Egy gyógyszerészeti cég olyan hatóanyagokat tesztel, amellyel akár 150 évre meghosszabbítható lenne a várható élettartam ? áll a Science folyóiratban közétett tanulmányban. Mi köze ennek a borhoz? Természetesen a rezveratrol.
A tanulmányról és a hatóanyagokról a Science magazinban számoltak be a kutatók, írta a Business Insider magazin.
A szőlőben és héjában (is, több más gyümölcshöz hasonlóan), ill. borban is fellelhető rezveratrolt és annak szintetikusan előállított verzióját már sokan használják gyógykészítményekben. A Harvard Egyetem kutatói most a SIRT1 fehérjére kifejtett hatását vizsgálták. A GlaxoSmithKline pedig 3 olyan készítményt is tesztel, melyek ezen a hatásmechanizmuson alapozva növelhetik a természetes élettartamot. A klinikai vizsgálatok már előrehaladott állapotban vannak, cukorbeteg és heveny pikkelysömörben (psoriasis) szenvedő alanyokon tesztelik a készítményeket.
A SIRT1 protein befolyásolja azt, hogy mennyire működnek hatékonyan sejtjeink, mondta a lapnak David Sinclair, a Harvard genetikai intézetének professzora. Hozzátette: egyáltalán nem biztos, hogy a sejtek öregedése visszafordíthatatlan folyamat.
Korábbi kutatások eredményei azt mutatják, hogy a SIRT1 aktivitását növelő, rezveratrol-alapú készítményt kapott állatok (egerek, gyümölcslegyek, méhek, stb.) élettartama jelentősen megnőtt.