• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Pezsgővel a jó vérnyomásért

2009-12-10 ● borravalo.hu

Egyre több cikk jelenik meg arról, hogy bizonyos borfélék milyen pozitív egészségügyi hatással bírnak. Most a University of Reading két reimsi intézettel karöltve jelentetett meg egy tanulmányt a pezsgők vérnyomásra gyakorolt jótékony hatásáról.

Jönnek az ünnepek, karácsony, szilveszter, mi sem jobb ilyenkor, mint kidugózni egy jó champagne-t, pezsgőt, habzóbort, vagy cavát. Hát még, ha az ember elolvassa azt a tanulmányt, amit a British Journal of Nutrition november 30-án közölt, és melyről a Wine Spectator számolt be.

Tézis

A Reading-i Egyetem két reimsi biokémiai kutatóintézettel (naná, ha pezsgő, akkor Reims?) karöltve végzett kutatást melyből kiderült: azok az alanyoknak, akik moderált mennyiségű champagne-t fogyasztanak naponta, javuló vérnyomásról, artériás funkciókról számolhattak be.

2009_07_champagne9

A tanulmány szerint a pezsgőnek tulajdonított jótékony hatás annak tudható be, hogy a készítéséhez használt fehér- és vörösborokból, az elkészítés alatt nyert polifenolok fejtik ki hatásukat. A kutatást az a P.E. Spencer vezette az egyetemen, aki korábban már végzett kutatásokat a pezsgők agysejt-védő hatásairól.

A tanulmány készítői kiemelik, hogy korábbi kutatások már beszámoltak arról, hogy ? főként a vörösborok ? fogyasztása milyen pozitív hatással van az érrendszerre és szívre, de pezsgővel még nem végeztek kutatásokat.

Módszertan

20 és 65 év közötti önként vállalkozókat teszteltek (mondjuk, ez kihagyhatatlannak tűnik), akik előtte szigorú egészségügyi ellenőrzésen estek át. Az alanyok a vizsgálat előtt rigorózus diétán estek át, polifenol mentes étrenden éltek.

Első nap 375 ml champagne-t itattak velük, a kontrol csoport szénsavas, 12 százalékos alkohollal dúsított gyümölcslevet kapott. Ebben a pezsgőben fellelhető sav, ásvány, cukor, vitamin és ethanol pontos ellenértéke volt. Az egyetlen különbség az összetevők szerkezete volt, ill. az, hogy polifenol mentes volt ez az ital.

Mindkét csoporttól 8 órás intervallumban vért vettek, majd következő napon ugyanilyen időközökben vizeletmintát is. A vérmintákban gazdag nitrogén monoxid (NO) szintet fedeztek fel, amely a tudomány jelen állása szerint elsődleges helyet foglal el az izom fiziológiában, meggátolja a vérrögök képződését, ezáltal szív és érrendszeri betegségek megelőzésére szolgálhat. Kiemelték a stiffness (ütőerek falának rugalmatlanná válása) kialakulási esélyének csökkentését.

A vizeletmintákban a champagne polifenoljainak anyagcseretermékeit (metabolit) találták, melyek arra utaltak, hogy ezek a polifenolok jól felszívódtak a véráramban. A kontrol csoportban jóval alacsonyabb szinten állt a NO és a metabolit is. A kutatók szerint maximum napi két pohár (kb. 2-3 deci) pezsgő elfogyasztása ajánlott.

Komment

Érdekes feltevés, hogy a pezsgőknek tulajdonított jótékony hatás főként a vörösborokból nyert polifenolok miatt van, ill. az, hogy ezek a pezsgőbe az elkészítés során jutnak. Mivel ezek a polifenolok alapvetően a szőlő héjában vannak ? legalábbis eddig erről volt szó ? fura, hogy a héjkontakt-mentes eljárásból ezek hogyan kerülnek a pezsgőbe.

Az is kicsit sántít, hogy reimsi kutatóintézetek vannak ebbe bevonva, akiket ki a fene pénzelne, ha nem a gyártók, és mi a csudát kutatnának, ha nem a pezsgőt? Más dolguk nemigen van. Mindegy, kezeljük objektíven az eredményeket.

Aztán: az OK, hogy kiderülni látszik, ebben a dologban tényleg van valami, hisz ennyi kutatás nem tévedhet. A hangsúly azonban tényleg a moderált fogyasztáson van, mert agysejtvédő hatás, stiffness elleni hatás ide-vagy oda, azt azért lássuk be, hogy nagyobb dózissal nagyon oda lehet vágni az egész szervezetet, főleg napi állandó adaggal.

Ennek ellenére, az ember sokkal könnyedebben néz az ünnepi koccintás elé, és sokkal átszellemültebben mondhatja: ?Egészségünkre!?

Címkék: cava, Champagne, egészség, habzóbor, kutatás, kutatók, pezsgő, polifenol, szívinfarktus, tudósok, vérnyomás

← 7 millió forintos konyak Hong Kong megelőzte Londont →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!