• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Boldog születésnapot Lumen!

2015-05-06 ● Kodela Mia

Két éves lett az egyik kedvenc budapesti helyem, a Lumen, amit stílusosan egy születésnapi borkóstolóval ünnepeltünk meg.

A Lumen Kávézó 2008-ban nyílt meg, akkor még a mostani Kislumen helyén, ahol a vendéglátást kiegészítették a kiállítások. Vagy éppenséggel pont fordítva. Azóta átköltöztek a szomszédba, nagyobb a tér, több a vendég, több a lehetőség, hogy egy olyan hely maradjon, ami nemcsak kávézó vagy borbár, hanem egy igazi közösség.

Pont ezért nehéz konkréten meghatározni, hogy mi is a Lumen. Az biztos, hogy a kínálat több, mint kielégítő: szuper, saját pörkölésű kávé, kis pincészetek borai, kézműves sörök, különleges teák és finom ételek, koncertek, borkóstolók, faültetés a téren, közösségi bor projekt, beszélgetések. Reggeltől késő estig mindig találhatunk valamit, ami miatt érdemes ide benézni vagy éppen innen dolgozni.

foto 3 (3)

Nekem is sok jó élményem kötődik a helyhez, de maradjunk most a témánál, ami természetesen a bor. A születésnapi hét keretében rendezett – szokásosan jó hangulatú – borkóstolón sok olyan tétel volt, amit máshol nem nagyon lehet megtalálni. Többet egy téli pécsi-villányi bortúrán közösen találtunk, és természetesen sem Szekszárd, sem Tállya nem maradhatott ki az ünnepi sorból.

Szabó Zoltán, Cirfandli 2013 (Pécs, Hosszúhetény)

Citrus, sárgadinnye, körte, fehérvirág, kis méz, mandulás kesernye, fémesség. Friss, első kortyra éles savak, hozzá egy kissé olajos, koncentráltabb karakter (13%) a fajtából adódóan. Ahogy megszokom ezt a kis ellenmondást, egyből egy jó ivású, friss bort kapok, amiben a citrusok dominálnak. Lehet, hogy van, akit zavarnak majd a savak, nekem így ezzel együtt tetszik.

Bakonyi Péter, Hárslevelű 2014 (Villány)

Édes, mézes, birskörtés illattal nyit, ízben a sok és éles sav jön. Megmaradnak közben a behízelgő jegyek, mandarin, akác, gyógynövények, ásványosság. Kontrasztosnak érzem benne az édes illatot, az olajos karaktert, a melegítő alkoholt (13%) és a sok savat. A hordós, fás jegyek most előtérben vannak, mindenképpen adnék még időt a bornak. Idővel nyílik, kíváncsi vagyok, hogy később kóstolva milyen lesz.

Homoky Dorka, Nyergesek Furmint 2013 (Tokaj, Tállya)

Spontán erjedés után a fele harmadtöltésű nagyhordóban volt öt hónapig. Pici illót érzek az elején, de ez rögtön kiszellőzik. Körte, barack, virágméz, szőlő, zöldalma, kamilla, sósság, fehérvirágok, citrus, kis ananász, zöldfűszerek, ásványosság. Élénk, a 8,2 g/l savat a 13,3 g/l maradékcukor szépen kerekíti. Komplex, üdén behízelgő, elegáns és jól iható, szép egyensúllyal.

Halmosi József, Négykezes Kadarka Válogatás 2009 (Szekszárd)

Érett, fűszeres, édes illattal nyit, meggybefőtt, ribizlidzsem, édesfűszerek, dohány. Ízben ehhez még sósság, és egy kis füstös-animalitás társul. Szikárabb, rusztikus, fás jegyekkel, közepes tanninnal. Az alkohol melegíti és egy kis lendületesség nem ártana, de nyilván nem egy friss tétel, szép, érett komplexitást mutat.

Házler, Pinot Noir 2011 (Pécs, Bakóca)

Halvány, szinte téglás szín. A földes fűszeresség dominál benne, mellette cseresznye, áfonya, pirosbogyós gyümölcsök, ásvány, kis só, avarosság, visszakóstolva karamell. Visszafogott, az alkohol egy kicsit melegít (13,5%), kevés a tannin, jó hozzá a savszerkezet. Jól iható, szép pinot noir.

PicMonkey Collage

Tóth Lajos, Cinóber Cuvée 2012 (Szekszárd)

Merlot, cabernet franc és cabernet sauvignon házasítása. Nagyon szép, behízelgő, friss illattal nyit. Kékvirág, meggy, édesfűszer, ánizsos hűvösség, cassis, aszalt meggy, sós-ásványosság, földesség. Ízben inkább fanyarabb. Jó az egyensúlya, még élénknek hat a sav, érezni a tannint, de nem lóg ki, ahogy a 14% alkohol sem. Komplex és meglepően friss az évjárathoz képest. Szép és jól iható tétel.

Hárságyi Balázs, Birtokbor 2009 (Villány)

Ez az első évjárat, amikor a megvett területről mindent egybeszüreteltek, nem is lehet tudni, hogy milyen fajták vannak benne. Fűszeres, kicsit likőrös illat, meggy, ásvány, édesfűszerek. Az édesebb illathoz képest ízben kissé fanyarabb. Az alkohol (13%) teljesen jó, érezhető és kicsit szárító a tannin. Teljesen korrekt, szépen elkészített tétel.

Németh János, Merlot késői szüret 2012 (Szekszárd)

A Görögszó dűlőből szüretelték teljes érettségben. Maradékcukros tétel, meggybefőtt, édesfűszer, likőrösség, aszalt meggy, mazsola, pörkölt aromák. Gyümölcsös tétel, ízben és szerkezetben olyan, mint egy ruby port. Az alkohol 15%, tapadós tannin, max. közepes savak. Érdekes, hogy ez már a sokadik késű szüretelésű, maradékcukros vörösbor, amit idén kóstolok ebből az évjáratból. Érdekesnek mindenképpen érdekesek ezek a borok és a gasztróban szerintem jól lehet használni őket.

Címkék: Bakonyi Péter, borkóstoló, Halmosi József, Hárságyi Balázs, Házler Pince, Homoky Dorka, Lumen, Németh János, Pécs, szabó zoltán, Szekszárd, Tállya, Tokaj, Tóth Lajos, Villány

← Szóládi Merlot 2012 Nincsenek válaszok kadarka fronton →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Mit adott nekünk Gundel Károly?
Loading
00:00 / 32:13
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!