.

 3. BZoltan mondta

  @rszabi: Igen, azzal a borral komoly problémák voltak. Mi még aznap este szóltunk a Royal Somló gazdáinak. A következtetést levonni az ő dolguk. Én úgy éreztem, hogy az a bor egy fordulópont volt. Én még mem láttam ültetett kóstolón felhördülni közönséget. Nagyon kényelmetlen volt a helyzet. De jónak tartom, hogy bizonyos problémák a felszinre kerültek.

  Amúgy tegnap előtt az Inforádióban már le is jött az interjú. Szóval egy kis kontextus: http://inforadio.hu/sound2.phtml?a=%2Faudio%2F0004a%2F0004a304a.mp3

Minden vélemény számít!