• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Madarat fogatni furminttal

2010-06-02 ● borravalo.hu

David Bird Master of Wine-t csípte el a London Wine Fairen StevieKraft, hogy a furmintról faggassa. Szerinte ott a helye a fajtának a legjobbak között. A magyarok nagy attrakciója, a Furmint Bár Cseke Gábor vezetésével végre töményen öntötte a népbe azt, amiben jók vagyunk: a koncentrált, érlelhető fehérborokat.

Csak a Falkland-szigetekről érkezett lassabban a mozgókép 1982-ben, mint most tőlünk a London Wine Fairről. Tudjuk be mindezt a hadi helyzetnek. Noha a felvezető cikk egy kissé keserűre sikerült, nézzük, mi is volt a helyzet a Furmint Bárral, és a Wines of Hungary standdal.

Először is: a katalógusos malőr csak az on-trade szektort érintette, abból maradtunk ki. Egyrészt hál?istennek, másrészt azért az on-trade szektor elég fontos célpont, nem jött ki a lépés jól, na. A hivatalos ?nagy? programfüzetben már megfelelő iránymutatás szólt arról, hogy merre is vannak a magyarok és standjaik.

Fura mód, amekkora fanyalgás fogadta annak idején a pöttyös emblémát, most egész jól mutatott az új standon, igaz, most nem a színes pöttyök voltak kint. Letisztult forma, ráadásul egy idő után sokaknak szolgált tájékozódási pontként a pöttyös stand. Ez persze nem azt jelenti, hogy tolongtak volna a népek pusztán az embléma láttán, de az egész felépítmény fényévekkel jobb volt a korábbiaknál.

És a stand mellett, ott a Furmint Bár. Óriásfotó, előtte hosszú pult, a felirat: Furmint & Friends. Már csak azért is fontos az utóbbi szó, mert nem csak az egy szőlőfajtát, hanem az egész magyar érlelhető-koncentrált-ásványos fehérbor paradigmát mutogatták itt mindenkinek, akit érdekelni kezdett a leginkább kiejthető nevű magyar fajta.

Londonban most az ITD Hungary állta a cehhet, na nem teljesen önzetlenül, ne feledkezzünk meg arról, mennyire fontos gazdasági image építő elem a fejlett szőlészet-borászat. Talán, mint a mezőgazdaság legmagasabb presztízsű, leginkább „okos” ága. Kell ez, és kell, hogy legyen rá pénzt valahonnan. Most innen lett. (Tényleg, hol volt a bormarketing?)

Itt beszélt meg randevút David Bird-del Kraft. Bird úrról tudni kell, hogy a borkémia egyik csúcstudora, minőségbiztosítással, tanácsadással foglalkozik, mindemellett vette a fáradtságot, hogy a szőlő-bor-fizika-kémia témakörben írjon egy maradandó, közérthető tankönyvet. A kóstoló konklúziói a videóban, annyit előre, hogy a mester rendkívül tanulságosnak nevezte a borszelekciót.

A Furmint Bárt egyébként Cseke Gábor, az egham-i Great Fosters vezető sommelier-je vitte, Nemes Richárddal közösen. Töltötték a bort a népekbe, magyaráztak furmintról, olaszrizlingről, hárslevelűről, juhfarkról, meg a terroirról. Egy óvatlan pillanatban Donald Edwards, a magyar borok önkéntes harcosa (alias Readingi Irgalmatlan Szent Klára) is a pult mögé állt.

A Wine Fairen egyébként általában az látszott, hogy a válság jócskán odavert az iparágnak. A spirits terület kongott az ürességtől, ráadásul az egész alapterület összement tavalyhoz, vagy azelőtthöz képest. Most érezhető a Credit Crunch. 2008 őszén, amikor a Cityben nyögni kezdtek az üzletkötők, sejteni lehetett, hogy visszaesés lesz, de hogy ekkora, nos, azt nem sokan gondolták. Félreértés ne essék, a vásár továbbra is hatalmas, és itt van mindenki, aki számít, de valahogy csendesebbnek, szolidabbnak érződött az egész.

Nagyon jó, hogy volt Furmint Bár. Nagyon jó, hogy jobban meg tudtuk mutatni magunkat, mint tavaly. Mielőtt azonban még rábukunk egymásra a nagy örömben, érdemes objektíven látni: a magyar stand és a Furmint Bár sajnos nem a fő attrakció volt. Nem is a második legemlékezetesebb. Sőt, harmadik sem. Nem gondoljuk azt, hogy ez így hirtelen sikerülhet, de várunk valamit, ami nagyobbat durran, most, hogy kicsit, mintha beindult volna a szekér a sajtóban. Ok, lehet azt mondani, hogy ez volt az első jó húzás (hányszor hallottuk már ezt), mi azonban már most a következő, jobb húzást várjuk.

Az egyetlen felfedezett a szlovén aprógazdaságok standja volt Kraft (és Bird és Edwards számára) a napokig héjon áztatott, durván tanninos fehérborokkal, meg a zománcverő savú vöröseikkel, de ez a folytatásig maradjon privát gyönyörűség.

Címkék: bormarketing, David Bird, furmint, hárslevelű, LIWF, London, marketing, MW, wine fair

← Boros filmesek, szevasztok! Sokan benyalták, mégsem igaz →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!