• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A csillogó Itália

2011-04-11 ● Kántor Endre

Az idei, 45. Vinitalyn gondoltak rá először a szervezők, hogy egységesen, külön pavilonban és szervezett keretek között mutatják meg a szakmának az olasz pezsgő- és habzóborokat.

A Sparkling Italy névre hallgató külön pavilonban azokat a borokat válogatták ki, melyek az olasz klasszikus vagy Charmat módszerekkel készültek. Ez mondjuk le is fedi a palettát, mert a klasszikus módszert nagyjából a ?komolyabb? boroknál, és elsősorban de nem kizárólag Franciaortában használják ? ez palackos érlelést jelent, míg a Charmat módszer tökugyanaz, mint a Methode Champanoise, leánykori nevén a Metodo Italiano vagy népiesebben tankpezsgő.

Aki azonban ettől azt gondolná, orrfelhúzva, hogy pfujj, nagyot tévedne, kb. úgy, mint, mikor lenézte a csavarkupakot. A kóstoló megért egy-két misét, pláne, hogy nem mindenki nyerhetett bebocsátást. A lényeg azonban nem csak a borokon volt, hanem a bemutatás módszerén, ezért születtet ez a kis beszámoló is.

A kóstolót ugyanis végletekig modernizálták, azaz addig, amíg a dolog természete engedte. Belépéskor mindenki kapott egy névre szóló és egy órán át használható digitális kártyát. Ezt a kártyát minden régiónál a pulton lévő konzolokba kellett helyezni. A rendszer beindult, ezt követően választani lehetett a felkínált pezsgők közül, minden bornál külön leírás volt a monitoron. Választásunkat azonnal látták saját monitorukon a felszolgáló sommelier-k, akik töltöttek. Ezt követően megjelent egy egyszerű szín-illat-íz értékelő interfész, és ha ráböktünk az általunk megítélt értékekre választhattunk következő bort. A rendszer a kártyán tárolt minden adatot, távozáskor kóstolásainkat kinyomtatva megkaptuk. A lapon az is szerepelt, hogy milyenre értékeltük a kóstolt borokat és az is, hogy a Vinitaly mely csarnokának hányadik standján van annak a pincészetnek a pavilonja. Különben a felkészült pohárnokoktól mindent lehetett kérdezni, és a régiók termeiben rengeteg, egyszerűen befogadható infó állt rendelkezésre. Aki meg ennél többet akart, elment a pincészet standjához komolyabbat beszélgetni.

Próbáltam képgalérián visszaadni az élményt, remélem sikerült.

[nggallery id=25]

Ja, hogy a borok milyenek voltak? A legrosszabb értékelésem 3.5 csillag volt. Általános benyomásom: magas színvonal, következetes minőség, izgalmas borok. (Kivéve a Moscato d’Astit, melyek nem nekem valók.) A legjobbakat külön lefotóztam, ezek: Zardetto Spumante DOCG Brut Tre Venti Rive di Oglinao (Prosseco Valdo); Enrico Serafino Alta Langa Zero DOC (Piemonte); Francaesco Moser Brut 51,151 DOC (Trento).

Címkék: 2011, abate nero, Asti, Bisol, capo di vigna, enrico serafino, franciacorte, frizzante, moser, pezsgő, piemonte, prosecco, spumante, trento, valdo, Verona, Vinitaly, vinitaly 2011, zardetto

← Verona ásványos borai Margitka Piemontból →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!