• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Borigo jubileum

2014-07-01 ● Kodela Mia

10 éves fennállását ünnepelte nemrég a Borigo magazin. A Bálna Budapestben megtartott jubileumi kóstolóra ennek a tíz évnek a negyven legjobb pincészetét hívták meg, hogy egy sétáló kóstoló keretében bemutassák a boraikat.

Aki szeretett volna jobban elmélyülni a lap tesztjein legmagasabb pontszámokat elért borok között, az részt vehetett egy mesterkurzuson is, stílusosan a tíz legjobb tételt kóstolva, Bányai Gábor Botond főszerkesztő tolmácsolásában. Ezek: Demeter Zoltán Veres 2012 (93 pont), Szeremley Birtok Rajnai Rizling 1998 (92 pont), Schieber Pincészet Szekszárdi Kadarka 2011 (91 pont), St. Andrea Merengő Bikavér 2009 (91 pont), Takler Pince Bartina 2007 (93 pont), Gere Attila Kopár 2007 (92 pont), Bock Pince Magnifico 2006 (94 pont), Royal Tokaji 6 puttonyos Aszú Nyulászó (97 pont), Tokaj Oremus 6 puttonyos Aszú 1999 (95 pont), Szepsy István 6 puttonyos Aszú 2006 (100 pont).

Borigo jubileum

Díjazták a legjobb pincészeteket, volt tombola és születésnapi torta is a Zila cukrászda jóvoltából, úgyhogy minden adott volt egy igazi születésnapi ünnepléshez. A helyszínt is remekül választották meg, akinek már unalmasnak tűnnek az elegáns hotelek rendezvénytermei, az itt gyönyörködhette ki magát a bravúros építészeti megoldásokban. Jól esett ebben a kánikulában a hűvös teremben sétálgatni és mikor lement a nap, akkor felnyitották a spalettákat, a budai oldal és a Duna kilátását tárva elénk.

Mivel amúgy is minden a 10 évről és a tízes számról szólt, ezért most az estén az általam kóstolt, nem feltétlenül az este legjobb ? mert ahhoz végig kellett volna kóstolnom mindent, és ez a borok számát tekintve túl nagy kihívás lett volna ?, de a számomra tíz legérdekesebb bor leírását adom közre.

Chateau Pajzos-Megyer, Hárslevelű 2012 Noha két Furmintot is hoztak, most ez a hárslevelű lett a kedvencem. Almás, mézes, édesfűszeres, meszes-ásványossággal, kamilla, zöldtea, citrus és gyógynövények. Behízelgő, de szerencsére nem túlzó édességgel, szép savszerkezet támasztja alá, az alkohol 13%, tökéletesen passzol hozzá.

Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet, Szent Tamás Furmint 2011 Nyilván nem maradhat ki nálam egy tízes listánál a furmint, pláne ha ilyen szép. Birs, édesfűszerek, kis vanília, selyemcukor, só, grapefruit, szép ásványosság. Élénk sav, az alkohol 13,5%, kicsit melegít, de nem lóg ki. Egyszerre szikár és légies, nagyon szép tétel.

Benedek Pince, Öreg Tőkék Hárslevelű 2012 Volt néhány alkalom, amikor Benedek Peti boraiban túlzónak éreztem az alkoholt, de azért nyilván tettem most is egy próbát, és nem hiába. Alma, aszalt alma, méz, gyógynövény, feketetea, citrus, ásványosság, kis várakozás után egy érdekes kávés aroma jön belőle. 45 éves tőkékről szüretelt szőlő, ami 6 hónapig volt hordóban, és finomseprőn hagyva. Még egy kicsit lendületesebb savat szerintem elbírt volna, de az évjárat az évjárat, az alkohol 13,5%, melegít, de bírja.

Konyári Pincészet, Páva 2009 60% cabernet sauvignon, 25% cabernet franc, 10% petit verdot és 5% merlot házasítása, az első vörösbor az este, amiben animalitást érzek. Van itt még feketeribizli, égetett cukor, fűszeresség, konyakos meggy, szantál, egy kis ásványosság is. Az alkohol 15%, ami fűt rendesen, de hát ez egy ilyen bor. A sav szépen tartja, komplex, érett bor.

