• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Amire az egész világ gerjed ilyenkor

2007-11-19 ● borravalo.hu

Az új bor, az új bor is eljött hát kérem! Múlt héten piacra dobták az idei legfrissebb Beaujolais-termést. Hiába van itten nekünk a csabagyöngye, a világ legkorábbi fajtája. A nagyvilág nagy ívben tesz erre, és kivár a Beaujolais érkeztéig. Ha valaki szerzett egy üveggel, nagyjából tesztelheti, hogy milyen lesz a francia 2007-es évjárat. Segítségképpen megmondjuk, hogy kell inni, mit kell enni hozzá, és mire kell gondolni közben. Mert szolgáltató jellegűek vagyunk, azér?!

Az egész Beaujolais (bozsolé, az hát) mizéria alapvetően a világ legnagyobb bormarketing svindlije. A szállítás, meg a világ felgyorsulásáig a Beaujolais kóstolgatása mindösszesen a lyoniak kiváltsága volt, aztán 1970-ben Georges Dobeuff, helyi borkereskedő Párizsba is küldött egy palackkal, „Az új Beaujolais megérkezett” felirattal. Innentől kezdve szépen csendben rácsúszott mindenki, aki borbuzi, szőrén üli meg a grand cru classét, és tudja mi fán terem az igazán jó dugóhúzó. Mára 60 millió palackkal adnak el évente az újborból.

A dologban azért döbbenet az a szinte már katonai szervezés, amellyel ezt az újbort a világ összes pontjára egyszerre juttatják el. Jelen állás szerint az a közös Noraszaki-szanban, tokiói tőzsdeügynökben, Mr Smithsonban, Los Angeles-i ingatlanguruban, és Herr Gurkenheimerben, kölni nevelési tanácsadóban, hogy minden november harmadik csütörtökjén elrongyolnak nyitáskor a borboltba, és némi közelharc árán megszerzik az üveg Beaujolais Nouvojukat, vagyis a beaujolais-i újbort, aznap aztán már használhatatlanok, kóstolnak, élvezkednek.


Mint az közismert, az olajárak megindultak fölfele, ez pedig elég érzékenyen érinti a szállításra alapozó gazdákat. Vagyis idén drágább lesz a Beaujolais. Ezért aztán most 50 millió palackkal dobtak piacra, nehogy nagy legyen a pofáraesés az eladatlan készlettel. Viszont újításként készítettek félmillió palack rozét is, mert azt már nagyon követelték a japánok, akik egyébiránt a fajta legnagyobb fogyasztói, tavaly 11 millió palack körül fogyott ott.

Merre az arra, villages?

A Beaujolais mint olyan, egy borvidék Burgundia, és a Rhone völgye között. A hovatartozása vitatott. Na jó, a francia besorolás szerint Burgundiához tartozik, de a szakirodalom  – amely máskor bosszantóan magabiztos ? itt egy kicsit elbizonytalanodik. Ha a helyieket kérdezzük, kétfajta burgonyi álláspont van. A grandeur szerint persze, hogy Burgundiához tartozik naná, ez a legdélebbi csücsök. A sznob arisztokrata burgony-soviniszta szerint viszont már hogy a fenébe tartozna oda, nehogymá? egy napon említsük a Cote d?Or arisztokratikus chateau-it ezzel a modern marketing-rettenettel?

Beaujolais-buli Tokióban – fürdenek benne

A Rhone-vidékhez azért nem tartozhat, mert az jellegzetesen a Rhone folyó mellet van, a Beaujolais ellenben a Saone folyó völgyétől nyugatra van, tehát még véletlenül sem a Rhone mellett. Arról nem is beszélve, hogy a Rhone két nagy fajtája: a shiraz, és a grenache nem terem erre.

Gamay: irtástól a királyságig

Merthogy erre gamay terem. A gamayról elég annyit tudni, hogy az Beaujolais nagy fajtája. Burgundiában is termelik, ha valami a pinot noiron kívül belekerül a vörösborba arrafele, akkor az a gamay. Régebben sokkal több volt belőle, a középkorban szinte teljesen kiszorította a pinót, gyorsan növő fajta, bő termést hoz, naná, hogy szerették a helyiek.

