• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Pezseg a pezseg a pezseg a

2010-03-19 ● borravalo.hu

Öléggé pezseg az élet Champagne körül, hirtelenjében több olyan hír is napvilágot látott, amelyeket mindenképpen meg kell osztanom a közzel. Londonban hamis Bollingerek keringenek, jönnek a könnyebb pezsgős palackok, a Dom Perignon pedig új roséval áll elő.

Ami sok pénzbe kerül és kapós, azt kérem, hamisítják. Ez derült ki abból a londoni hírből, mely a minap látott napvilágot, és melyben a tisztelt ház felhívta a nemesajkú publikum figyelmét, hogy hamis Bollingerek százával kerültek elő Nyugat-Londonban, kereskedésekben és szórakozóhelyeken.

A Champagne Bollinger brit ügynöke, a Mentzendorff megerősítette, hogy szorosan együttműködött a kereskedelmi hatóságokkal karácsony óta, mikoron is az első hamis palackokra fény derült. Azt is közölték, hogy a márka rendszeres vásárlóit nem érheti kár, hiszen a hamisítványok silány minőségű fénymásolat címkével vannak ellátva, így aztán könnyen felismerhetők. A palackok pedig olcsó francia pezsgők, lemosva.

Állítólag a hamis pezsgőket nem a Holland Park körül lelték fel leggyakrabban, komoly kereskedésekbe és vendéglátóhelyekre nem jutottak be. Különben 30 fontért adják a hamisakat, közel a 36 fontos eredeti árhoz.

Könnyítenek

Ami viszont ennél sokkal érdekesebb, hogy két éven belül gyakorlatilag minden Champagne-ház átáll könnyebb pezsgős palackra. Ami azt illeti, a nagynevű Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne (CIVC) döntött így. Az új, 75 cl-es palackok 835 grammot nyomnak, a mai 900 grammosokhoz képest, ez 7,2 %-os könnyítés.

A bizottság szerint így is elég erősek ahhoz, hogy elviseljék a nyomást, árban pedig a könnyítés ellenére nem lesz változás. A CIVC bejelentése szerint egy-két éven belül a Champagne-ok 95%-át ilyen új palackba töltik majd, annak ellenére, hogy ez nem lesz kötelező. A palackokkal kevesebb szállítási díjjal számolnak, kevesebb fogyasztással és kibocsátással.

Új Dom Perignon rosé

Újabb rozéval rukkolt elő a Dom Perignon, az Oenotheque vonalban. Ez lesz az első rozé pezsgő ebben a termékcsaládban. Az 1990-es évjáratos Champagne 50-50% os Pinot noir Chardonnay házasítás, Az, Bouzy és Cramant grand cru területeiről származik, és 2007-ben degorzsálták. Az Oenotheque Rosé áprilisban kerül a polcokra (legalábbis Angliában) és 520 fontot kóstál majd.

Címkék: Bollinger, Champagne, dom pérignon, hamis, környezetvédelem, pezsgő, Rosé

← Majmok a szőlőben Három évre kitagadták Vinczét →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!