Laposa, 4Hegy Olaszrizling 2013 Már a 2012-es évjáratot is szerettem, – és ez nagy szó nálam, ha olaszrizlingről van szó – ez pedig teljesen más típus. Elsőre tutti-frutti és citromos rágó, aztán megjelennek a hagyományosabb aromák, őszibarack, mandula, fehérvirág, méz, ásványosság, és a tipikus grapefruitos kesernye. Szép sav, jó alkohol (12,%), jóval behízelgőbb, mint az előző, nagyon kíváncsi vagyok, hogy hogyan fog fejlődni.

Kolonics Pincészet, Olaszrizling 2012 A különlegessége ennek a tételnek, hogy akáchordóban érlelték. Pont emiatt érdekelt, jó hogy vannak, akik kísérleteznek ilyen hordókkal is. Visszafogott, enyhén pörkölt aromák, fehérvirág, alma, mandula, körte, gyógynövény, kis aszalt jelleg, fémes-ásványos lecsengés. Neutrálisabb, mint az előtte kóstolt juhfark, de ez is nagyon somlói.

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet, Napbor 2012 Nagyon régen ittam már Napbort, ami a pincészet Egri Csillaga, ennél fogva nyolc szőlőfajtát házasítottak össze. Chardonnay, hárslevelű, olaszrizling, cserszegi fűszeres, pinot blanc, rajnai rizling, sauvignon blanc és leányka. 60% tartály, 40%-a hordós érlelést is kapott. Körte, fehérhúsú gyümölcsök, selyemcukor, édesfűszerek, szép ásványosság. Komolyabb test, de megőrizte a szép gyümölcsösséget, kicsivel több savat elbírna, az alkohol 13%, pont jó hozzá.

Szent Donát Pince, Kishegy Olaszrizling 2012 Nem mondom, hogy soha nem kóstoltam a boraikat, de jócskán van lemaradásom a Szent Donát borokból, amit most pótolhattam is, hiszen négy olaszrizlinget és egy furmint-olaszrizling házasítást is hoztak. Nekem a legjobban ez a Kishegy tetszett, kicsit édesebb karakterű, de szép szerkezetű, egyensúlyos tétel. Alma, barack, vanília, ásványosság, kis széna, jázmin, a végén a lecsengésben kesernye. 13,5% alkohol, élénk savak, szép aromák jellemzik.

Lenkey Géza, Tokaji 6 puttonyos Aszú, 1999 Noha Gézának szinte minden borát a ?hű? kategóriába sorolhatnám, most az aszút választottam leírásra, mert arról talán kevesebbet lehet hallani és kevesebbszer is lehet kóstolni. Birs, aszalt gyümölcsök, mazsola, füge, feketetea, dohány, pörkölt aromák, édesfűszer, vanília, ásványosság, ánizs, kis só. Gyönyörű a savszerkezet, szépek az aromák, komplex és koncentrált.

Patricius Furmint 2007 Szinte a legvégén bukkantam rá erre a tételre, lehet, hogy ha egy kedves barátom nem hívja fel rá a figyelmemet akkor kihagytam volna, és azt bizony nagyon bánnám. Már csak ezért is, mert nincs forgalomban, az utolsó palackok közül hoztak el nekünk. Érett alma és citrus, mézesség, édesfűszerek, kis birskörte, épp csak egy leheletnyi petrolosság, nagyon ásványos, gyógynövényes karakter. Az alkohol ugyan 14%, de csak egy kicsit melegít, 5 g/l maradékcukor van benne, élén és határozott savak. Érett, szépen összesimult bor, nem feltétlenül tartanám még sokáig, ha valaki most veszi elő a pincéjéből, akkor jól jár vele.

Borigo jubileum

Az a tény, hogy tulajdonképpen csak két, nyomtatásban is megjelenő bormagazin maradt ma Magyarországon, már önmagában is beszédes, még inkább ünneplésért kiállt a Borigónak. 10 éven keresztül hozni ugyanazt a színvonalat szintén megünneplendő. A Borigo júniusi számában ennek a 10 évnek a krónikája is megtalálható, táblázatba szedve a legjobb borok, főszerkesztői előszó és főhajtás a kollégák előtt. A kicsit átalakult számból persze a szokásos rovatok sem maradtak el. A következőben már minden a régi kerékvágás szerint megy tovább, reméljük még sokszor 10 évig.

Címkék: Benedek, Borigo, Chateau Pajzos-Megyer, Jubileum, Kolonics, konyári, Laposa, lenkey, Patricius, St. Andrea, Szent Donát, szent tamás

← Bizonyít a hárslevelű Kristályosodás →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!