• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Amire az egész világ gerjed ilyenkor

2007-11-19 ● borravalo.hu

Az új bor, az új bor is eljött hát kérem! Múlt héten piacra dobták az idei legfrissebb Beaujolais-termést. Hiába van itten nekünk a csabagyöngye, a világ legkorábbi fajtája. A nagyvilág nagy ívben tesz erre, és kivár a Beaujolais érkeztéig. Ha valaki szerzett egy üveggel, nagyjából tesztelheti, hogy milyen lesz a francia 2007-es évjárat. Segítségképpen megmondjuk, hogy kell inni, mit kell enni hozzá, és mire kell gondolni közben. Mert szolgáltató jellegűek vagyunk, azér?!

Az egész Beaujolais (bozsolé, az hát) mizéria alapvetően a világ legnagyobb bormarketing svindlije. A szállítás, meg a világ felgyorsulásáig a Beaujolais kóstolgatása mindösszesen a lyoniak kiváltsága volt, aztán 1970-ben Georges Dobeuff, helyi borkereskedő Párizsba is küldött egy palackkal, „Az új Beaujolais megérkezett” felirattal. Innentől kezdve szépen csendben rácsúszott mindenki, aki borbuzi, szőrén üli meg a grand cru classét, és tudja mi fán terem az igazán jó dugóhúzó. Mára 60 millió palackkal adnak el évente az újborból.

A dologban azért döbbenet az a szinte már katonai szervezés, amellyel ezt az újbort a világ összes pontjára egyszerre juttatják el. Jelen állás szerint az a közös Noraszaki-szanban, tokiói tőzsdeügynökben, Mr Smithsonban, Los Angeles-i ingatlanguruban, és Herr Gurkenheimerben, kölni nevelési tanácsadóban, hogy minden november harmadik csütörtökjén elrongyolnak nyitáskor a borboltba, és némi közelharc árán megszerzik az üveg Beaujolais Nouvojukat, vagyis a beaujolais-i újbort, aznap aztán már használhatatlanok, kóstolnak, élvezkednek.


Mint az közismert, az olajárak megindultak fölfele, ez pedig elég érzékenyen érinti a szállításra alapozó gazdákat. Vagyis idén drágább lesz a Beaujolais. Ezért aztán most 50 millió palackkal dobtak piacra, nehogy nagy legyen a pofáraesés az eladatlan készlettel. Viszont újításként készítettek félmillió palack rozét is, mert azt már nagyon követelték a japánok, akik egyébiránt a fajta legnagyobb fogyasztói, tavaly 11 millió palack körül fogyott ott.

Merre az arra, villages?

A Beaujolais mint olyan, egy borvidék Burgundia, és a Rhone völgye között. A hovatartozása vitatott. Na jó, a francia besorolás szerint Burgundiához tartozik, de a szakirodalom  – amely máskor bosszantóan magabiztos ? itt egy kicsit elbizonytalanodik. Ha a helyieket kérdezzük, kétfajta burgonyi álláspont van. A grandeur szerint persze, hogy Burgundiához tartozik naná, ez a legdélebbi csücsök. A sznob arisztokrata burgony-soviniszta szerint viszont már hogy a fenébe tartozna oda, nehogymá? egy napon említsük a Cote d?Or arisztokratikus chateau-it ezzel a modern marketing-rettenettel?

Beaujolais-buli Tokióban – fürdenek benne

A Rhone-vidékhez azért nem tartozhat, mert az jellegzetesen a Rhone folyó mellet van, a Beaujolais ellenben a Saone folyó völgyétől nyugatra van, tehát még véletlenül sem a Rhone mellett. Arról nem is beszélve, hogy a Rhone két nagy fajtája: a shiraz, és a grenache nem terem erre.

Gamay: irtástól a királyságig

Merthogy erre gamay terem. A gamayról elég annyit tudni, hogy az Beaujolais nagy fajtája. Burgundiában is termelik, ha valami a pinot noiron kívül belekerül a vörösborba arrafele, akkor az a gamay. Régebben sokkal több volt belőle, a középkorban szinte teljesen kiszorította a pinót, gyorsan növő fajta, bő termést hoz, naná, hogy szerették a helyiek.

A minőségfetisiszta II. Bátor Fülöp burgundi herceg azonban egészen más véleményen volt, a maga részéről ki nem állhatta a gamayt, azt mondta, felhigítja a jó kis burgundi pinókat, ezért pusztulnia kell. A herceg komolyan gondolta, 1395-ben kiadott egy rendeletet, amely szerint ki kellett vágni az összes gamay tőkét, és a helyükre pinot noirt telepíteni. A parasztok tehát cseszhették a bő termést, de hol érdekli ez az uralkodót? Mint látjuk, természetét tekintve ez egy elnyomó rendszer volt.


Beaujolais dombjain azonban megmaradt a gamay, na ez ügyben van manapság az a nagy hiszti november harmadik csütörtökén. A szőlő maga nem nagy cukorgyűjtő, masszív testet ne várjunk tőle, tanninjai meg enyhék – erre a gazdák vigyáznak. Amiért a Beaujolais-re mindenki ugrik, az a gyümölcsösség, semmi más. Az okosok szerint az idei Beaujolais-ban a málna íze dominál.

