• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Képzeld el a bordót!

2014-12-04 ● Kodela Mia

A november a bordeaux-i fajtákról szólt idén, számos helyen lehet találkozni velük. Borboltokban kedvezménnyel vásárolhattunk és erre a tematikára felhúzott kóstolókon ismerkedhettünk a bordóikkal.

A Bordói Blend eseménysorozatról nemrég készítettünk interjút a szervezőkkel, itt lehet meghallgatni.

Hogy mi is tulajdonképpen a bordó blend és melyek a bordói fajták? A franciaországi bordeaux-i régió szabályozása 14 féle szőlőfajtát engedélyez, de a gyakorlatban öt kékszőlőt (cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, malbec és petit verdot) és három fehérszőlőt használnak. Bordeaux elsősorban vöröseiről híres, ezeket fajtaborként is, de leggyakrabban inkább házasításokban használják. Ezzel jól ellensúlyozzák az évjáratból adódó hatásokat.

A Képzeld el! borbár, (Wesselényi – Nagy Diófa sarok, leírom pontosan, mert én bizony elmentem mellette) a három fő bordói fajtából tartott kóstolót. A hely nemrég nyitott, jellemzően kisebb pincészetek borait tartja a két tulajdonos, Farkas Viktor és Albert Tamás. Emellett nagyon szép olasz kínálat van. Hatalmas belmagasság, kétszintes belső tér, letisztult és elegáns, igazán elbűvölővé pedig a részletek teszik: olasz csempék, borokat rejtő csipkemintázatú ajtók, falakat díszítő kalligrafikus ábrák.

Miután kigyönyörködtük magunkat a belső térben, jöjjenek a kínálatból kóstolt borok:

Sabar, Cabernet Sauvignon 2011 (Badacsony)

Fűszeres, málnaszörpös, ribizlis, kissé ánizsos illat és íz. Jó a savszerkezet (6,3 g/l), a tannin sincs túlsúlyban, az alkohol 13,5%. Nincs benne különösebb komplexitás, de egy jó ivású, kellemes bor. 18 hónapig ért 225 literes tölgyfahordóban, de nem nyomja el a gyümölcsös ízeket, és a bor lendületességét. Ár-érték arányban is megfelelő, jó kezdés volt.

Werner Mihály, Merlot 2011 (Szekszárd)

Hecsedli, cseresznye, karamell, fás jegyek, meggy. Van benne egy kis kesernye, viszont izgalom az nincs. Több savat elbírna, az alkohol 13%. Kerestem volna még benne valamit, de ez a bor most ennyi tudott.

Vinatus, Cabernet Sauvignon 2009 (Villány)

Meggy, szilva, pörkölési aromák, rum, édesfűszerek, fás jegyek. Az alkohol 14,5%, ami érződik is, hozzá nagy test, sok tannin. Azt kell, hogy mondjam, jellegzetes villányi borral van dolgunk, amiben minden sok, emellett egy nagyon szép behízelgő, meleg karakterű tétel. Annak, aki ezt a stílust szereti, bátran ajánlom.

Németh János, Porkoláb 2012 (Szekszárd)

60% cabernet sauvignon, 40% merlot házasítása. Élénk gyümölcsösséggel indít, ribizli, meggy, szeder, mellette gyógynövény, kis rum, vanília, fás jegyek, édesfűszerek. Az alkohol 14,5%, viszont kevésbé érződik, van benne egy hűvösebb vonulat, ami egyensúlyosabbá teszi. A savszerkezet jó, a tannin szárít kissé. Rusztikus bor, ami még fiatal. Nem nehézkes, van benne tartalom és mégis jól iható.

Heumann, Terra Tartaro 2009 (Villány)

50% cabernet sauvignon, 30% merlot, 20% cabernet franc házasítása, ami 20 hónapig ért barrique hordóban. Herba, ánizs, cappuccino, likőrős meggy, édesfűszer, süteményesség, feketebors, fás jegyek, földesség. Az alkohol 15,5%, a savszerkezet lehetne élénkebb, sok a tannin, de sima. Kellően komplex, koncentrált, nagy testű bor. Mindenképpen nagyon fiatal még, érlelni kell, de már most is nagyon ígéretes.

Tóth Ferenc, Várvédő 2009 (Eger)

Cabernet sauvignon, merlot és cabernet franc házasítása (az arányokat nem tudom), amiben a fajták 16-18 hónapot voltak hordóban, majd a házasítás után még 3 hónapot együtt értek. Palackozás után pedig fél évet pihentették. Nem a legjobb sorrend volt az előző után kóstolni, ugyanis kevésbé koncentrált és tömör szerkezetű, mint a Heumann. Van benne egy élénk fűszeresség, feketecseresznye, szeder, fémesség, cédrus, szegfűbors, ásvány, ánizs, fűszerpaprika, kakaó. Érett tannin, a sav közepes, az alkohol 14,5% – érezni, de nem lóg ki nagyon. Van hozzá test, de nem nehézkes.

Ruppert Ákos, Cabernet Franc 2011 (Villány)

Fűszeres, borsos, meggy, áfonya, földesség, szantálfa, füst, ribizli dzsem, keleti fűszerek, csokoládé, kis só. Szép aromák kis fanyarsággal, szép hordóhasználattal. A tannin kissé tapadós, de még fiatal bor, érnie kell, az alkohol érezhető (14,5%) de van hozzá test is. Izgalmas és harmonikus, nem áll távol attól, hogy elegáns legyen. Nekem a kedvencem volt a sorban.

Ruppert Ákos, Merlot 2011 (Villány)

Fűszeresség, málnadzsem, meggy, szantálfa, csokoládé, égetett cukor, vanília, likőrösség, pörkölt aromák, intenzív hordós jegyek. Testes és koncentrált bor. Az alkohol 15,5% ami bármekkora test mellett kilógna, sok és még tapadós a tannin, a sav közepes. Nagy bor, de talán már túlzottan is, ugyanakkor kétségkívül a maga kategóriájában remek.

Címkék: 2009, 2011, 2012, Badacsony, Bordeaux, Bordói Blend, cabernet franc, cabernet sauvignon, Eger, heumann, Képzeld el!, merlot, Németh János, Ruppert Ákos, Sabar, Szekszárd, Tóth Ferenc, Villány, Vinatus, Werner

← Huber Zweigelt 2012 Matyisák-Vízkeleti Aszúeszencia 2008 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció
Loading
00:00 / 38:08
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

  • Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Feb 15, 2025 • 41:54

    Saly Noémi legújabb kötete, Az én Pestem olvasmányos kultúr- kávéház- és gasztronómia-történet Budapestről. Erről, és a szakácskönyvek kultúraformáló szerepéről beszélgettünk.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!