Két alkoholista ül a metilalkohol tartály tetején. Megszólal az egyik: Te, merítsünk még egyet, azt menjünk haza ? elkezdett besötétedni. Ismerős a régi vicc? Na, ennek gyakorlatilag pont az ellenkezője igazolódott be a vörösborról. Vagy valami olyasmi.
A Washington University St. Louis-i tagozatán egereken végzett kísérletekkel bizonyították, hogy a szőlő héjából származó rezveratrol (mely általában vörösborokban fordul elő) hatékony az öregedés vagy cukorbetegség során gyakran fellépő látásvesztés ellen.
A rezveratrol (melyről sok pozitívum kiderült már) ugyanis meggátolja, hogy a szemben abnormális vérrögök alakuljanak ki, melyek például a makula degeneráció vagy AMD kialakulásának legfőbb okai. Az AMD (Age-related Macular Degeneration= kor függő makula degeneráció) a 65 évnél időseb emberek között a vakság vezető oka.
Emellett az egyetem kutatói azt is megállapították, hogy a rezveratrol két másik betegség esetén is hatékony kezelés lehet. Az egyik a diabétesz során kialakuló vakság. A cukorbetegség szemészeti szövődményei napjainkban a betegek közel egyharmadában lépnek fel, és minden tízedik cukorbetegben súlyos látásromláshoz vezetnek. A diabéteszes betegek körében gyakrabban alakul ki zöldhályog, szürkehályog, illetve a szemmozgató izmok bénulása. A másik a koraszülött retinopathia, más néven ROP (Retinopathy of Prematurity).
A rezveratrol kivonatú tabletták még váratnak magukra, de a kutatók szerint ez a jövő. Addig is, érdemes rezveratrolban gazdag vörösborokat szlopálni rendszeresen, és persze mértékkel. Hogy melyek ezek? Keressünk testesebb, koncentráltabb vöröseket, melyek héjon többet áztak, illetve olyan fajtákat olyan területekről, melyekről kimutatták a nagyobb rezveratrol tartalmat. Egy ilyen példa a villányi Polgárék merlot-ja és pinot-ja, melyekben a többi fajtához képest lényegesen több rezveratrol tartalmat mutattak ki.