Bogyón belül

Mint azt Kántorbandi egy korábbi bejegyzésében leírta, ez a bor bizony a bogyón belül erjed. Vagyis, óvatosan szüretelnek, aztán nagy kádakba teszik a gyümölcsöt, és az alját egy kicsit megzúzzák. A must erjedni kezd alant, és szén-dioxid fejlődik, amely tudvalevő nehezebb az oxigénnél, tehát védőburokként veszi körbe a kádat. Az oxigéntől elzárt bogyók belsejében megindul az erjedés. Aztán préselés, majd tartály, és már be is lehet röffenteni a palackozó gépsort.

Az így készített borban semmi más nem lesz, csak a gyümölcsös ízek. A többi anyagnak, úgyismint tanninok, savak, fenolok, ésatöbbi, egyszerűen nincs ideje beépülni. A gyümölcsösség viszont éppen elég. Minekutána más nem nagyon van benne, nyugodtan ihatjuk egy kicsit hidegebben. Az a hőmérséklet, ahogy lejött a repülőről, éppen jó lesz.

Mit harapjunk hozzá?

Namármost, ha igazán autentikusak akarunk lenni, akkor a lyoni kolbászverdék örökbecsű termékeit karikázzuk, amint régen tették azt a lyoniak, akkor amikor a japók még csak a szakéra gerjedtek. Szóval ilyenkor saucissont kell enni, ami érlelt kolbász, vastag fehér penész fedi, és a húson, az időn meg esetleg némi borson-són kívül az égegyadta világon semmi más ízesítőt nem tartalmaz. Lógatják egy-két évig, oszt jónapot. Esetleg rozette jöhet még, ez a vastagbélbe töltött saucisson, egy kicsit erősebb húsaromával. A fűszeres magyar kolbászokat jobb, ha ez esetben hanyagoljuk, egyszerűen nincsen ebben a borban annyi, hogy megbírja a paprikát. Ahhoz tessék egy jó kadart inni!


Eltartható? El hát, de nem a nouvo!

Azon kívül, hogy van ez az őrület novemberben, természetesen van rendesen érlelt-erjesztett-macerált beaujolais is, nem hülyék a helyiek, mit innának, ha kifogyott az újbor? Ez a Beaujolais villages, vagyis a Beaujolais-i falvakban termelt nem primőr vörös bor, naná, hogy itt is gamay, és csakis gamay kerül bele. Összesen 38 falu tartozik ide, a környék központja, Villefranche sur Saone, és Beaujou között fekszenek. Aki még ennél is magasabb minőségre vágyik, a Cru de Beaujolais feliratot keresse a palackokon. Ha azt nem találja, viszont szerepel a Broilly, Cote de Broilly, Regine, Morgon, Chiroublais, Fleurie, Moulin-a-Vent, Chenas, Joulinas, vagy Saint-Amour, akkor jó nyomon jár. Ezek a borok tarthatóak, a primőrt azonban már jövő tavasszal sem illene kirakni az áruházak polcaira.


Ja, és mire kell gondolni fogyasztás közben? Hát Bátor Fülöpre, amint éppen gamayba fojtják a feldühödött japánok.

Stevie Kraft

Korábban:

Vili, mint a bogyó leve

Hol veszem a boromat?

Mert megérdemlik

Kolbászhimnusz

A Nagy Berlini balhé ? Flessbekk, mein Engel

Címkék: Bátor Fülöp, Beaujolais, Beaujolais Villages, burgundia, gamay, Georges Dobeuff, primőr, Rhone-völgy

← Soha ilyen drága aszú nem volt Frittmann lett az év borásza →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Hogyan utazzunk lazaccal? - rendhagyó könyvajánló
Loading
00:00 / 33:35
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Hogyan utazzunk lazaccal? - rendhagyó könyvajánló

    Hogyan utazzunk lazaccal? - rendhagyó könyvajánló

    Nov 27, 2025 • 33:35

    Rendhagyó könyvajánló, egyben ötlet karácsonyi ajándékra: Umberto Eco Bábeli beszélgetés, Minimálnapló című kötete nem csak gasztrobubusoknak.

  • Aki meghalt a szegfűszegért: a Magellán-sztori 1.

    Aki meghalt a szegfűszegért: a Magellán-sztori 1.

    Nov 21, 2025 • 34:11

    Magellánról sokunknak az jut eszébe, hogy ő hajózta körbe a Földet. A története azonban sokkal több ennél, azzal együtt, hogy ő végül nem is hajózta körbe. Expedíciója azonban elképesztő változást hozott étkezési kultúránkban.

  • Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Nov 13, 2025 • 34:51

    „Megkérdezhetem, hogy mi volt a kedvenc gyerekkori kajád?” – ezzel a felütéssel főzi meg hírességek kedvenceit a Balint’s Pot rövid videóiban Németh Bálint privát séf.

  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!