A minőségfetisiszta II. Bátor Fülöp burgundi herceg azonban egészen más véleményen volt, a maga részéről ki nem állhatta a gamayt, azt mondta, felhigítja a jó kis burgundi pinókat, ezért pusztulnia kell. A herceg komolyan gondolta, 1395-ben kiadott egy rendeletet, amely szerint ki kellett vágni az összes gamay tőkét, és a helyükre pinot noirt telepíteni. A parasztok tehát cseszhették a bő termést, de hol érdekli ez az uralkodót? Mint látjuk, természetét tekintve ez egy elnyomó rendszer volt.


Beaujolais dombjain azonban megmaradt a gamay, na ez ügyben van manapság az a nagy hiszti november harmadik csütörtökén. A szőlő maga nem nagy cukorgyűjtő, masszív testet ne várjunk tőle, tanninjai meg enyhék – erre a gazdák vigyáznak. Amiért a Beaujolais-re mindenki ugrik, az a gyümölcsösség, semmi más. Az okosok szerint az idei Beaujolais-ban a málna íze dominál.

Bogyón belül

Mint azt Kántorbandi egy korábbi bejegyzésében leírta, ez a bor bizony a bogyón belül erjed. Vagyis, óvatosan szüretelnek, aztán nagy kádakba teszik a gyümölcsöt, és az alját egy kicsit megzúzzák. A must erjedni kezd alant, és szén-dioxid fejlődik, amely tudvalevő nehezebb az oxigénnél, tehát védőburokként veszi körbe a kádat. Az oxigéntől elzárt bogyók belsejében megindul az erjedés. Aztán préselés, majd tartály, és már be is lehet röffenteni a palackozó gépsort.

Az így készített borban semmi más nem lesz, csak a gyümölcsös ízek. A többi anyagnak, úgyismint tanninok, savak, fenolok, ésatöbbi, egyszerűen nincs ideje beépülni. A gyümölcsösség viszont éppen elég. Minekutána más nem nagyon van benne, nyugodtan ihatjuk egy kicsit hidegebben. Az a hőmérséklet, ahogy lejött a repülőről, éppen jó lesz.

Mit harapjunk hozzá?

Namármost, ha igazán autentikusak akarunk lenni, akkor a lyoni kolbászverdék örökbecsű termékeit karikázzuk, amint régen tették azt a lyoniak, akkor amikor a japók még csak a szakéra gerjedtek. Szóval ilyenkor saucissont kell enni, ami érlelt kolbász, vastag fehér penész fedi, és a húson, az időn meg esetleg némi borson-són kívül az égegyadta világon semmi más ízesítőt nem tartalmaz. Lógatják egy-két évig, oszt jónapot. Esetleg rozette jöhet még, ez a vastagbélbe töltött saucisson, egy kicsit erősebb húsaromával. A fűszeres magyar kolbászokat jobb, ha ez esetben hanyagoljuk, egyszerűen nincsen ebben a borban annyi, hogy megbírja a paprikát. Ahhoz tessék egy jó kadart inni!


Eltartható? El hát, de nem a nouvo!

Azon kívül, hogy van ez az őrület novemberben, természetesen van rendesen érlelt-erjesztett-macerált beaujolais is, nem hülyék a helyiek, mit innának, ha kifogyott az újbor? Ez a Beaujolais villages, vagyis a Beaujolais-i falvakban termelt nem primőr vörös bor, naná, hogy itt is gamay, és csakis gamay kerül bele. Összesen 38 falu tartozik ide, a környék központja, Villefranche sur Saone, és Beaujou között fekszenek. Aki még ennél is magasabb minőségre vágyik, a Cru de Beaujolais feliratot keresse a palackokon. Ha azt nem találja, viszont szerepel a Broilly, Cote de Broilly, Regine, Morgon, Chiroublais, Fleurie, Moulin-a-Vent, Chenas, Joulinas, vagy Saint-Amour, akkor jó nyomon jár. Ezek a borok tarthatóak, a primőrt azonban már jövő tavasszal sem illene kirakni az áruházak polcaira.


Ja, és mire kell gondolni fogyasztás közben? Hát Bátor Fülöpre, amint éppen gamayba fojtják a feldühödött japánok.

Stevie Kraft

Korábban:

Vili, mint a bogyó leve

Hol veszem a boromat?

Mert megérdemlik

Kolbászhimnusz

A Nagy Berlini balhé ? Flessbekk, mein Engel

Címkék: Bátor Fülöp, Beaujolais, Beaujolais Villages, burgundia, gamay, Georges Dobeuff, primőr, Rhone-völgy

← Soha ilyen drága aszú nem volt Frittmann lett az év borásza →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!