• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Grillborok

2011-07-14 ● Kántor Endre

Grillezni jó, a szezon itt is van bőven, dobjunk hát mindent a rácsra, amit csak lehet, és pattintsunk ki néhány jó palack bort hozzá. Így elviselhetőbb a meleg, főleg ha találunk egy jó árnyékos, széljárta helyet. Na, de milyen borokat? Kiderül ez is, mint az, hogy miért nem tartanak az olaszok grillpartikat.

Egy jó grillbor per definicio olyan könnyedebb cucc, melynek savszerkezete képes szétvágni a zsiradékot és aromavilága intenzitását nem nyomják el a grillfűszerek. Fontos még, hogy jó fröccs is készülhessen belőle. Ezen kívül egy jó grillbor nem tartozik a drága kategóriába, főleg akkor nem, ha az ember nem magának grillez. A grillezés arról szól, hogy csapatban vagyunk, a bor is mennyiségben fogy, fontos ezért árban is megtalálni azokat a palackokat, amik helyettesíthetik pl. a sört ? ezért fontos a fröccskérdés is. Vagyis, több palack kell. Ilyen borokat gyűjtöttünk össze párat, méghozzá hiperből, hogy mindenki utánunk tudja csinálni bármikor.

Fateréknél gyűltünk össze a teraszon, árnyékban volt 34,5 fok, ezért adódott, hogy gyújtsuk be jól a grillt, nehogy fázni kezdjünk. Aztán a gyerekek szappanbuborékkal való szórakoztatása közben feldobáltuk az előre bepácolt csirkéket és grillkalbászokat a rácsra, majd azonnal nyitottuk az első bort. Aztán felmerült a kérdés: miért nem tartanak az olaszok grillpartikat?

Hilltop Fehér Cuvée 2010 (550 Ft)

Kántorbandi: Valószínűleg irsai vagy királyleányka alapú cucc (az: királyleányka-rizlingszilváni). Tisztán is iható, de fröccsben még jobb. Technológiai bor, hibátlan grillbor. A címke nagyon nem divatos, de 550 Ft alatt általában már csak a rettenetek vannak.

Fater: CO2 funky, parfümös traubisoda, aromás alapok. Fröccsként igazi könnyű, hőségnapra való, határozott savú ital. Simán elbír az étellel, közben hölgy és bornemissza-barát, mert szálazgatni nem kell, de jól esik inni.

Eszterbauer No Fiam Chardonnay 2010 (990 Ft)

Kántorbandi: A citrusos chardonnay-iskola. Na, ez már igazi grillbor, van sava bőven és vág is. Erőteljesen grapefruitos, citromhéjas ízű, még a grillkolbászt, vagy akár szalonnát is elkíséri. Fröccsben keserű húsú őszibarackra emlékeztet kesernyés lecsengéssel.

Fater: Vidám virágos-citrikus-selyemcukros illatok, meg egy kis fanyar gyümölcs. Szájban zöldalma és citrompótló, ételért kiált. Lendületes, reduktív karakter, de egy kis hordóhatás érezhető. Fröccsben ? fura ? valahogy gyümölcsösebbnek hat.

Itt egy ideig azzal a problémával küzdöttünk, hogy miért nem tudunk egy jó fotót csinálni a borospoháron keresztül, amin jól kivehetően, neadjisten művészien látszik egy kalbász is? Nem tudjuk, nem tudtunk.

Mediterrán Cuvée 2007 (Wunderlich pincétől, 699 Ft)

Cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, kadarka, portugieser házasítás.

Kántorbandi: Ennyi pénzt nagyon megér, de kicsit túlcsinált bor ez, megdöbbentő, hogy 2007-es. Populárisra hangolt, újvilági borokkal simán versenyképes csokis-meggy aromákkal. A savval-tanninnal sincs baj, túlburjánzik a kandisgyümölcs. Ezt el lehet iszogatni esténként is.

Fater: Meg akarták csinálni a ?villányi sztenderdbort? olcsón. Sikerült. Meleg feketecseresznyés-túlérett-hordókrémes karakterű bor. Furcsa, hogy ez passzolt legkevésbé a grillekhez. Meg is tartottam egy pohárral inkább a Charlotte tortához.

Ami jött, méghozzá elég finom kivitelben, a háziasszonynak hála, el is fogyott egyhamar. Jól elnyújtottuk a dolgot, belazultunk, lassan ettünk, sokat ittunk, jókat beszélgettünk, néztük a gyerekeket. Grillezni máshogy nem szabad. Ja, igen. És a válasz a kezdéskor felmerült kérdésre: mert a spagetti átesik a rácson.

Címkék: 2007, 2010, cabernet franc, cabernet sauvignon, chardonnay, Eszterbauer, grill, grillbor, grillezés, Hilltop, kadarka, Királyleányka, Mediterrán, merlot, neszmély, No Fiam, portugieser, Rizlingszilváni, Szekszárd, Villány, Wunderlich

← Szabózé hetényből A Sabaros eszű Laci →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!