• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Rozé riposzt, magyar sikerek Cannes-ban

2008-05-08 ● Kántor Endre

Történt vala, hogy azt halljuk csicseregni a madaraktól, hogy így, meg úgy nem írunk jókat erről meg arról. Ahogy ez Magyarhonban lenni szokott persze név nélkül, úgy a biztos. Álljon itt hát a kételkedőknek némi magyar érmekkel tarkított bizonyíték, egy kis rozé riposzt, Poirot és a szabadkőművesek bölcsességével átitatva.

 

Egy szép tavaszi reggelen kapjuk az infót egy rádiós kollégától, hogy bizonyos körökben komoly indulatokat váltott ki egy írásunk, mely a Bormarketing Kht.-vel való együttműködésünk jegye alatt született a Pesti Est általunk vezetett, hetente jelentkező boros rovatában. Nos, ahogy errefelé peremvilág szélsőországában mennek a dolgok, név nélkül illettek minket kritikával a Tavaszi stresszoldás rozéval című írásunk miatt.

 

Ebben a következőket írjuk:

?Amellett persze, hogy rendkívül sok nagyon jó minőségű rozé van a piacon, melyeket nagy kedvvel fogyasztunk, egyet ? na jó, valóban kettőt ? ki tudunk emelni a sorból. Ezek az Ostoros egri rozéi, a Pinot-Merlot és a Kékfrankos ? Ostorosék a régi nagy vállaltból privatizálódtak, a Bükk lábánál, az egri történelmi borvidéken, a várostól 4 km-re vannak szőleik, a legjobb, vulkanikus eredetű területeken. A Pinot-Merlot kicsit fifikásabb, be is gyűjtött egy országos aranyat a hazai rozémezőnyből, de megállta a helyét külhonban is, nemrég hozott haza egy Gran Menzionét a veronai Vinitalyról. Közben itthon az Egri Borvidékért Alapítvány első Országos Rozé Kóstoló rendezvényének igen neves mezőnyében az ötödik helyen végzett. A másik rozéjuk a borvidékre jellemzőbb kékfrankosból készül, a fajta gyors feldolgozásával. Könnyen érthető, barátságos bor ez, nagyon intenzív illattal és zamattal, dől belőle a málna és a szamóca. Külön dicséretre méltó, hogy alacsony, nem bántó a sav és az alkohol (11,5 %), szóval lehet nyugodtan nyakalni 8 Celsius fokon. Adjuk ehhez hozzá, hogy rengeteg helyen kapható (Spar, Interspar, Kaisers, Penny Market, Metro, Tesco, Auchan, Cora, Match, Interfruct, Coop, stb.), mindössze 400 forint körüli áron, ami bőven a vetélytársak alatt van. Árérték arányban is kedvencünk, tessék csak belegondolni: egy karton annyi, mint egy palack máshol. Futás megvenni.?

 

Értjük mi, mi nem tetszik drága bortermelő kritikusaink egyikének-másikának, hát persze. Hogy nem szakboltban kell venni, meg nem 1500 forint fölött. Sajnos azonban nálunk nem az ár határozza meg a minőséget, az összképnek csupán egy fontos összetevője, mely a végén, a mérlegelésnél ugyanolyan fontos szerepet kap, mint a többi. Végül is, snoblesse oblige, hogy tiltakozzanak az ilysemi ellen, de, ahogy Poirot mondta, a tények makacs dolgok.

 

 

Apropó, Ostoros, apropó, rozé. Április végén (27-29) tartották Cannes-ban a szokásos nagy rozéversenyt, az idén 5. alkalommal megrendezett Mondial du Rosé versenyt. Összesen 20 magyar bort neveztek be, ami a teljes 787 nevezett tételből (24 országból) elenyésző, ami azonban fontosabb, hogy a magyar tételek 7 érmet ? 2 aranyat és 5 ezüstöt ? hoztak haza.

 

Arany érmesek:

 

Thummerer – Egri Kékfrankos-Merlot Rosé 2007
Dúzsi Tamás – Szekszárdi Pinot noir rosé selection 2007

Ezüst érmesek:

Dúzsi Tamás – Szekszárdi Merlot Rosé selection 2007
Dúzsi Tamás – Szekszárdi Kék Medoc Rosé 2007
Ostoros – Egri Merlot-Pinot Noir Rosé 2007
Gál Szőlőbirtok és Pincészet – Szigetszentmártoni Kékfrankos Rosé 2007
Frittmann – Kékfrankos Rosé 2007

 

(Külön gratula a szekszárdi borszakinak, Dúzsi mesternek.)

 

Nos, szerény, de makacs véleményünk szerint igen fontos, hogy egy ilyen nemzetközi megmérettetésen igen jól szereplő tétel kiemelkedően jó ár-érték aránnyal kapható legyen nagyon frekventált helyeken, és lehet fanyalogni, de a magyar bor ügyét a piramis közepe is előbbre viszi, főleg, ha az a közép erős, jó minőségű kövekből van kirakva. Arra lehet zárókövet építeni, ahogy jól tudták azt a szabadkőművesek is, mert az nem omlik össze. Mi továbbra is rengeteg (és rengeteg féle) rozét nyakalunk majd, főként, ha 20 fok fölé megy a hőmérő szála, és egyelőre marad kedvencünk az Ostoros.

Címkék: arany, Cannes, Duzsi, érem, ezüst, Frittmann, Gál, magyar, Mondial de Rosé, Ostoros, Rosé, Rozé, Thummerer

← Multicégnél a fiatalság széruma Jobb lesz a zenétől a bor íze →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!