• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Mesterek a magyar borokról

2011-05-19 ● Kántor Endre

A Pannon Bormustra záró rendezvényén továbbra is a magyar bor volt a téma ? mi más. Azt követően, hogy az asztalnál fiatal magyar borászokkal lamentáltunk a kialakult piaci helyzeten, most arról számolunk be, mit mondtak a megjelent nemzetközi szakik a magyar borokról.

A tizenkettedik Pannon Bormustra gálavacsoráján az illusztris zsűriből ketten értékelték a versenyzett borokat, és ezeken keresztül próbáltak átfogó képet adni a magyar borokról. Caroline Gilby MW és John Szabo MS (Kanada egyetlen Master Sommelier-je) ezeket emelték ki: nagyon jó ötlet volt a jó árérték arányú kategória (best buy) bevezetése, ezek között voltak kiemelkedő borok is.

Ami általánosságban jellemző volt ? a sok kitűnő bor mellett persze: a jó érett és egészséges alapanyag mellől sokszor hiányzik a lecsiszoltság érzete és a kiszerelésen való spórolás. Ezt kimondottan az idén tapasztalt rengeteg dugós ill. korai oxidációs tétel miatt mondták. A finesz, az elegancia, a stílus az, aminek irányadónak kell lennie, nem a túl sok mindenből, amit sokszor lehet tapasztalni. Sok a túlkoncentrált, túlvariált bor, ami nincs eléggé lecsiszolva. Vannak világszintű borok Magyarországon, minderre azonban nagyon oda kell figyelni, és akkor több lesz.

Magasra pozícionált fehérek

Andreas Larsson (2007-es sommelier világbajnok, tanítanivaló módon kóstol), akivel többet volt időm csevegni, hisz mellette ültem, három évvel azelőtt azt mondta nekünk Amszterdamban, hogy tetszenek neki a magyar borok, de keresi az egyéniséget bennük, azt mondta: ezt most megtalálta, néha túlságosan is. Mintha kicsit átlendültünk volna a ló túlsó oldalára. Egyes borok ? főleg a vörösök ? olyan rusztikusak voltak, hogy az egy külföldi szájnak már sok is, mondta. Ennek ellenére a komoly borkedvelők szeretik az egzotikus és új dolgokat, jó irány tehát ez. Pontosan a gasztronómiában, méghozzá a csúcséttermekben van a helye ezeknek a boroknak, ahol nem nyomott áron, hanem magasan pozícionálva kell őket bevezetni. Magyarország mennyiségével és adottságaival ennek van értelme.

A vörösökkel kapcsolatban azt mondta: érdemes lenne 20-30%-ban nemzetközi fajtákkal házasítani, hogy könnyebben azonosulhassanak vele a külföldi borfogyasztók. Ő is kiemelte, hogy általában a finesz, a lecsiszoltság hiányzik ? megint főként a vörösökből ? nincs a nagyon jó alapanyag kidolgozva. Szerinte elsődleges fontosságú, hogy a magyar borászok minél többet kóstoljanak külföldön, hogy sokkal jobban értsék, és többet tudjanak arról, milyen szinten állnak és, hogy milyen fajták vannak külföldön. Nagyon tetszett neki, hogy kiváló árérték arányú borokat talált a fehérek között, de a nagy fehérek is egyre jobbak, nagyon szép, ásványos borokat kóstolt ezek között. Pont ezzel kellene külföldön is indítani, magasra pozícionált jó furmintokkal és hárslevelűekkel ? mondta.

Arról, hogy mi a kedvenc bora, amit szeret gondolkodás nélkül inni, azt mondta: annyit utazik manapság, hogy valódi ajándék, ha otthon, nyugalomban kinyithat egy palack bort. Ilyenkor mindig valami nagyon jót választ, és eliszogatja a tévé előtt. Szerinte ez is luxus. Attól pedig nem szabad megijedni, hogy valaki azt mondja ?egy jó bordeaux-it? szeretne kinyitni, mert vannak 10-25 eurós kategóriában nagyon jó struktúrával rendelkezők, tette hozzá.

Címkék: Andreas Larsson, árérték, Caroline Gilby, értékelés, John Szabo, MS, MW, Pannon Bormustra, piac, sommelier

← Mustrát követő gondolatok Van petrol a rizlingben? →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció
Loading
00:00 / 38:08
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

  • Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Feb 15, 2025 • 41:54

    Saly Noémi legújabb kötete, Az én Pestem olvasmányos kultúr- kávéház- és gasztronómia-történet Budapestről. Erről, és a szakácskönyvek kultúraformáló szerepéről beszélgettünk.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!