• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Boldog születésnapot Lumen!

2015-05-06 ● Kodela Mia

Két éves lett az egyik kedvenc budapesti helyem, a Lumen, amit stílusosan egy születésnapi borkóstolóval ünnepeltünk meg.

A Lumen Kávézó 2008-ban nyílt meg, akkor még a mostani Kislumen helyén, ahol a vendéglátást kiegészítették a kiállítások. Vagy éppenséggel pont fordítva. Azóta átköltöztek a szomszédba, nagyobb a tér, több a vendég, több a lehetőség, hogy egy olyan hely maradjon, ami nemcsak kávézó vagy borbár, hanem egy igazi közösség.

Pont ezért nehéz konkréten meghatározni, hogy mi is a Lumen. Az biztos, hogy a kínálat több, mint kielégítő: szuper, saját pörkölésű kávé, kis pincészetek borai, kézműves sörök, különleges teák és finom ételek, koncertek, borkóstolók, faültetés a téren, közösségi bor projekt, beszélgetések. Reggeltől késő estig mindig találhatunk valamit, ami miatt érdemes ide benézni vagy éppen innen dolgozni.

foto 3 (3)

Nekem is sok jó élményem kötődik a helyhez, de maradjunk most a témánál, ami természetesen a bor. A születésnapi hét keretében rendezett – szokásosan jó hangulatú – borkóstolón sok olyan tétel volt, amit máshol nem nagyon lehet megtalálni. Többet egy téli pécsi-villányi bortúrán közösen találtunk, és természetesen sem Szekszárd, sem Tállya nem maradhatott ki az ünnepi sorból.

Szabó Zoltán, Cirfandli 2013 (Pécs, Hosszúhetény)

Citrus, sárgadinnye, körte, fehérvirág, kis méz, mandulás kesernye, fémesség. Friss, első kortyra éles savak, hozzá egy kissé olajos, koncentráltabb karakter (13%) a fajtából adódóan. Ahogy megszokom ezt a kis ellenmondást, egyből egy jó ivású, friss bort kapok, amiben a citrusok dominálnak. Lehet, hogy van, akit zavarnak majd a savak, nekem így ezzel együtt tetszik.

Bakonyi Péter, Hárslevelű 2014 (Villány)

Édes, mézes, birskörtés illattal nyit, ízben a sok és éles sav jön. Megmaradnak közben a behízelgő jegyek, mandarin, akác, gyógynövények, ásványosság. Kontrasztosnak érzem benne az édes illatot, az olajos karaktert, a melegítő alkoholt (13%) és a sok savat. A hordós, fás jegyek most előtérben vannak, mindenképpen adnék még időt a bornak. Idővel nyílik, kíváncsi vagyok, hogy később kóstolva milyen lesz.

Homoky Dorka, Nyergesek Furmint 2013 (Tokaj, Tállya)

Spontán erjedés után a fele harmadtöltésű nagyhordóban volt öt hónapig. Pici illót érzek az elején, de ez rögtön kiszellőzik. Körte, barack, virágméz, szőlő, zöldalma, kamilla, sósság, fehérvirágok, citrus, kis ananász, zöldfűszerek, ásványosság. Élénk, a 8,2 g/l savat a 13,3 g/l maradékcukor szépen kerekíti. Komplex, üdén behízelgő, elegáns és jól iható, szép egyensúllyal.

Halmosi József, Négykezes Kadarka Válogatás 2009 (Szekszárd)

Érett, fűszeres, édes illattal nyit, meggybefőtt, ribizlidzsem, édesfűszerek, dohány. Ízben ehhez még sósság, és egy kis füstös-animalitás társul. Szikárabb, rusztikus, fás jegyekkel, közepes tanninnal. Az alkohol melegíti és egy kis lendületesség nem ártana, de nyilván nem egy friss tétel, szép, érett komplexitást mutat.

Házler, Pinot Noir 2011 (Pécs, Bakóca)

Halvány, szinte téglás szín. A földes fűszeresség dominál benne, mellette cseresznye, áfonya, pirosbogyós gyümölcsök, ásvány, kis só, avarosság, visszakóstolva karamell. Visszafogott, az alkohol egy kicsit melegít (13,5%), kevés a tannin, jó hozzá a savszerkezet. Jól iható, szép pinot noir.

PicMonkey Collage

Tóth Lajos, Cinóber Cuvée 2012 (Szekszárd)

Merlot, cabernet franc és cabernet sauvignon házasítása. Nagyon szép, behízelgő, friss illattal nyit. Kékvirág, meggy, édesfűszer, ánizsos hűvösség, cassis, aszalt meggy, sós-ásványosság, földesség. Ízben inkább fanyarabb. Jó az egyensúlya, még élénknek hat a sav, érezni a tannint, de nem lóg ki, ahogy a 14% alkohol sem. Komplex és meglepően friss az évjárathoz képest. Szép és jól iható tétel.

Hárságyi Balázs, Birtokbor 2009 (Villány)

Ez az első évjárat, amikor a megvett területről mindent egybeszüreteltek, nem is lehet tudni, hogy milyen fajták vannak benne. Fűszeres, kicsit likőrös illat, meggy, ásvány, édesfűszerek. Az édesebb illathoz képest ízben kissé fanyarabb. Az alkohol (13%) teljesen jó, érezhető és kicsit szárító a tannin. Teljesen korrekt, szépen elkészített tétel.

Németh János, Merlot késői szüret 2012 (Szekszárd)

A Görögszó dűlőből szüretelték teljes érettségben. Maradékcukros tétel, meggybefőtt, édesfűszer, likőrösség, aszalt meggy, mazsola, pörkölt aromák. Gyümölcsös tétel, ízben és szerkezetben olyan, mint egy ruby port. Az alkohol 15%, tapadós tannin, max. közepes savak. Érdekes, hogy ez már a sokadik késű szüretelésű, maradékcukros vörösbor, amit idén kóstolok ebből az évjáratból. Érdekesnek mindenképpen érdekesek ezek a borok és a gasztróban szerintem jól lehet használni őket.

Címkék: Bakonyi Péter, borkóstoló, Halmosi József, Hárságyi Balázs, Házler Pince, Homoky Dorka, Lumen, Németh János, Pécs, szabó zoltán, Szekszárd, Tállya, Tokaj, Tóth Lajos, Villány

← Szóládi Merlot 2012 Nincsenek válaszok kadarka fronton →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!