• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Mit adjunk Valentin-napra?

2011-02-14 ● Kántor Endre

Uraim! Eljött a Valentin-napi ajándékozás tudományos módja. Tudományosan kimutatták ugyanis, hogy a legtöbben bort és csokit szeretnének kapni. Na de, milyen bor milyen csokihoz illik? És mit serkent a csoki meg a bor? Tessék csak tovább olvasni?

Úgy tűnik, végképp nem tudunk szabadulni ettől az angolszász területről hozzánk névváltozás után visszabumerángozott ünneptől, úgy ránk telepedett. Ha már így van, ciki, ha üres kézzel érkezünk, amikor párunk számít valamire.

Ilyenkor hiába a magyarázkodás (szó szerint), hogy ?Na de drágám, mi magyarok vagyunk (sic!), nem ünnepeljük ezt?. Különben is, a hölgyek szépen vissza tudnak vágni azzal, hogy ?Aha. és akkor a Wikipédia miért írja azt, hogy a jegyesek és fiatal házasok védőszentje?? (Persze, meg az epilepsziásoké? Az a csodálatos Google-tudás, mi?) Ráadásul a házasság hete is van, veszett fejsze.

Ha már így esett, legalább hozzuk be a réven, amit elvesztünk a vámon, nézzünk utána, hogy lehet ezt a legjobban kivitelezni. Először is, némi kutatás:

Az amerikai Wine Marketing Council felmérése szerint a megkérdezettek 59%-a bort, 41%-a pedig csokit szeretne jobban Valentin-napra párjától. Borban vöröset mondtak a legtöbben, név szerint 37% merlot vagy cabernet sauvignon mellett voksoltak. A fehérek sincsenek lemaradva nagyon, 32% chardonnay-t szeretne leginkább, a válaszadók 31% százalék pedig rosét.

Na jó, mert ezeket a borokat ismerik, lehet erre mondani. Ízvilágra bontva 45% mondta azt, hogy friss és gyümölcsös bort szeretne, 28% szavazott arra, hogy a bor sima legyen és kifinomult, 20% pedig, hogy ropogós és száraz. Csak 7% szeretne nagytestű magas tanninnal és savval rendelkező bort, a felmérés szerint.

Ok, így már könnyebben belőhető, milyen borral is járunk legjobban. Legyen például egy jó kadarka, itt lehet válogatni. De egy igen szép kékfrankos is sikert hozhat. Legjobb biztosra menni, és egy csokit is bedobni a bor mellé. Egyrészt így biztosabb a siker, másrészt ? és uraim, lássuk be, komoly érv következik ? egy másik kutatás szerint a vörösbor és a csokoládé fogyasztása serkenti a női libidót. Írtunk erről már itt. Aztán, az is fontos lehet, milyen csokihoz milyen bor illik, nehogy olyan párosítás jöjjön össze, amelynél a csoki tannintartalma agyonvágja a könnyű kis bort? Erről itt lehet bővebben olvasni.

Na kérem, ezzel a tudással felvértezve tessék elindulni, és a jó öreg Bálint kedvében járni. Na meg a kedves kiválasztottéban. Na meg a magunkéban?

Címkék: cabernet sauvignon, chardonnay, csoki, csokoládé, kadarka, kékfrankos, kutatás, libidó, merlot, Rosé, szex, tudósok, valentin, valentin-nap

← Az elveszett fiúk birodalma Ütős bormarketing →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!